Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Garciu tylko tak pytam ale przede wszystkim chcę żeby coś wreszcie na mnie zadziałało. Doczytałam siebie że ten schemat to Gemzar i jakiś Valencil czy coś takiego. Mnie włoski też urosły nie ma szału z długością ale nie jest źle. Garcia może i my kiedyś wreszcie bedziemy mogły się pochwalić stażem bez chemii :D
  • 10 lat temu
    nutka, chyba włosy nie wypadają. Mi odrastają. Na oddziale spotkałam kobiety które miały taki sam schemat i włosy były na głowie. Ja leczę się w Poznaniu. Paznokcie też mi się łamią,ale czy to od tego nie wiem bo nigdy nie miałam wzorcowych
  • 10 lat temu
    To jakaś farsa . Nawet nie próbuje sobie wyobrazić co ta kobieta przeszła. Garciu no tak też nie masz łatwo. Szlag mnie trafia że w tak idzie nie w tą stronę. A możesz napisać mi gdzie się leczysz. ? Po tym cealiksie i carbo bardzo łamią mi się paznokcie. Gdyby to działało to wiekszych dolehliwosci nie mam. Czułam podrażnienie żołądka. Czy po gemzarze wychodzą wlosy ?
  • 10 lat temu
    To jakaś farsa . Nawet nie próbuje sobie wyobrazić co ta kobieta przeszła. Garciu no tak też nie masz łatwo. Szlag mnie trafia że w tak idzie nie w tą stronę. A możesz napisać mi gdzie się leczysz. ? Po tym cealiksie i carbo bardzo łamią mi się paznokcie. Gdyby to działało to wiekszych dolehliwosci nie mam. Czułam podrażnienie żołądka. Czy po gemzarze wychodzą wlosy ?
  • 10 lat temu
    Dziewczyny ipowiem Wam co przydarzyło się mojej sąsiadce i przyjaciółce mamy.Otóż ma raka trzonu z przerzutami do węzłów.Po 4 latach onkolog stwierdził wznowę i zarządził chemię.Kobiecina przez 4 mies czekając na termin chemii idchodziła od zmysłów -co tu tłumaczyć.W tym tyg miała termin i poszła na chemię.Lekarka odpowiedzialna za chemię przejrzała papiery kilka razy...Potem zapytała po co ją do niej przysłano jak ona nie ma tu żadnej wznowy.Wyniki i tk jest taki sam jak od lat 4 ch. Posłała ją do domu... Wyobrażacie to sobie...4 miesiące takiego stresu żebyy sie dowiedzieć że jest ok....
  • 10 lat temu
    nutka, składaj jak najszybciej wniosek u niepełnosprawność. Należy ci się od chwili zachorowania.Wniosek składasz do Powiatowe centrum pomocy rodzinie. Poszukaj w necie swój oddział i tam pobierz wniosek. Musisz mieć zaświadczenie od lekarza , dokumentacje . Składasz i czekasz aż cię wezwą Co do szczęścia to nutka jedziemy na tym samym wózku. Ja mogę się "pochwalić"jedynie tym że od dwóch lat ciągle walcze. Bez jakiejkolwiek przerwy i też ciągle pod górkę. Staram się nie dołować ale czasem złe myśli same nachodzą do głowy. Ja aktualnie biore karboplatyne i gemzar. Wróciliśmy do ksiązkowego podawania czyli jeden dzień karbo i gemzar i ósmego dnia sam gemzar. W takim podaniu był efekt ale strasznie mi popsuło morfologie bo mnie nie zabezpieczyli neulastą i miałam długą przerwe. Co oczywiście odbiło sie na efektach leczenia. Ja lecze się w klinicznym ośrodku ale też nie mają nic nowego w ofercie.
  • 10 lat temu
    Przepraszam za błędy ale ze smartphona tak wychodzi.
  • 10 lat temu
    Ja czekam na 30 września. Na marker. Jeśli nadal będzie rósł to zmienią mi chemię ns gemzar z czymś jeszcze i będę jeździła do Bydgoszczy na 6 dni. Niestety czuje pobolewania w prawym boku gdzie miałam najwięcej zmiam. Jestem zdołowana. Tak liczyłam na tą aktualną chemię a wys ło jak zwykle. Wiem że nikt nie będzie żył wiecznie ale lęk jest silniejszy od rozumu. Gratuluję Wam ws ystkim stażu bez choroby. Ja nie byłam tyle szczęścia. Chyba jego limit w życiu już mi się wyczerpał. Pytałam dr. Ch o badania kliniczne ale w Bydgoszczy na razie nic nie ma. Czemu te dobre ośrodki onkologiczne muszą być tak odległe. Ja źle znosiłam szpitale jak byłam zdrowa a teraz to już chyba zwariuje siedzieć 6 dni.
  • 10 lat temu
    I o zasiłek pielegnacyjny ?
  • 10 lat temu
    Witam dziewczyny. Mam prośbę napiszcie jak się starać o stopień niepełnosprawności. Ja jestemna swiadczeniu rechabilitacyjnym do marca. Czy w takim przypadku też mogę. ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat