Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Aga, swojej reakcji nie przewidzisz. Ale nastawić się trzeba pozytywnie, a przynajmniej być gotowym na oswojenie tematu. Ja się czułam lepiej, gdy wcześniej kupiłam sobie kilka ładnych turbanów, przygotowałam się, żeby nagle nie zostać z łysinką. Peruki nie kupiłam, nie chciałam. Oglądałam też zdjęcia kobiet po chemii w necie i to też jakoś pozwoliło mi się oswoić. Większośc wygląda naprawdę ładnie :-) Przynajmniej na tamten moment mi to pomagało.
    Ja brałam m.in. cisplatynę i niestety pożegnałam się z włosami. Ale może to przez etopozyd lub bleomycynę.
  • 11 lat temu
    Witajcie
    Aga nie każda chemia powoduje wypadanie włosów.Taxol i carboplatyna niestety prowadzi do utraty włosów.Moja kolezanka brała w II cyklu leczenia cisplatynę i ma super włosy.

Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Basik dzięki wiem co mnie czeka niby w tym momencie wydaje mi się nprmalnie brak włosów ale nie wiem co się będzie ze mną działo psychicznie w momęcie w którym będe je ścinać
  • 11 lat temu
    A czy macie może jakieś sposoby na złagodzenie uderzeń gorąca? Strasznie mi to dokucza. Nie mogę brać HTZ. Niby biorę Climea Forte ale nie widzę, żeby to specjalnie działało.
  • 11 lat temu
    Mi włosy zaczęły się sypać 2 tyg. po pierwszej chemii. Od razy mąż mi zgolił, bo strasznie wypadały i tak jakby się kruszyły. Po perukę poszłam do sklepu medycznego i tam Pani dała mi adres takiej hurtowni fryzjersko-perukowej. Pojechałam tam, przymierzyłam kilka peruk. I oni do sklepu medycznego je wysłali. Tam je jeszcze raz na spokojnie przymierzyłam i wybrałam jedną. Dopłacałam 150 zł. Byłam w niej tylko kilka razy na większe wyjścia. A tak to chodziłam w chustce i turbanie, prezencie od znajomych z pracy :) No a w domu to na łyso :) Teraz mam już swoje włosy gęste kręcone, od grudnia urosły mi już 5,5 cm :) jak miałam takiego ledwo jeżyka to już chodziłam na zewnątrz bez żadnego nakrycia :)
  • 11 lat temu
    Lekarz jak wspominał chemie twierdził ze ciąża jest możliwa dlatego pytam o okres
  • 11 lat temu
    Dziewczyny a po każdej chemi traci się włosy? A jak z babskimi dniami są jak zawsze czy zanikają a po chemi wracają?
  • 11 lat temu
    Ja tak własnie zrobiłam. Jak tylko zaczęły wypadać, bez wahania obcięłam je na krótkiego jeżyka. Łatwiej było je tracić. Psychicznie, ale i estetycznie dużo łatwiej.
  • 11 lat temu
    Ze zleceniem na perukę od onkologa trzeba udać się najpierw do NFZ. U nas w NFZ dostaje się wykaz sklepów w całym województwie, które mają umowę z funduszem.
    A skóra głowy boli chyba wszystkim.
    Moim zdaniem - nie trzeba czekać aż wyjdą wszystkie włosy, tylko zgolić je od razu, gdy zaczynają się sypać. Po co mieć je w pościeli, na dywanie, w wannie, czy w zupie? Ja tak zrobiłam już dwa razy. Przykre to, ale cóż...
  • 11 lat temu
    To prawda Hesiu, ja mam podobnie i też dziękuje Bogu! mam 4 siostry, ja najstarsza, zawsze byłam dla nich jak mama, teraz one się o mnie troszczą :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat