Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Aha, moje BCR-ABL po 4 miesiącach leczenia to 2,81
  • 8 lat temu
    Witam wszystkich serdecznie. Podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale piszę pierwszy raz. Powiedzcie mi proszę, po jakim czasie osiągnęliście MMR? Biorę imatynib od grudnia, ale dzisiaj moja lekarka zdecydowała o zmianie na Tasignę, ponieważ w badaniu molekularnym wykonanym po 4 miesiącach brania leku nie było jeszcze odpowiedzi. Rzeczywiście powinna być tak szybko?
  • 8 lat temu
    3 tygodnie diety i moja wątroba trochę lepiej, bilirubina 2,07- no może szału nie ma ale troszkę spadła :-) naleczko udanego wypoczynku- nic tak nie działa na zdrowie jak błogie lenistwo : -)
  • 8 lat temu
    Nala jak tam twoje zdrówko,czy juz lepiej? Pozdrawiam serdecznie
  • 8 lat temu
    :D :D :D :D :D :D
  • 8 lat temu
    I tego się trzymajmy. Ja jak mam problemy z żołądkiem jestem zupełnie innym człowiekiem nie do życia, więc również wolę mieć go w dobrym stanie. Pozdrowionka. :-).
  • 8 lat temu
    Wiesz Misiek, mi pierwsza lekarka zabroniła, ale tylko dlatego, że wprost mi powiedziała TY SIĘ NIE LICZYSZ, TYLKO BADANIE KLINICZNE. a potem doszło do tego, że nadkwasota od leków tak mi zęby zniszczyła, że fortunę na zęby wydałam. A chirurg robiący gastroskopie wręcz mnie opierdzielił, że tak późno do niego przyszłam. Ale masz racje - ilu lekarzy, tyle opinii. To tak jak z wątrobą - u jednych wyniki tragiczne, u mnie super. Za to ja nietypowo dusze się po nilotybie. Tak więc dla każdego ...coś innego. Najważniejsze z tego aby pamiętać, że te leki już do końca życia trzeba zjadać, a więc żołądek w dobrym stanie się przyda.
  • 8 lat temu
    Wszystko się zgadza. Według opracowań naukowych też do dwa rozbieżne zdania. Jedni piszą że nie ma to wpływu inni że część pacjentów ma gorsze wyniki ze względu na właśnie prazole. Te statystyki nie są do końca przekonujące. Więc jak ze wszystkim, jeśli wyniki są dobre mimo osłony to na zdrówko, jeśli nie warto rozważyć tą kwestię. Mi lekarz nie zabronił powiedział tylko że jak najmniej ale nie ze w ogóle. Ja jednak wolę mieć zdrowy żołądek bo to nasz drugi mózg jak to mówią, smacznego. :-)
  • 8 lat temu
    sierotka napisała 11 sek temu | edytuj komentarz Hej wiemy że wchodzicie bezpośredni do swoich tematów dlatego cos Wam wklejamy i zapraszamy: http://policzmysie.pl/forum/post/3331/spotkanie-forumowe-2016-wrzesien-druga-polowa/
  • 8 lat temu
    Giza41 - nie zgadzam się. Leczę się 10 lat i nie słyszałam o takim zakazie. Ja jadłam imatynib, dazatynib i teraz nilotyb. I jadłam leki osłonowe. Najpierw koniecznie trzeba przeczytać ulotkę i oczywiście rozmawiać z lekarzem!!!! Na każdej ulotce jest info o lekach osłonowych. Ja jestem przykładem, że można jeść te leki ale o określonych porach. Znam też kilku pacjentów z wrocławskiej kliniki którzy od tal biorą też leki osłonowe i mają doskonałe wyniki. To tylko takie moje skromne zdanie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat