Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witam wszystkie dziewczyny bardzo serdecznie. Czytam Was regularnie. Dosc dawno temu korzystalam z Waszej wiedzy pytajac sie o cos. Chce odpowiedziec Magg odnosnie pracy na rencie albo emeryturze majac orzeczona calkowita niezdolnosc. Mozesz pracowac. ZUS interesuje tylko ile zarobisz. Do kwoty zarobionej 2838 miesiecznie zachowujesz cala rente. Jezeli zarabiasz miedzy 2839 -5271 miesiecznie masz czesciowo zawieszna rente. Jezeli zarobisz powyzej sumy 5271 masz zawieszona rente. Nalezy to rozwazyc. Czy oplaca Ci sie pobierac rente i pracowac. W wiekszosci jest to oplacalne. Np. Chorujac otrzymujesz i rente i chorobowe z pracy.Pozdrawiam
  • Magg tylko jak to jest jakby Ci przyznali całkowitą niezdolność do pracy i egzystencji -tak przyznaje ZUS... Nie wiem jak to jest jeśli chodzi o komisję ds niepełnosprawności i czy z każdym orzeczeniem możesz pracować.Dziewczyny chyba bardziej się orientują :P
  • Magg tylko jak to jest jakby Ci przyznali całkowitą niezdolność do pracy i egzystencji -tak przyznaje ZUS... Nie wiem jak to jest jeśli chodzi o komisję ds niepełnosprawności i czy z każdym orzeczeniem możesz pracować.Dziewczyny chyba bardziej się orientują :P
  • 9 lat temu
    Lena, przeoczylam przepraszam. Gratuluje raz jeszcze:) Dziewczyny, chcialabym sie cieszyc tak samo jak wy dobrymi wynikami. Na razie ciesze sie za Was...:) Nie wiem dlaczego ten moj marker skoczyl do gory. Mysle i nic wymyslec nie moge poza tymi plucami... dlaczego ta chemia nie zadzialala tak jak powinna? A moze ja mam naprawde G1, slabo wrazliwy na chemie, ale malo zlosliwy i jak juz podda sie chemii to da mi spokoj? Takie bladzenie we mgle i szukanie pozytywow w calej tej beznadziejnej sytuacji...
  • Fiszka dla niepałnosprawnych jest na okaziciela czy jedziesz swoim czy służbowym ona przynależy do Ciebie nie do auta więc na B1czyli zakaz ruchu możesz wjeżdżać.Możesz też jechać z kierowcą bo ma prawo podwieźć niepełnosprawnego w dane miejsce..Nie możesz stawać na B 36 czyli zakazie zatrzymywania.KOCHANE TAKICH SERII DOBRYCH WIEŚCI TU NA FORUM POTRZEBA <3Wszystkiego naj naj naj wszystkim obchodzącym dziś imieniny <3
  • 9 lat temu
    jeszcze we wtorek ide na usg całego brzucha
  • 9 lat temu
    magg napisałam wyżej, wszystko super, marker 5, 16 :)
  • 9 lat temu
    Lenka, Nana bardzo sie cieszę z Waszych wyników :D Dziewczyny tak trzymać!!!! Jak najwięcej takich wiadomości na forum :D
  • 9 lat temu
    A jeszcze sie pochwale ze przejrzalam kalendarz i juz z kumpela wyznaczylysmy 2 terminy na weekendowe babskie zagle:) w ogole kilka weekendow przed komisja u prof. W. dobrze wypada wiec mam nadzieje ze troche poplywam. Oby plytki krwi szybko sie zregenerowaly bo na jachcie o roznego typu uderzenia i poranienia nie trudno. W normalnych warunkach nie sa grozne ale tak to nie wiem. W ogole to jak juz wyzdrowieje lub przynajmniej ogarne sie bardziej to polecam sie jako sterniczka-fanatyczka:) w tym roku ster oddaje innym i przechodze do funkcji zalogant-obijacz ale co tam. Raz mozna. I tak posteruje sobie tylko choc raz bez noza odpowiedzialnosci nad glowa:)
  • 9 lat temu
    Czarownica, a nie swoim samochodem tez moge jezdzic po tych strefach i korzystac z udogodnien dla niepelnosprawnych? Nana, wielkie gratulacje! Lena, nie piszesz jak u Ciebie poszlo ale po Twoim dobrym humorze wyczuwalnym w postach rozumiemy ze dobrze:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat