Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam. Minęło dwa tygodnie odkąd mama miała zrobioną videoterakoskopię we Wroclawiu na Borowskiej. Przy okazji ściągnięto jej płyn z płuc do zera- za pomocą drenazu. Strasznie ciężko przeżyła tę operację, ale tuż przed świętami wypisali ja do domu, a więc święta spędziłyśmy już wspólnie. Wczoraj mama była we Wrocławiu u hematologa. Wyniki marne, bo płytki prawie 660 tysięcy. Ale podobno nie jest to jakiś powód do zmartwienia, bo w czasie pobytu na chirurgii serca po operacji mama kilka dni nie brała glivecu. A poza tym podobno często płytki rosną przy stanie zapalnym a przecież taka operacja nie jest obojętna dla organizmu. Bardziej martwi mnie fakt,że woda w płucach się znów pojawiła, i lekarze nie mają pojęcia dlaczego .Przyszły drugie bardzo dokładne wyniki histopatologiczne wycinków- i wszystko jest absolutnie w porządku! A wody przybywa. Teraz czekamy dwa tygodnie na kolejną wizytę hematologiczną- tym razem dodatkowo pobierany będzie szpik i lekarz zadecyduje o dalszym sposobie leczenia.Niewykluczone bowiem, że woda jest jednak wynikiem białaczki.Bardzo się boję bo mama jest strasznie słabiutka.Liczę na to,że może jakiś lek hematologiczny zadziała na tę wodę.
    Janinko jak tam tatuś?
    Madzialeno- dostałaś może urlop zdrowotny i wypoczywasz trochę sobie?
    Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Ewa
  • 11 lat temu
    Strasznie mi żal tej dziewczyny chociaż jej nie znałam,tyle miesięcy walczyła,tyle przecierpiała i wszystko na nic.
    I do tego mimo tej choroby miała niesamowite poczucie humoru.C za menda obrzydła ta białaczka.
  • 11 lat temu
    Janinka.... niestety....z komentarzy pod ostatnim postem wynika, że Doti zmarła w niedzielę...... Jak widać to cholerstwo potrafi pokonać nawet tak niesamowicie dzielne dziewczyny, jak ona. Mnie również ciężko jest w to uwierzyć- szok miesza się z niedowierzaniem i złością- bo to nie powinno tak się skończyć....

Rafi- większości leków nie powinno się zażywać na czczo- szkoda żołądka. I zgodnie z ulotką glivec należy brać wraz z posiłkiem lub tuż po.
  • 11 lat temu
    Rafi a w jakim mieście się leczysz?
  • 11 lat temu
    Czy może mi ktoś powiedzieć czy to prawda że ta dziewczyna która pisała tak długo ten super blog,zmarła?
    Miała ksywkę Doti.Jeżeli to prawda to ja i tak nie mogę w to uwierzyć.Wie ktoś co się stało?
  • 11 lat temu
    witam mam 25lat choruje od 2007 roku na p.b.sz. Rozpoznano ja zupelnie przez przypadek. W szpitalu gdy trafilem na krwawiace wrzody,a w hajnowce powiedzieli mi o tym jak o katarze :\. No ale wracajac do tematu w pierwszym roku bralem glivec400 ale ze za slabo dzialalo to doktor podniosla mi do 600mg i do tej pory tak biore.czuje sie dobrze nie mam zadnych skutkow ubocznych. Tylko nie moge jesc go nadczo bo powoduje u mnie wymioty.wybaczcie pisownie,jade wlasnie na wizyte autobusem.
  • 11 lat temu
    Ciekawe swoją droga co jest w grejfrucie tak toksycznego?

• Użytkownik @madzialena napisał:
    Panowie...Nie jestem pewna, czy nie zawierają te napoje soku z grapefruita, którego absolutnie nie wolno przy glivecku.. lepiej sprawdzic ;)

Nie tylko przy Glivecu grejfrut jest zabroniony w polaczeniu z zadnym lekiem nie powinno sie go pic,jest trucizna w polaczeniu z lekami.Mozna pic bitter lemon lub tonic osobiscie wole bitter lemon jest mocniejszy w smaku a recepta jest wyprobowana od poczatku czyli od wrzesnia to stosuje i pomaga,zreszta nie tylko w moim przypadku jak wspominalem zalecil mi to onkolog co do tabletek chininy musicie to z lekarzem wpierw skonsultowac chinina moze serce oslabic pozdrawiam
  • aha :) .. no to może ja też spróbuję ;)
  • 11 lat temu
    Nie tam nie ma soku z grapefruita jest odrobina chininy.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat