Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • No nie a ja myślałam że u mnie to żylaki się odzywają a to jednak skutki uboczne
  • Ajkamazyn - tak, tak zapytaj proszę. Choć ja czuje w jednym i tym samym miejscu wbity gwóźdź, a potem puchnie. O dziwo moje paluszki w stopie nie puchną :D
  • A ja biore od dzisiaj diclobert 100mg.Moja p. doktor nie chetnie mi to daje,ale to mi zawsze pomagalo.Jest to lek, ktory bralam tez przy rwie kulszowej,jest p.bolowy i p.zapalny.Mam zamiar brac 3,4 dni i zobaczymy. Pozdrawiam
  • W moim przypadku ten ból występował w pierwszych tygodniach brania glivecu. Wtedy lekarz powiedział, że ten ból powinien ustąpić po jakimś czasie, gdy organizm przyzwyczai się do leku. Kazał kupić cyclo 3 fort w aptece. Łykałam i faktycznie czułam ulgę. Po ok. 2 tygodniach odstawiłam cyclo i bólu już nie czułam. Później jeszcze raz miałam epizod z bólem nóg po zmianie glivecu na generyk. Wtedy też pomógł ten preparat. Ale moje nogi nie puchły. Mi opuchlizna pojawia się tylko pod oczami. Rano wyglądam jak widmo :-)
  • Ten bol dokladnie taki jak piszesz rozpierajacy ,uczucie ciezkosci.Jesli mozesz to napisz co powiedziala Twoja lekarka ,bede wdzieczna.Pozdrawiam :D
  • Dziewczyny nie wiem jakiego rodzaju jest Wasz ból w łydkach. Gdy zaczynałam się leczyć, to przez jakiś czas bardzo bolały mnie łydki. Był to taki ból świdrujący, rozpierający. Okropne uczucie. Gdy powiedziałam o tym lekarzowi, to polecił mi CYCLO 3 FORT - preparat do kupienia w aptece. Mi pomogło. Za 2 tygodnie mam wizytę. Zapytam mojego lekarza co myśli o puchnięciu Waszych łydek. Trzymajcie się kobiety :-) W grupie siła :-)
  • Joanna - mi powiedziała coś podobnego!!! Trzymaj się! :D
  • U mnie bylo podobnie ,lekarka powiedziala ,ze ta opuchlizna to moj wymysl i ze tylko tak mi sie wydaje.Dziekuje za odpowiedz i mocno pozdrawiam
  • Joanna 57 - co do łydki to nie wiem. Prawie 10 lat temu jak dostałam Gliwek to łydka zaczęła mi puchnąć. Skarżyłam się lekarce, ale darła się na mnie, więc już o tym nie mówiłam. Z czasem przyzwyczaiłam się do bólu i już mi się nie chciało nic z tym robić. Mąż masuje i czasami ból przechodzi. Teraz od kiedy choruję jeszcze kardiologicznie łydka częściej boli i puchnie. Myślałam, że to może od wody w organizmie, ale dużo siusiam po furosemidzie, a nowe leki kardiologiczne spowodowały że strasznie schudłam, więc to a pewno nie woda. Jak posiedzę w ciepłej wodzie w wannie to ból mija. Nie chce mi się już nawet iść z tym do lekarza.
  • Ajkamazyn - no niestety, ale Tasigma swoje robi. Ale wyjścia nie mam, muszę ją brać. Co mówi lekarz? Cieszy się, że nie mam zawału, bo mam wyniki przekroczone osiemnaście razy. Choroba systematycznie postępuje, żyły się zrastają bo badanie oporu w płucach rośnie. Kolejne leki kardiologiczne przestają działać. Póki co, nie udaje się tego zatrzymać, choć wiem, że mija kardiolog na głowie staje, bo to cudna lekarka.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat