Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Bob ja też po radykalnej nie dostałam hormonów ale to ze względu na to że miałam wcześniej usuwane guzki w piersi.
Lena jak będą wyniki ok to jutro odbiore czternasta chemię i jeszcze zostanie 4 ;)
brwi i rzęsy jeszcze nie rosną (wypadły po 10 chemii) ale łepek się "zaczornił) :D
życzę wszystkim słonecznego dzionka :)
-
Witajcie dziewczyny
Jestem niewiele ponad tydzień od ostatniej 6-stej chemii. Włosy, brwi i rzęsy wypadły mi w czasie chemii do zera.
Od kilku dni zaobserwowałam, że już wyrastają mi maluteńkie brwi i rzęsy. Czarne i gęste. Są na razie długości około 1 - 1,5 mm ale są!!!! I z każdym dniem widzę, że są coraz dłuższe. Włosy tez powoli kiełkują....Ciekawe czy będą kręcone. Dziś śniło i się, że miałam kręcone.
pozdrawiam serdecznie w ten piękny lipcowy poranek<3
-
BOB1245 ja po radykalnej nie dostałam hormonów ale uderzenia gorąca mnie dobijają...
-
cześć dziewczyny leże miesiąc w szpitalu ale jestem po operacji okazało się guz wątroby usunięty jajniki macica wezly chłonne, jeszcze wszystko boli, powinnam dostać jakieś hormony?
-
Tiffany całym sercem jestem z Tobą! Nie możesz myśleć i winić siebie,że choroba Twojej mamy to kara. Mówi się, że Bóg doświadcza tych , których najbardziej kocha. Nie ma tu żadnej logiki. Wiem,że w tej chwili to żadne pocieszenie dla Ciebie...może nawet odwrotnie gdyż ciężko patrzy się jak cierpi jedna z osób najbliższych Twemu sercu. Musisz znaleźć siłę dla siebie, dzieciątka i mamy.
-
Dzewczyny ja przed chwilą zjadłam kaktusa i faktycznie troszkę pomogło na mdłości- chyba przejdę na dietę lodowo - kaktusową.:)
Jak dobrze mieć wsparcie w Was dziewczyny.
-
Ja jem bardzo dużo lodów bo tez mi mdłości po nich przechodzą:)
-
dziewczyny, w czasie chemii można jeść lody :)
Produkty, potrawy wskazane przy chemioterapii:
-czerwone mięsa, wątróbka,
-warzywa liściaste, zielone: szpinak, sałata, pietruszka,
-buraki gotowane, sok z buraków
-twarogi, sery, mleko w proszku
-makarony
-koktajle mleczne, lody
-galaretki mięsne, owocowe
-budynie, kisiele
-zupy przecierane
-dania gotowane, lekkostrawne
Potrawy, produkty niewskazane:
-owoce i soki cytrusowe
-pomidory
-pikantne, ostre przyprawy
-surowe warzywa
-warzywa wzdymające (groch, kalafior, kapusta, brokuł, soczewica)
-fast foody, potrawy z grilla na węglu drzewnym, mocno odymione
-produkty wędzone
-słodycze w dużych ilościach
-produkty nieświeże, nadpsute, z pleśnią
-tłuste, smażone
Stosowanie preparatów ziołowych, preparatów wzmacniających i suplementów diety powinno być zawsze konsultowane z lekarzem prowadzącym.
-
miłka a czemu nie można jeść lodów? Ja jem, nie za często ale jem.
-
tiffany ja czuje dokładnie to samo, czuje, że bez mamusi nie dam sobie rady, zwłaszcza, że mam taki ciężki okres w życiu. Tez wielokrotnie się zastanawiałam czy to jakaś kara i dlatego mamusia tak cierpi, dlaczego ja choruje....Ale takie jest życie. chorują niewinne bardzo malutkie dzieci, które nikomu nie wyrządziły żadnej krzywdy. Życie nie jest sprawiedliwe...
miłka u mnie też:) Dzisiaj zrobiła siedem słoików. Ile Ci jeszcze chemii zostało?
Pozdrawiam Was serdecznie kochane:)