Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Carmen, jestem optymistko-realistką :) Tu akurat nie istotne czy miałam nowotwór czy nie, chcę zapobiec nowotworowi jajnika.
-
Eveline, no i bardzo dobrze zrobiłas.
Wczesniej nie pisałaś, że masz już przejscia z rakiem dlatego tak Ci napisałam.
Na pewno musisz systematycznie chodzic na kontrolę i możesz sobie badać marker.
Pozdrawiam, i mimo wszystko bądź optymistką i nie zadręczaj się :)
-
Carmen, to, że nic nie dolega nie znaczy, że jest się zdrowym. Mi nic nie dolegało a miałam nowotwór szyjki macicy. Dlatego też jestem czujna i zapisałam się na USG.
-
Eveline, oczywiście trzeba chodzic regularnie do ginekologa. Mozna zrobić marker i usg ginekologiczne ale jeżeli nic nie dolega to po co sie domyślac najgorszego? Trzeba wierzyc lekarzom.
U mnie nieprawidłowości wyszły na badaniu usg dopochwowym.
Ale cisza ostatnio :) Pozdrawiam wszystkie dziewczęta <3
-
Witam Was.
Chciałabym się dowiedzieć od Was jakie miałyście objawy, i czy jeśli u kobiety objawów brak świadczących o tym, że coś złego dzieje się w jajniku, to czy wystarcza na wizytach kontrolnych badanie na fotelu (przez powłoki brzuszne) żeby wykryć nieprawidłowości?
-
Kucja przeczytałam Twoją informację o rosnącym markerze i powiększonych węzłach. Dziwię się lekarzom, że nie dadzą Ci na badanie PET. Ja przy markerze w normie miałam wznowę właśnie w węzłach. Węzeł okazał się powiększony, co wyszło w tomografii i dostałam na badanie PET. W PECie się zaswiecił i miałam operację . Okazało się, że wznowa była tylko w 2 węzłach. Wymuś na lekarzach Pet, a jak Ci nie chcą dać, to zmień lekarzy. Przecież Ty masz powiększone węzły kobieto. Działaj szybko.
-
Hej, hej Czarownico - co postanowiłyście z Bożenką odnośnie starania się o rentę wyjątkową? Bardzo dobrze wytłumaczyła to Dorcia - taka renta jest tzw. świadczeniem uznaniowym, zatem może tak być, że właśnie Bożenka - ze względu na sytuację - właśnie ją dostanie:)) Warto spróbować.
-
Witajcie dziewczęta :)
Po urlopie miałam więcej pracy więc nie pisałam (ale starałąm sie rzucic okiem na to co piszecie :)
Czarownico, odnośnie zasiłku pielęgnacyjnego koleżanki juz udzieliły odpowiedzi ale udało mi sie jeszcze wyszukac informację, że niektóre gminy w ramach pomocy moga udzielić tzw. zasiłku celowego osobie, która znalazła sie z różnych przyczyn w ciężkiej sytuacji np. ciężkiej chorobie. Może to byc zasiłek jednorazowy więc może warto zorientowac się czy gmina Bożenki ma taki fundusz (bo nie wszystkie gminy mają bo finansuja go z włanych środków).
Ewcyk73, dobrze, że Twoja koleżanka nareszcie zaczyna leczenie, ale - do Twojej wiadomości - raczej nie licz, że wróci w grudniu do pracy bo po operacji będzie miała chemię, a później bedzie musiała dojśc do siebie po tej kuracji. Chyba, że będzie na tyle w dobrej formie, że np. będzie mogła wykonywac prace na odległośc, o ile to możliwe. Byłaby to dobra forma terapii.
Życze Wam wytrwałości :)
Princess_arabella, widzisz, że nie można sie tak zamartwiać na zapas ? :)
Bądź optymistką i nie myśl już za dużo o tej sprawie :
Buziaki
<3
-
He, he! Siemię lniane na sprawy ginekologiczne?! Włóż to między bajki. Lepiej już uwierzyć w ten "cud". Swoją drogą, fajnie, że sprawa się sama rozwiązuje. Gratulacje!
-
Witajcie, dzis byłam na usg kontrolnym .. Torbiel z 5.5 cm zmniejszyła do 1.20 cm!!!!! Codziennie piłam siemie lniane , bo gdzies wyczytałam ze to pomaga na sprawy ginekologiczne !!! Nie wiem czy to siemie czy to cud , po torbieli prawie śladu!!!! Czyli była to jakaś czynnosciowa torbiel, nadal bede tu zaglądać !! Trzymam za was kciuki