Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Mnie kiedys jak zaczynaly brac stany zapalne pęcherza to tez pilam wode z cytryna. Tak duzo cytryny ile dalo sie wycisnac i wypic. Byla wielka ulga przy sikaniu
  • 9 lat temu
    Kaucja, mnie na poprawe wynikow oprocz zastrzykow przez 5 dni a potem po dodatkowym wlewie neulaste mialam zapixany metypred. Ale to od czasy jak mi plytki spadly na 12 tys. Lykalam jakies niemeickie tabletki ale i tak mi to za wiele nie pomoglo. Pije soki wyciskane z zielonych i kolorowych warzyw, owocow. Od niedawna biore witamine c dozylnie.
  • 9 lat temu
    Kucja, obowiązkowo dużo pij najlepiej wodę lub herbatę z cytryną, ale żeby była wyraźnie kwaśna i jeszcze witaminę C, jak po 2 dniach nie przejdzie i to chyba trzeba iść do lekarza, ale miejmy nadzieją ze przejdzie, pozdrawiam :D
  • 9 lat temu
    Dzięki nana. Kwas foliowy mam w domu.Dokupię tylko sok i witaminę.
  • 9 lat temu
    Kucja, to niekoniecznie nerki. Być może ostra infekcja dolnych dróg moczowych (mam podobne wyniki). Furaginum przy polineuropatii to zły pomysł. Nasila objawy neuropatii i to bardzo. Mnie lekarka na złagodzenie objawów polecała zażywać przy każdej dawce Furaginu jedną tabletkę B complex i jedną kwasu foliowego. Dodatkowo 100 - 150 ml soku z żurawiny.
  • 9 lat temu
    Dzięki garcia.Dzisiaj trzeci dzień po wlewie.Mam nudności ale leków nie biorę. Wystąpiło też zaczerwienienie na klatce piersiowej (trochę swędzi).Czy też tak miałaś? Noc bezsenna , jestem padnięta.Co zrobić żeby spać? Jeszcze jedno.Mam zły wynik z badania moczu .Dopiero dzisiaj doczytałam.Odczyn zasadowy, erytrocyty 23, leukocyty 90.Jeszcze nigdy nie miałam takiego wyniku.Teraz wiem ,że dziwny dyskomfort w plecach to skutek zaburzeń w nerkach.Mam przepisany Furaginum 3x2 tabl.i zaleconą powtórkę badania moczu jak będę w instytucie. Garcia co bierzesz na poprawienie wyników? Miłego dzionka.
  • 9 lat temu
    Kaucja, ja biore ten schemat chemii karboplatyne+ gemzar. Z tym ,że raz po raz zmieniali mi częstotliwość bo po tym dodatkowym gemzarze2 tyg przerwy nie zawsze strarczyło na podniesienie wyników. Była taka zależność ,że jak nie dostałam dodatkowego gemzaru to marker sie podnosił a jak dostałam go to spadał. Skończyłam 6 chemii i lekarz postanowił ,że pociągniemy jeszcze ten schemat. Ja nie miałam jakiś szczególnych dolegliwości.
  • 9 lat temu
    Ja mam swojską kapuchę od koleżanki :)Pychota:).No i grzyby też osobiście zebrane w lesie obok :)O winku nie wspomnę.Stoi tu sobie 40l i czeka na okazję hihi Dzisiaj ubyło:kubek do bigosu i pół do środka mnie :P Lilith faktycznie to znaczy że rozgadane baby jesteśmy ;) ;) :P
  • 9 lat temu
    Niedługo stuknie nam... 600 stron!
  • 9 lat temu
    Mmmagda_lena, nie przejmuj się wklejanie. Czasami jak odświeża się przeglądarkę krótko po dodaniu postu, to takie rzeczy się dzieją ;) Głowa do góry i do walki!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat