Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Cześć magdakos.Wyniki markerowe są dobre więc z pewnością jest to duży plus.Najlepiej żebyś odwiedziła oddział onkologiczny i tam żeby zrobili diagnostykę razem z wizytą u gin-onkol.Masz mutację więc nie powinni robić kłopotów.Jak Ci się okres zatrzymał to wykorzystaj to i wybierz się w poniedziałek żebyś się tak nie denerwowała.Nie musisz mieć skierowania.Na szczęście większość guzów jest łagodnych i przy niskim markerze masz dużą szansę,że to nic groźnego <3
-
Magdakos, spróbuj się uspokoić, wyniki nie wskazują, że to coś złego, ale na pewno jak po miesiączce nie zniknie to trzeba będzie usunąć, na razie musisz poczekać, wiem, że czekanie jest okropne, ale nie ma innej rady, głowa do góry ,
pozdrawiam
-
Magg wczoraj dostałam od kobitki chorujacej na raka jajnika telefon do pani która dobiera dietę do choroby. Przyjmuje we Wroclawiu. Ponoć pomogła wielu ludziom. Poczekam jeszcze ns imię i nazwisko i wrzucę tutaj.
-
Dzień dobry.
Nie wiem co mam zrobić, strasznie się boję. Dlatego piszę. Mam 34 lata i mutacje genu BRCA1. W środę dowiedziałam się że mam guza w lewym jajniku wielkosci 5 cm wcześniej chodzilam na regularne badania w poradni genetycznej ostatnia wizyta 10 miesiecy temu, wszystko było ok. A teraz nie jest. Poszlam jeszcze do innego lekarza potwierdzil diagnozę poprzedniej lekarki. Powiedzial ze guz nie ma jednolitej formy ale prawdopodobnie to nie rak. No ale co miał powiedzieć. Wczoraj mialam dostac okres ale jestem w takim stresie, nic nie jem, słabo śpię. Doktorka kazala mi przyjść po miesiaczce, ze moze to pięknie, no ale na razie miesiaczki nie ma. Jestem przerażona. Mam malutką córeczkę. Nie wiem co myśleć. Proszę o Waszą pomoc. ;(
Właśnie odebralam wynik testu ROMA wynosi 5,5% przy wartosciach ca125 13.21U/ml i HE4 43,8 pmol/l. Trochę mnie to uspokoilo ale nie calkiem.
-
Tak kochana ale pod lakier odżywka :)
-
Shushu, dzieki. A da sie malowac te paznokcie? Szczegolnie u rak? Milo byloby nie straszyc ludzi za kazdym wyciagnieciem reki;)
Musze tej Chustki poszukac jutro.
-
Jeszcze lepszy jest oryginalny blog chustki.Ja pierwsze czytałam w smartfonie a potem kupiłam książkę.
-
Magg moja mama brała caelyx i grzybica była w paznokciach o malo nie odpadły ( nogi i dłonie) od razu ofradzam chodzenie po dermatologach bo nawet w specjalnych badaniach wychodzi ze to tyllo chemia i nic na to nie ma a ogrom pieniędzy wydanych razem z lekami nic nie dały:/ i w buzi pelno aft i na to jest sposób zyworodka! !! Do żucia listki tylko ta oslonke z lisci trzeba zdjąć ( ta od spodu liścia) a ogólnie bardzo dobrze mama ja zniosła:) trzymaj sie będzie dobrze! !!!
-
Magg.czytałaś blog "chustki" czyli Asi Sałygi.Jak nie to poczytaj.Babka z jajami.Jak mam doła to czytam.
-
magg, na pierwszej chemii obok mnie była babka tok na oko ponad 70 lat i powiedziała "że też musiał mi się przyplątać ten s..syn, ale ja go jeszcze załatwię, ja mu pokażę gdzie raki zimują" w chwilach zwątpienia, kiedy już po kolejnej chemii nie miałam siły na wejście na schody przypominałam sobie słowa tek kobietki i zaraz robiło mi się raźniej, magg jak ona mogla pokazać temu s..synowi to ty też możesz :D