Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Od poczatku leczenia marker idealny czekam na operacje a dalej czas pokarze
  • 11 lat temu
    Mam zle wiesci ja tez mam markery idealne i nowotwor
  • 11 lat temu
    Dada i Szymczakanna ja jednak mam ten BEP tylko nie mam mieć tych wlewów pomiędzy. Kroplówka się leje zaczynam drugą część swojego życia...
  • 11 lat temu
    mario dla mnie utrata włosów była dużym ciosem, bo włosy były zawsze dla mnie moim największym atutem... jednak zakupiłam śliczną perukę, dostaje mnóstwo komplementów no i zobaczyłam się w nowej fryzurze:)
    W chwilach słabości myślę, że to tylko włosy i odrosną, ale i tak nie mogę się doczekać moich nowych włosków:) Słyszałam że często odrastają kręcone :)
  • 11 lat temu
    widzę, ze przybyło nam wiele młodych dziewczyn, wolałabym was widzieć na portalu randkowym, ale ten gad jest niestety okropny lubi również młodych,
    witajcie u nas, są tematy w których kobiety osiadające dzieci i nawet wnuki nie zawsze mogą się wypowiadać ale we wszystkich innych służymy radą,
    widzę że sporym problemem jest wizja straty włosów, ja przed pierwsza chemią ściełam włosy na króciutko to pozwoliło mi oswoić się ze zmiana jak tylko zaczęły mi wychodzić, a wizja włosów na poduszce była dla mnie dołująca to od razu mąż zgolił fryzurę, pochowałam wszystkie kosmetyki do włosów i wmówiłam sobie, ze wyglądam jak Demi Moor w takim filmie gdzie była żołnierzem, pokazałam się wszystkim znajomym, przyznaje pierwszy raz był trudny i dla mnie i dla nich ale potem było już normalnie, nie odważyłam
    się tylko na zdjęcie, teraz 8 miesięcy po chemii mam już piękną fryzurę i wiem, ze tamten sposób był dla mnie idealny, czułam się odważna , silna i to ja a nie rak wybralam swoją fryzurę,
    pozdrawiam
  • 11 lat temu
    ola-krenska, Moja torbiel była bardzo duża bo ponad 10 cm i cały czas rosła, jednak poza lekkim uciskiem na pęcherz nie miałam żadnych objawów.. Prawie dwa lata leczyłam się na endometriozę i na podłożu właśnie endometriozy rozwinął mi się guz złośliwy...
    Nie pamiętam jaki był wynik markera ale na pewno był w normie. Rok przed operacją robiłam badanie (CA125+HE4+ROMA) Wyniki były idealne.
    Sama nie wiem kiedy torbiel rozwinęła się w raka....Może pół roku temu, może od początku gdzieś to cholerstwo było...w moim przypadku guz robił wszystko żeby nie dac się wykryć...
    Zresztą gdyby podejrzewano u mnie raka miałabym ciecie pionowe a miałam normalne poziome...
    Eh..sama czasami w to nie wierze, bo przecież badałam się regularnie, chodziłam do kilku lekarzy, robiłam drogie testy i NIC nie wskazywało na raka....

• 11 lat temu
    Szymczakanna a gdzie się leczysz, powiedz mi jak włosy? dziś się dowiem czy to to samo, czekam z niecierpliwością.
    Lena31 w każdym działaniu jest jakiś cel może gdzieś czeka na ciebie jakieś kochane dzieciątko z niecierliwością??:)
  • 11 lat temu
    witaj Lena.A nie mialas zadnych objawow chorobska?ile wynosi marker?ja od 3lat mam tzw torbiel dermoidalna-duza bo 5cm.Profesor mowi mi,ze dopoki ona nie rosnie i markery sa w normie,zeby jej nie operowac.Ja sama nie wiem co robic:(Boje sie operacji,ale boje sie tez miec To w sobie.Po Twoim wpisie zaczelam sie znowu denerwowac bo napisalas ze markery mialas w normie..Poradzcie dziewczyny co robic?operowac czy nie?mam 30 lar.Pozdrawiam wszystkie dzielne kobiety
  • 11 lat temu
    a nie chciałaś leczyć się na Garbarach? Ja jestem zadowolona.
  • 11 lat temu
    Ja też w Poznaniu do tej pory na Polnej ale właśnie jestem na etapie zastanawiania się co dalej...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat