Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Magg,trudno wyczuć czy lecieć czy nie.Ja latałam do Egiptu bo lot jest krótki i w razie czego łatwo dotrzeć do kraju.Po tak krótkim czasie trochę bym się bała ;)Sama teraz dumam bo ciągnie mnie gdzieś daleko gdzie dobre rafy ale z rodzinką to trochę trudniejsze i troszkę kieszeń boli :P
-
Moja ręka po wkłuciach wygląda masakrycznie.
Aż wstyd ją pokazać.Muszę nosić długi rękaw ale niestety grzbiet dłoni i tak rzuca się w oczy.
Wczoraj temp.38 stopni. Czuję się podle.Dzisiaj ZUS mnie powiadomił, że czas renty dobiega końca.Mam ją do 31 sierpnia a oni już monitują.
Kuracja domowymi sposobami, do lekarza nie idę. Zobaczymy co będzie jutro.
Całusy.
-
Lena, ja mam chyba tego gruczolakoraka sluzowego. Znajomo mi ta lacina brzmi. Tak mam chyba wpisane, ale nie moge tego teraz sprawdzic.
-
Dziewczyny, a kiedy po leczeniu odwazylybyscie sie leciec na egzotyczne wakacje? Mi chodzi po glowie Wietnam w styczniu/lutym, z pozadnym opalaniem:) Wyjazd oczywiscie typu backpacking. Raz mysle ze w tym roku trzeba odpuscic, innym razem ze nie ma na co czekac. Wiadomo, wszystko po konsultacji z lekarzem ale tak sobie na razie pytam:)
No i oczywiscie jak tylko skonczy sie chemia i dojde do sprawnosci to ruszam w Europe!!! :)
-
Magg, mnie też z granicznego zrobiło się złośliwe.Podobna sytuacja tyle,że na węzeł i zatokę deglasa przelazło.Figo nie miałam określone dopiero inkolog określiła lll. Miłka o ile wiem to obecność w węzłach to IIl a czy a b czy c to w sumie wsio rawno...
-
Lenka sprawdzałam ponownie i nie mam nic o FIGO wynik hist pat po pierwszej operacji to:
adenocarcinoma ovari dextrii, Grade 2.
structurae histologicae oviductus dexter normales. rozcieta torbiel o średnicy 9 cm. Jajowód o dlugosci 7 cm i średnicy 1,2 cm.
Po takim wyniku bad. hist pat dostałam tel. żeby wstawić się ponownie na radykalną operację której poddałam sie po 3 tygodniach od pierwszej.
Wynik bad. hist pat po drugiej operacji to:
I - mikroskopowy naciek raka znaleziono we fragmencie otzrewnej. w przymaciczach prawych i okolicy ujścia jajowodu prawego obecny odczyn resorpcyjno-zapalny.
ciałko żółte śr. 1 cm oraz łagodne torbirle pęcherzykowe śr. do 0,7 cm jajnika lewego.
Łagodna torbielka okołojajowodu lewego śr. 0,7 cm
Mięśniaki śródścienne średnicy od 0,6 do 2 cm
Drobne torbiele Nabotha szyjki macicy. Endometrium w stadium proliferacji.
II- wypreparowano 3 odcczynowe węzły chłonne
III- wypreparowano 7 odczynowych węzłów chłonnych
IV- wypreparowano 9 odczynowych węzłów chłonnych
V- wypreparowano 8 odczynowych węzłów chłonnych
VI- wypreparowano 11 węzłów chłonnych. W 3 węzłach obecne przerzuty raka niewykraczające poza torebke węzłów.
VII - we fragmencie sieci o wielkości 30,0 x 8,0 utkania raka nie znaleziono.
I to jest koniec nic zadnego FIGO.
po pierwszej operacji a przed radykalną prof. mówił że chemii nie będzie a po drugiej operacji że chemii bedzie 6 a było 19.
Jak pojadę 29 maja do kontroli to chyba zapytam lekarza o to Figo. Ciekawe czemu nic nie podali???? :/
-
gruczolakorak śluzowy (cystadenocarcinoma mucinosum) -> stanowi 10-15% wszystkich raków jajnika pochodzenia nabłonkowego. W 30% występuje obustronnie. Podobnie jak w innych guzach śluzowych dynamika jego wzrostu nie jest szybka, a guz może osiągać duże rozmiary. Dość często występuje obustronnie. Późno nacieka narządy sąsiednie. Pierwsze objawy związane są zazwyczaj z uciskiem. Prawie we wszystkich przypadkach powstaje w wyniku zezłośliwienia guza niezłośliwego
-
Zastanawiam się, w którym momencie to zezłośliwiało..Zreszta jakie to ma teraz znaczenie..
Dobranoc magg
-
7.2. Postępowanie operacyjne w guzach granicznych ( borderline).
Zakres operacji w przypadku rozpoznania guza granicznego powinien być taki sam jak w raku jajnika. Należy wykonać pełną operację cytoredukcyjną według protokołu FIGO. U młodych kobiet pragnących posiadać potomstwo można przeprowadzić operację oszczędzającą polegającą na usunięciu jednostronnym przydatków oraz należy wykonać wszystkie obowiązujące procedury w celu określenia stopnia klinicznego zaawansowania nowotworu. Należy jednak uprzedzić chorą o wyższym odsetku nawrotów choroby po leczeniu oszczędzającym. Stosowanie chemioterapii po leczeniu operacyjnym guzów granicznych jajnika nie jest rekomendowane, za wyjątkiem guzów z wszczepami inwazyjnymi.
-
magg rozumiem juz wszystko. i własnie to jest podstępne dziadostwo..