Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Lena a gdzie w POz sie leczysz na Polnej? Mysle ze histopatolog z wycinka opisalna stadium I ale stopien zlosliwosci to.III tak ma moja mama, nacieki na jelitach, siec wieksza.itd byly.juz.przy.pierwszej operacji
  • 11 lat temu
    Witajcie Kochani! U nas do samego końca lekarz ginekolog twierdził, że to tylko torbiel, a później nagle pojawiły się wody... i wszystko potoczyło się tak szybko ;( Badanie wskazało na IIIc. Od dwóch dni Mamę boli migdał. Nie gorączkuje. Czy mimo wszystko powinna zgłosić się do lekarza rodzinnego? Jakie środki może przyjmować? Wolno Jej aspirynę? Widzę, że coś podupadła psychicznie. Ciągle zamyślona ;( Lena31 - nawet jeśli masz III stadium, to i tak będziesz zdrowa!
  • 11 lat temu
    tak, rozważam jeszcze konsultacje u innego lekarza, pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Jery leczę się w Poznaniu i poza badaniem usg nie miałam tomografu komp. świat mi się dzisiaj zawalił bo byłam przekonana o stadium I a tu nagle info że III... Rozmawiałam z onkologiem dzisiaj krótko przez telefon, bo na wypisie ze szpitala zobaczyłam to stadium ( na 3 pierwszych wypisach była tylko informacja o raku i usunięciu narządów) i potwierdziła że to III stadium, mimo iż histopat. wskazywał IC....
  • 11 lat temu
    To jeszcze ja się wtrącę ;) Lena31 a gdzie Ty się leczysz? Wydaje mi się trochę dziwne że do początku leczenie nie Miałaś badania TK. Wnioskuję, że takie badanie trzeba zrobić przed rozpoczęciem leczenia ze zaleceń: http://www.onkologia.zalecenia.med.pl/pdf/PTOK_2013_06_Nowotwory%20kobiecego%20ukladu%20plciowego.pdf (str36) Czy rozważałaś/rozważasz konsultację u innego lekarza najlepiej takiego co się zajmuje leczeniem nowotworów jajnika? Niestety co do ustalenia stopnia zawansowania nie umiem Ci pomóc. Może sprawdź jaki stopień masz na wcześniejszych kartach informacyjnych może ten 3 to pomyłka. Pozdrawiam Ciepło. :)
  • 11 lat temu
    Jak to możliwe ze onkolog stwierdza, że są zmiany nowotworowe na jelicie bez badania, biopsji, rezonansu, peta???
  • 11 lat temu
    mi również zawsze si tak wydawało...
  • 11 lat temu
    Dotychczas wydawało mi się, że podstawą do kwalifikacji jest wynik histopatu. Nie potwierdzono, iż są to komórki nowotowrowe takim badaniem... Warto pomęczyć lekarza o bardziej szczegółowe badanie, jak PET, albo popytać o operację second look
  • 11 lat temu
    lilith.p wedłu mnie to tez nieporozumienie...5 miesięcy była przekonana że mam I stadium, a teraz okazuje się, że III.... Zastanawiam się czemu nie pobrano wycinka z jelit? skoro opisano zmiany w protokole to znaczy że je widzieli...Lekarz (ginekolog) który mnie operował powiedział że nie wie co to jest... ale żebym powiedziała na onkologii, żeby mi zrobili Peta... A czy rezonans jest dokładny?
  • 11 lat temu
    na protokole operacyjnym była wzmianka o tych zmianach i widocznie onkolog zakwalifikowała to jako III stadium mimo że hitopat. wskazuje IC

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat