Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    czarownico nie wiem w jakim wieku są dzieci Bożenki ale jeśli chodza do szkoły i dochód nie przekracza 514 zł na osobe można ubiegać się o stypendium socjalne
  • 10 lat temu
    Teraz będziemy pisać do mopsu o podwyższenie świadczen alimentacyjnych na dzieci.Może tu uda się coś uzyskać.Alimenty placi państwo.
  • 10 lat temu
    Bożenka chyba musiałaby stanąc na komisję z Zus-u .WSZYSTKO ZALEZY CO JEST ROZUMIANE JAKO OKOLICZNOŚCI SZCZEGOLNE I JAKIE TO SĄ NIEZBĘDNE SR UTRZYMANIA.Skoczę do zusu i dopytam,wiem,że kolezanka starała sie o taka rentę ale zus odmowil.
  • 10 lat temu
    Kiedy przysługuje prawo do renty wyjątkowej? Ustawa o emeryturach i rentach z FUS (Dz. U. z 2009 r. nr 153, poz. 1227 ze zm.), zwana ustawą emerytalną, w art. 83 przewiduje uprawnienia Prezesa ZUS do przyznawania świadczeń w drodze wyjątku. Są one finansowane z budżetu państwa, a ich wysokość nie może przekraczać odpowiednich świadczeń przewidzianych w ustawie emerytalnej. Otrzymanie świadczenia w drodze wyjątku jest jednak możliwe tylko wówczas, gdy osoba ubiegająca się o jego przyznanie spełnia łącznie następujące przesłanki: 1) jest lub była ubezpieczona albo zalicza się do członków rodziny pozostałych po ubezpieczonym, 2) nie spełnia warunków do uzyskania świadczenia w trybie zwykłym wskutek szczególnych okoliczności, 3) nie może podjąć pracy lub innej działalności objętej ubezpieczeniami społecznymi z uwagi na wiek lub całkowitą niezdolność do pracy, 4) nie posiada niezbędnych środków utrzymania. Niespełnienie choćby jednej z nich wyklucza możliwość przyznania świadczenia w drodze wyjątku. Rozpatrzenie wniosku o świadczenie w drodze wyjątku następuje dopiero po ostatecznym rozstrzygnięciu sprawy przez organ rentowy lub sąd, w zakresie ustalenia uprawnień do świadczenia w trybie zwykłym. Z treści pytania trudno wywnioskować, czy zainteresowany spełnia wymienione kryteria. Jeżeli jednak podlegał ubezpieczeniom emerytalno-rentowym, został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy oraz otrzymał decyzję odmawiającą prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, a ponadto (we własnej ocenie) nie ma szans na podjęcie pracy zarobkowej i nie posiada niezbędnych środków utrzymania, może ubiegać się o uzyskanie prawa do omawianego świadczenia. W celu przyznania świadczenia w drodze wyjątku Czytelnik powinien wystąpić do Prezesa ZUS ze stosownym wnioskiem, załączając do niego oświadczenie o stanie rodzinnym, majątkowym i o sytuacji materialnej, sporządzone na druku ZUS Rp-15, oraz dokumenty potwierdzające stan faktyczny wskazany w oświadczeniu. Może być on złożony w najbliższej terenowej jednostce organizacyjnej ZUS lub w Centrali ZUS, w tym korespondencyjnie. Hej Czarownico - może taki tryb da się wykorzystać dla Bożenki??
  • 10 lat temu
    Dzięki Nana.Zostaje tylko mops :)Jutro może podjade z Bożenką i załatwimy sprawę :)
  • 10 lat temu
    Nie wiem, od jak dawna Bożenka nie pracuje, a od tego zależy, czy może ubiegać się o rentę. Jeśli renta jej się nie należy, to nie może też ubiegać się o dodatek pielęgnacyjny z ZUS. "Dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, pod warunkiem że osoba ta została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia" - czyli dotyczy tylko emerytów i rencistów (206zł). Wszyscy pozostali, którzy mają orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym, bez względu na to, czy ostatnio pracowali, czy są bezrobotnymi, mogą ubiegać się o zasiłek pielęgnacyjny z ośrodka pomocy rodzinie (153zł)
  • 10 lat temu
    czarownica - ja myśle ze jesli kiedyś pracowala to ma przeciesz ubezpieczenie .jęśli lekarz jej wypisze ze nie może chodzić to ZUS przysył lekarza do domu - tak było w przypadku mojej siostry. Druk bierze sie z ZUS i wypełnia go lekarz.
  • 10 lat temu
    nutka, dostałam jeden wlew .NIe było efektu.Włosy mi częściowo wypadły po tym pierwszym wlewie. Łykam Equizym MCA.
  • 10 lat temu
    Może i tak . Jest tak napisane że trudno się doczytać. Garciu czy Ty się czymś wspomagasz jakimiś suplementami ?. A dostawałas tą chemię również ?
  • 10 lat temu
    a może chodzi o Vepesid ( etopozyd) ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat