Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • w lutym byłam w szpitalu robiono kilka usg, ginekolog nic nie widział, ale teraz jest gorej niż w lutym. kontrolował mi wówczas ca 125 i podskoczyło od stycznia. Czuje się fatalnie, miesiączka sie już opużnia 12 dni, z praweym jajnikiem czuje ze cos się dzieje. Potrafiłam nie sikać po 10-8 h a od 2 miesięcy latam jak na mnie często Jutro chce robić badania po @ do gina na kontrole
  • Witam. Bylas u ginekologa? USG wykonane?
  • Witam czy rosnącym ca 125 mam sie martwić w ciągu miesiąca skoczył z 36 do 40 to było w lutym. Objawy gastryczne się nasilają, do tego zaburzenia miesiączki. chodzę jak balon, a od jajeczkowania mam potworne biegunki na zmianę z zaparciami. Chcę zrobić test ROMA czy on ma sens???
  • Swoją drogą tu planuję a tu wizyta w onkologu w lipcu...
  • Swoją drogą tu planuję a tu wizyta w onkologu w lipcu...
  • A ja zaplanowałam już wczasy na Mazurach.Dzisiaj zarezerwowaliśmy noclegi...I właśnie Miłka mi przypomniała że ja mam w sierpniu komisję o rentę.Eeee no to będzie wesoło hihi;)No nic w razie czego przesunę terminy komisji ;)
  • 9 lat temu
    miłka odwołuj sie koniecznie i to jak najszybciej, isnieje dyza szansa, że z odwołania dostaniesz, a sprawe z oznaczniem wyjaśnij może nawet telefonicznie, może im się cos "rypło".. magg co do serca to chemia jest wysoce kardiotoksyczna, Pamietam, jak podczas chemii i na końcu waliło serce jak oszalałe, myślałam, że dostane zawału..Mysle, że ma to tez związek z ustaniem hormnów, choc teraz juz mi serce tak nie wali..Także obstawiam, żę to sprawka chemii
  • 9 lat temu
    Urzednicy moga wszystko. W przeciwienstwie do nas, zwyklych ludzi. A z ta decyzja to nie wiadomo co teraz zrobic - odwolywac sie czy cicho siedziec i korzystac.
  • 9 lat temu
    dziewczyny ręce opadaja na to co się wyprawia na komisjach o st. niepełnosprawności od 18 lat miałam niepełnospr. na kręgosłup stopien lekki w ubiegłym roku dostałam również na kręgosłup st. znaczny a w tym roku lekarz który mi ostatnio przyznał znaczny zabrał mi niepełnosprawność twierdząc że się zmieniły przepisy, a dzisiaj doznałam szoku : listonosz przyniósł decyzję i się okazuje że lekarz przyznał mi st. umiarkowany ale na co??? Symbol 11 I tj schorzenia: endokrynologiczne, metaboliczne, zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźne i odzwierzęce, zeszpecenia, choroby układu krwiotwórczego!!! mało tego wpiasł że schorzenie występuje od 26 roku życia.No po prostu masakra jak miałam 26 lat to właśnie dostałam niepełnoespr. na kręgosłup a u endokrynologa jeszcze w życiu nie byłam. Nie wiem o co tu chodzi pogmatwane totalnie wszystko.
  • 9 lat temu
    Miłka, no to bedziecie miec fajne wakacje:) my mamy juz zaklepany jachcik na lipcowy weekend:) plyniemy same dziewczyny na podboj Jezioraka i damy czadu jak za starych dobrych czasow:) Z jedzeniem jest podobnie jak bylo. Zmuszam sie i jakos jem ale przyjemnosci mi to nie sprawia. Lepiej mi idzie poza domem choc z drugiej strony krepuje mnie jedzenie w knajpie z podejsciem do jedzenia jak u 5-latka. Nigdy nie wiem czy to co zamowie mi akurat podejdzie i czy mnie nie cofnie. Masakra. Zrobilam badania krwi i morfologia wyszla niezle ale tak mysle sobie ze w ogole nie sprawdzaja mi innych skladnikow jak np. potas, zelazo itd. Moze to byloby zasadne? Moze jak mi to serce wali tak to np. z powodu niedoboru potasu?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat