Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam wszystkich serdecznie....
    Wczoraj zaliczyłam 6 wlew III rzutu wszystkie wlewy miałam w terminie ,miałam robione USG jest ok wszystkie zmiany zniknęły cała jama brzuszna czysta ,marker 20 RTG płuc też czysto wyniki dobre łącznie z hemoglobiną z czego się bardzo cieszę ,teraz kontrola za 2 miesiące w poradni .
    Mam nadzieję że gad został dobity i oby na zawsze ...
    Lilith.p czuję się dobrze zarówno fizycznie jak i psychicznie nigdy nie miałam z tym problemu ,wytłumaczyłam sobie że trzeba się leczyc bo nie ma innego wyjścia wspomagam swój organizm jak mogę cały czas biorę BioBran 1000 jest niesamowicie pomocny wiem że jest drogi ale moje zdrowie jest ważniejsze ,bardzo dziękuję za pamięc i troskę Twojej mamie życzę zdrowia dobrych wyników i samych radości , a Tobie wiary walcz o zdrowie mamy po to żebyś magła się cieszyc jeszcze długo jej obecnością ...Pozdrawiam serdecznie ...
    Wam wszystkim życzę wytrwałości wiary że można wszystko znieśc , a tym co są na początku leczenia żebyście się nigdy nie poddawały walczcie o życie bo jest dla kogo życ..
    Pozdrawiam ...
  • 11 lat temu
    Lilcia jedz gorzką czekoladę 70 lub 90% to pomaga.Cukru w niej niewiele a korzyści duże
    Całuski
  • 11 lat temu
    Witajcie kochane syrenki.

Odnosnie włosów to miałam ciemny blond - proste, a teraz szatynka prawie czarne i lokate.
    Nie mogę przyzwyczaić się do tego koloru,a mój fryzjer odmówił farbowania twierdząc,że taki zabieg może wykonać po 2 latach od zakończenia chemii.Pasemka też odradził.
    Nie wnikałam dlaczego taka decycja.Może słońce je rozjaśni?
    Przebywam codziennie w moim ogródku rekreacyjnym za miastem, jestem już opalona.
    Słoneczko fajnie działa na moją skórę, zero podrażnień.

Pozdrawiam.

• 11 lat temu
    Witajcie syrenki !

Dziękuję za porady, wyprobuje! Teraz zlapalo mnie przeziębienie kurcze, zatoki i gardło, mam nadzieję, że mi przejdzie do kolejnej chemi 16 maja.
    Wciąż jestem na wsi u znajomych, nie mam ze sobą laptopa i piszę przez tableta a to mnie troche irytuje, wiec mniej piszę....ale jestem z wami syrenki!

Przesyłam dużo slonka i życzę uroczego dnia kochane ♥♡♥♡

• 11 lat temu
    Witam wszystkie dziewczyny;) Ja dzisiaj po wizycie u onkologa. Wyniki tk, płucek miednicy i brzucha ok. Marker stabilny i bad gin tez ok. Włoski odrosly mi kręcone i mają już ze 13 cm :) Byl moment że miałam szopę ale teraz jest już ładnie:) kolor taki jak miałam :)
  • 11 lat temu
    Dandy, ja swój puszek już raz zgoliłam do samej skóry, włoski były nierówne i zupełnie białe. To już drugie pokłosie, trochę jakby szarawe. Rzęsy też już kiełkują, ale brwi jeszcze nie.
    Mnie po pierwszym rzucie chemioterapii włosy odrosły chyba ciut ciemniejsze niż były przedtem, ale rzęsy i brwi były jak u albinosa. Ciekawe, jakie będą teraz?
  • 11 lat temu
    Dawno mnie tu nie było.

Elbe Kochana trzymaj się!

Dzisiaj byłam z mamą na 2 wlewie chemii. Wyniki krwi ok, marker wynosi 17 (cieszymy się, bo to niecałe 2 miesiące od wykrycia, więc ładnie spadł.
    W zeszłym tygodniu miała robione TK. W okolicach śledziony jest jakiś jeden guzek wielkości 4mm (pisze, że możliwy meta do otrzewnej, czyli chyba przerzut), a na wątrobie dwa naczyniaki (podobno naczyniaki). Mam nadzieję, że to nic groźniejszego, a czytałam, że naczyniaki ma ponad 5 procent ludzkiej populacji. Czy miał ktoś podobny wynik TK? Lekarz prowadząca twierdzi, że to dobry wynik...
  • 11 lat temu
    Lilcia pij wygazowaną coca cole bierz stoperan i laremid biegunki mialam ze hej po raddioterapi teraz ustąpilo jeszcze kupowalam w aptece leki na wyrównanie flory bakteryjnej w jelitach popros pania w aptece doradzi ci
  • 11 lat temu
    A co do biegunek - leżałam na ostatniej chemii z taką panią, która miała straszne z tym kłopoty i zażywała Laremid - tylko to na nią działało.

Mario, ten przepis jest wspaniały, uwielbiam takie rzeczy :) tylko zamiast rodzynek dodałam śliwki suszone, bo rodzynek nie znoszę.
  • 11 lat temu
    Turczynko, mam 30 lat.

dziewczyny, ja na początku też marzyłam o kręconych włosach, a teraz już mi to obojętne, tak naprawdę tęsknię za tymi, które miałam... :) Z tego, co mogę zauważyć, to kolor mi się nie zmienił, czyli są ciemne. Nana, ja swój puszek już ścięłam, ale chyba mamy mniej wiecej ten sam etap wzrostu ;) Mimo wszystko myslałam, że włosy zaczną odrastać wszystkie od razu jednakową długością, a to niestety jest inaczej... Natomiast zauważyłam, że brwi mi się wzmocniły, co akurat mnie cieszy, bo się bardzo o nie bałam. A jeszcze fajniejsze jest to, że miesiączka wróciła, w sobotę niemal świętowałam, jupi!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat