Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Ja przy bordeline dostałam chemię, ale miałam jeszcze jakieś resztki po operacji, których nie dało się usunąć. Teraz już 8 miesiąc biorę udział w badaniu klinicznym. Póki co to marker spadł do 40 z 220. A zmiana stoi w miejscu.
  • Ło rany.Tak sobie dałam na wsteczny i kurcze napisała do nas Asia 50 i nawet się nie przywitałam.Asiu50 witamy na forum.Jak pewnie przeczytałaś nie jesteś sama z granicznym guzem.Podobnie jak inne dziewczyny nie dostałaś chemii?
  • Serafina,daj znać czy się udało z konsultacją .
  • 9 lat temu
    imunoterapia to duża szansa w walce z rakiem, jak na razie skuteczna w przypadku czerniaka skóry
  • a słyszałyście o tej immunoterapii??
  • a słyszałyście o tej immunoterapii??
  • Czrownica dziekuje za rade, zadzwonie zaraz na Raciborską i umówie mame na wizyte. Magg dziekuje za wszystkie informacje. Wiecie, ja jestem za profilaktyką a nie za standardami leczenia. U nas profilaktyka nie instnieje niestety. Przeciez badanie Ca 125 powinno byc wykonywane na rózwni z cytologia, a dla młodych dziewczyn test ROMA. Nie wspomne o USG dopochwowym, kórego moja mama całe zycie nie miała dopiero jak przyszła z rakiem. A pani ginekolog ,,nie miała Pani USG dopopochwowego??" No i jak takiej nie przypie..ić?? Przeciez wszystkie badania robiła prywatnie. Chamstwo i ignorancja lekarzy jest niewiarygodna. Dlatego profilaktycznie powinni podac jej chemie zeby chociaz moc powiedziec ,,zrobilismy wszystko". Dziekuje wam bardzo.
  • się okaże obyś się nie myliła:)
  • 9 lat temu
    nie martw sie na zapas, co ma byc to będzie, a jestem pewna niemal na 100 % że u Ciebie to nic złośliwego, powodzenia
  • ide 7 lipca do CO w Bydgoszczy ca mam podwyższone czekam na wynik Roma no mam stracha jeszcze ta zakrzepica w styczniu :/ a objawy nasilone od października wczoraj z bólu nie byłam w stanie wyjść z łóżka:(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat