Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Latazz dzięki ale Bożena nie pracuje od dlugiego czasu czy może ubiegac się czegoś od ZUs?
  • 10 lat temu
    Radze złożyć wniosek do ZUS , bo tam zasiłek wynosi 206 zł, a w MOPS tylko 153 zl
  • 10 lat temu
    No to jeszcze "ciekawiej"Trudno,kazdy grosz jej się liczy....
  • 10 lat temu
    No to lipa,myślałam,że Bożena dostanie coś więcej a tu tylko zaległość od maja:(
  • 10 lat temu
    o jak pisałam post to napisała maria :) Tobie tez kochana gratuluję <3 i życzę przyjemnego planowania ekstra wakacji hahaha to jak tak patrzę to jestem najmłodsza "stażem"
  • 10 lat temu
    czarownico ja miałam niepełnosprawność st lekki od 26 roku zycia (teraz mam 43 lata) w zeszłym roku w związku z chorobą dostałam st. znaczny operację miałam w styczniu i lutym , w kwietniu złożyłam wniosek własnie o st. znaczny komisję miałam w maju i też mi wpisali że niepełnosprawność istnieje od 26 roku życia a ustalony st. znaczny datuje się od 24 lutego ( jest to dzień w którym poszłam do szpitala na druga operację) .Tez myślałam że pielęgnacyjny dostanę za 4 miesiące jak wynika z papierów ale w MOPSie poinformowali mnie że spłata jest tylko 3 miesiące wstecz. Także Bożenka nie dostanie spłaty od maja tylko za trzy miesiące. Takie głupie prawo. pozdrawiam a czarownico i Carmen gratuluje "stażu" i życzę kolejnych lat w spokoju <3
  • 10 lat temu
    Ja jestem 25 miesięcy po chemii i puki co - dobrze, nawet zaczynam mieć odwagę planować następne wakacje, pozdrawiam
  • 10 lat temu
    No to lipa,myślałam,że Bożena dostanie coś więcej a tu tylko zaległość od maja:(
  • 10 lat temu
    Czarownico, znalazłam, że "Jeżeli wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego zostanie złożony w okresie trzech miesięcy od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, prawo do zasiłku pielęgnacyjnego ustalone będzie począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności... ...Jeśli natomiast wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego zostanie złożony po upływie 3 miesięcy od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, prawo do tego świadczenia będzie ustalone począwszy od miesiąca, w którym złożony został wniosek." Nie mam własnego doświadczenia z zasiłkiem pielęgnacyjnym i chyba żle Wam doradziłam bo ew. informacje to raczej trzeba uzyskac w gminie lub w urzedzie miasta a nie w ZUSie :)
  • 10 lat temu
    Miłka, ja tez jestem rok i 7 m-cy od operacji ale chemie skończyłam 13 m-cy temu no i avastin 5 m-cy temu. :) Czarownico, z tego co znalazłam to zasiłek "przysługuje od dnia stwierdzenia niepełnosprawności przez właściwy organ, tj. od dnia wydania przez ten organ stosownego orzeczenia". Ale to wyszperane w internecie. W poniedziałek będe już w pracy po urlopie i mam tam dostęp do Lexa więc zobaczę w ustawie jak to jest. A może dowiedzcie sie też w infomacji w ZUSie, chociaz przez infolinię to jest bardzo trudno sie dodzwonic. Może lepiej udac sie osobiście, teraz urzędnicy sa bardziej uprzejmi to może wytłumaczą.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat