Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • A wiecie może jak sprawa wygląda w szpitalu na Banacha w Warszawie? Ja mam wizytę dopiero 10.07...
  • 10 lat temu
    Pewnie to samo w Ihit spotka mnie w przyszlym tygodniu. Jednak chcialbym odwolac sie od takiej decyzji. Czy podpisywalas jakas zgode na zmiane leku?
  • w instytucie hematologii i transfuzjologii w warszawie dziś otrzymałam nibix......
  • 10 lat temu
    W Gdańsku przetarg wygrała firma Adamed produkująca.... Nibix
  • 10 lat temu
    W Gdansku czekamy na wyniki przetargu... przetarg wygra lek,ktory bedzie najtanszy...ciekawe,czy to przypadkiem nie bedzie Nibix
  • 10 lat temu
    We Wrocławiu wg ustaleń - Glivec jest wydawany pacjentom.
  • 10 lat temu
    że czytam, to mało powiedziane- kartkuje i coś tam wyłuskuję, ale jak widać nie zawsze w dobrym kierunku; i po raz kolejny sprawdza się powiedzenie, że kto pyta nie błądzi, więc dziękuję za wyjaśnienia i wyprowadzenie mnie z błędu. Jak już pisałam- rozumiem, mimo wszystko niepokoję się, co będzie jutro, bo tak naprawdę, to nie wiem, co usłyszę i jaki ogólnie będzie rozwój wypadków, choć nastawiam się, że łatwo nie będzie...
  • 10 lat temu
    Leki podlegają przetargom, ceny generyków wówczas się zmieniają - podane w załącznikach MZ są maxymalne. Glivec-Novartis zejdzie z ceny ale nie więcej jak generyki,które po przetargach zejdą na kilkaset złotych. Ale zgodnie z prawem, pacjent może otrzymać receptę na Glivek jeśli ma odpowiedź na leczenie, szpital musi lek zakupić i wydać ... zapewne trzeba się będzie o to mocno wykłócać. Glivec jest nadal refundowany.
  • 10 lat temu
    anbra- Czytasz rozdział B dotyczący leków dostępnych w programach lekowych i tam na stronie 427 którą podajesz w rubryce 12 są wskazania : B3 czyli leczenie GIST. Program lekowy dot. pbs to B14. Nas (leczonych do tej pory lekiem Glivec) dotyczy rozdział C, czyli chemioterapia i strony, które podał Filip 685-686. Tam w rubryce 12 są wskazania C70a i C70b. Znaczenie tych symboli są na stronie 1160-1161. Na zjeździe otrzymaliśmy odpowiedzi na Twoje obecne pytania i wątpliwości, ale zrozum, że nie wszystko się da napisać na publicznym forum.
  • 10 lat temu
    Sonia - mówię o linku, który podał stronę wcześniej Filip (Wykaz refundowanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych na dzień 1 lipca 2014 r.) http://www.mz.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0004/19741/1Zalacznik-do-obwieszczenia.pdf strona 427 (jest tu nazwa substancji i konkretnie nazwa handlowa- Glivec). Nie jestem obeznana w medycznych procedurach, po prostu jako laik na pewne rzeczy zwróciłam uwagę. W tym roku na zjeździe nie byłam, bo być nie mogłam. Wiem o negocjacjach, rozumiem że kwoty wcześniej nie mogły być podawane, ale skoro w obwieszczeniu są dokładne ceny leków, a przy Glivecu stoi nadal wysoka cena, to chyba coś jest nie tak - skoro jego cena jest niższa, a tu widnieje wysoka, to pytanie- czy jakiś szpital zdecyduje się go zakupić za ponad 9 tys? (negocjacje negocjacjami, ale chyba jakieś konkrety już być powinny, bo na papierze póki co nic się nie zmieniło).

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat