Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Nana, jak to mowia, jak sie nie odwrocisz d... zawsze z tylu. Co za cholera:( a jak Twoje badania z olaparibem?
  • 9 lat temu
    Lilith, a kto to jest ks. Kaczkowski? Kiedys o nim wspominalas juz. Jesli mozna go posluchac to nie ukrywam ze troche ureligijnienia by mi sie przydalo. Jestem wierzaca ale nie potrafie sie przelamac do pewnych rzeczy. Dobry ksiadz pomoglby mi moze nawet bardziej niz psycholog. Czarownica, Wiktoria, Chustka byla bardzo silna kobieta i wycierpiala bardzo duzo. Jestem na razie na poczatku historii + przeczytalam kilka postow z konca wiec na razie niewiele i chyba raczej nie powinnam kontynuowac. Jej blog mozna czytac z dwojakim podejsciem - podziwiajac jej sile i widzac wielkie cierpienie. Ja dostrzegam bardziej to cierpienie, nie ujmujac oczywiscie sile. Nie moge uwierzyc i pogodzic sie z tym ze to swinstwo tak traktuje ludzi... i to jest takie smutne i dolujace. Nie moge tez przestac myslec o tej znajomej z chemii co powiedziano jej ze to juz koniec. Myslicie ze powinnam jej cos jeszcze doradzic? Namawiac na jakies konsultacje? Ona tez chciala ruszyc ta Belgie ale powiedziano jej ze ma dac spokoj bo w jej przypadku to nic nie da. Jutro jeszcze sie spotkamy. Nie wiem jak sie zachowac w tak delikatnej sprawie. Tak latwo popelnic blad. Pewnie jak ja zobacze to zaczne ryczec. Dziewczyny, trzymajcie prosze kciuki za jutrzejszy dzien. Modlcie sie, odprawiajcie co tam chcecie byle w koncu byla jakas pozytywna informacja. A przynajmniej nie tragiczna. Dzieki! Sierotka, ja sie zglosilam na wyjazd ale jest on dla mnie w tej chwili tak odlegly ze nie wiem co bedzie we wrzesniu. W tej chwili to ja po schodach do samolotu nie wejde, nie mowiac juz o jakimkolwiek spacerze po gorzystym terenie. No ale zobaczymy. Dzisiaj w telewizji pokazywali moja ukochana Moskwe. Pierwszy raz od prawie 2 lat w normalnym nastawieniu, bez ruszania polityki. Ja oczywiscie w ryk, tak bardzo chcialabym tam jeszcze raz pojechac, poczuc ten klimat i ludzi, zabawic sie jak zawsze. Wlasnie latem jest tam najpiekniej...
  • 9 lat temu
    Miłka, Magg chciałabym, abyście miały rację. Niestety, ta cholera wlazła mi już na dwunastnicę.
  • Koleżanki jestescie dzielne ,bardzo dzielne ,ale Was podziwiam ! <3 <3 Planujcie wyjazd we wrześniu z nami naładujecie akumulatorki życiowe na bank ;) :D <3
  • Nooo.Ten to daje świadectwo...!!!Słuchałam w 3ce audycji z jego udziałem.Niesamowity człowiek.Prokopowicz leczyła się tam gdzie ja.
  • A ks. Kaczkowski?
  • Kurcze,mnie chustka dała dużo siły i jak mam doła to wracam do jej tekstów i nastawienia do choróbska.Magg ,to stres tak działa.Boli wszystko o czym pomyślisz.Mnie zaczyna wszystko łupać ostro bo zamierzam zacisnąć zęby i zrobić marker.Wiem już po zawrotach głowy i wzroku jak silna jest podświadomość.MAGG Ty też masz wziąść drugą chemię i cieszyć się zdrowiem.Musisz głęboko w to wierzyć !!!!! <3
  • 9 lat temu
    Nana, Miłka ma racje. Wiecej chemioterapii nie bedzie!!!
  • 9 lat temu
    Dzieki za wszystkie porady w sprawie grzybicy. Jeszcze chemii nie dostalam a juz mam jakis jezyk wrazliwy. Mam wrazenie ze juz boli mnie wszystko, wlacznie z rekoma i nogami. Ale nie biore tego powaznie bo to juz chyba stres i obsesja. Potrafilam byc kiedys w urojonej ciazy to moge miec urojona wznowe. Roznica jest tylko w tym ze w "ciazy" nie bylo nic obiektywnego, po zrobieniu testu nerwy zeszly i wszystko wrocilo do normy. A tu jednak jest plyn w plucach z komorkami nowotworowymi i rosnacy marker... Znalazlam blog Chustki. Mnie to doluje. Caly dzien placze. Bylam w miescie, na obiedzie w knajpie i nagle zaczynalam plakac patrzac na otaczajacy swiat. Chustka byla silna, ale byla tez tak bardzo swiadoma tego co sie dzieje. A najgorsze jest to ze krotko przed smiercia byla w lepszej formie niz ja dzisiaj choc byla duzo bardziej obciazona choroba.
  • Magg znalazłaś blog chustki?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat