Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Bob ja też po radykalnej nie dostałam hormonów ale to ze względu na to że miałam wcześniej usuwane guzki w piersi. Lena jak będą wyniki ok to jutro odbiore czternasta chemię i jeszcze zostanie 4 ;) brwi i rzęsy jeszcze nie rosną (wypadły po 10 chemii) ale łepek się "zaczornił) :D życzę wszystkim słonecznego dzionka :)
  • 10 lat temu
    Witajcie dziewczyny Jestem niewiele ponad tydzień od ostatniej 6-stej chemii. Włosy, brwi i rzęsy wypadły mi w czasie chemii do zera. Od kilku dni zaobserwowałam, że już wyrastają mi maluteńkie brwi i rzęsy. Czarne i gęste. Są na razie długości około 1 - 1,5 mm ale są!!!! I z każdym dniem widzę, że są coraz dłuższe. Włosy tez powoli kiełkują....Ciekawe czy będą kręcone. Dziś śniło i się, że miałam kręcone. pozdrawiam serdecznie w ten piękny lipcowy poranek<3
  • 10 lat temu
    BOB1245 ja po radykalnej nie dostałam hormonów ale uderzenia gorąca mnie dobijają...
  • 10 lat temu
    cześć dziewczyny leże miesiąc w szpitalu ale jestem po operacji okazało się guz wątroby usunięty jajniki macica wezly chłonne, jeszcze wszystko boli, powinnam dostać jakieś hormony?
  • 10 lat temu
    Tiffany całym sercem jestem z Tobą! Nie możesz myśleć i winić siebie,że choroba Twojej mamy to kara. Mówi się, że Bóg doświadcza tych , których najbardziej kocha. Nie ma tu żadnej logiki. Wiem,że w tej chwili to żadne pocieszenie dla Ciebie...może nawet odwrotnie gdyż ciężko patrzy się jak cierpi jedna z osób najbliższych Twemu sercu. Musisz znaleźć siłę dla siebie, dzieciątka i mamy.
  • 10 lat temu
    Dzewczyny ja przed chwilą zjadłam kaktusa i faktycznie troszkę pomogło na mdłości- chyba przejdę na dietę lodowo - kaktusową.:) Jak dobrze mieć wsparcie w Was dziewczyny.
  • 10 lat temu
    Ja jem bardzo dużo lodów bo tez mi mdłości po nich przechodzą:)
  • 10 lat temu
    dziewczyny, w czasie chemii można jeść lody :) Produkty, potrawy wskazane przy chemioterapii: -czerwone mięsa, wątróbka, -warzywa liściaste, zielone: szpinak, sałata, pietruszka, -buraki gotowane, sok z buraków -twarogi, sery, mleko w proszku -makarony -koktajle mleczne, lody -galaretki mięsne, owocowe -budynie, kisiele -zupy przecierane -dania gotowane, lekkostrawne Potrawy, produkty niewskazane: -owoce i soki cytrusowe -pomidory -pikantne, ostre przyprawy -surowe warzywa -warzywa wzdymające (groch, kalafior, kapusta, brokuł, soczewica) -fast foody, potrawy z grilla na węglu drzewnym, mocno odymione -produkty wędzone -słodycze w dużych ilościach -produkty nieświeże, nadpsute, z pleśnią -tłuste, smażone Stosowanie preparatów ziołowych, preparatów wzmacniających i suplementów diety powinno być zawsze konsultowane z lekarzem prowadzącym.
  • 10 lat temu
    miłka a czemu nie można jeść lodów? Ja jem, nie za często ale jem.
  • 10 lat temu
    tiffany ja czuje dokładnie to samo, czuje, że bez mamusi nie dam sobie rady, zwłaszcza, że mam taki ciężki okres w życiu. Tez wielokrotnie się zastanawiałam czy to jakaś kara i dlatego mamusia tak cierpi, dlaczego ja choruje....Ale takie jest życie. chorują niewinne bardzo malutkie dzieci, które nikomu nie wyrządziły żadnej krzywdy. Życie nie jest sprawiedliwe... miłka u mnie też:) Dzisiaj zrobiła siedem słoików. Ile Ci jeszcze chemii zostało? Pozdrawiam Was serdecznie kochane:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat