Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • oj mądruje tu się a w poniedziłek idę na kontrol do co w gdynii
  • ciekawę co z tym gościem co chciał pracę rzucic,wyjechał na mazury i słuch po nim zaginął,panikował,mógłby chociaż wyjaśnic,jak sie skończyło z jego żoną
  • Witajcie dziewczyny
    A ja dochodzę do siebie po talkowaniu opłucnej , miałam wizytę kontrolną , od 8 marca mam zmienioną chemię na Caelyx raz na miesiąc , zrobiłam nowe badania i nowe markery, zapewnie będzie wysoki wynik
    Mam podejrzenie ,że zebrało mi się więcej płynu w brzuchu , bo czuję takie uciski

Wracam na 10 dni do pracy ,a potem po każdej chemii będę brała 10 dni zwolnienia
    Chciałabym zaplanować jakiś wyjazd na wakacje , na pierwszą połowe wrzesnia , ale tak się kiepsko czuję ,że chyba powinnam siedzieć w domu

Jeśli chodzi o zaparcia , to jest straszne , ja też prawie zawsze płakałam
    Te zaparcia to przeważnie są po tych środkach przeciwwymiotnych typu Zofran , dlatego starałam się ich nie brać , wolałam już wymiotować

Jest taki lek , czasami onkolog mi przepisywał pod nazwą Metoclopramidum -, do krótkiego stosowania
    przy zaparciach wynikających ze słabej perystaltyki jelita grubego, przy zaburzeniach perystaltyki jelit po operacjach jamy brzusznej
    Mam nadzieję ,że Makro000 nie nabawi się niedrożności jelita , i nie trzeba będzie robić operacji
    Chociaż słyszałam rok temu ,że jakaś młoda kobitka ,nie wypróżniała sie przez 20 dni i wylądowała na operacji

Dość ,że człowiek walczy z nowotworem to jeszcze dochodzą dodatkowe dolegliwości , które mogą zagrażać zyciu
    Pozdrawiam Was kobitki serdecznie
  • zgadzam sie te zaparcia robia srodki przeciw wymiotne,mój lekarz zalecała brac w ostateczności.a pacjentki zalecały branie terza dokładnie nie pamiętam ale chyba co 8 godzin zeby nie rozchusta wymiotów nie prawda ,bierzcie tylko w ostatecznosci.wymioty sa wskazane,bo ta chemia zapełnia żołądek i jakoś musi wyjśc.
  • 12 lat temu
    do Ania 57
    Dziekuje że napisałaś.Ostatni marker robiłam 18 stycznia i był 21, w tym tygodniu już 40.
    Wczoraj mój onkolog mi powiedział,że leczy mnie a nie markery. Boje sie znowu wznowy(jak w ubiegłym roku(ostatnia chemia wrzesień). W listopadzie PET nie wykazał żadnych zmian.Teraz te markery. Czuje sie dobrze , ale nerwy i strach mnie wykańczają.
  • 12 lat temu
    Witaj kochana!
    A jeszcze na to wszystko sie stres naklada, ale jak tu podejsc na luzie do tego wszystkiego?
    Bede mowic swoje zdrowaski nieustannie
    Na pewno juz wszystkiego probowalas, ale moze jednak nie? Suszone sliwki moze jeszcze?
    Troche ruchu, najlepiej jakies tance .
    Nie ma jak Ciciadobrarada...
    Sciskam cie z calej sily, moze cos wycisne?
  • 12 lat temu
    Lusi, ze stresem bardzo trudno wygrac, ale postaraj sie z calej sily. Widze ze masz madrego lekarza, zaufaj mu. Nie daj raczyskowi pozywki w postaci twojego strachu
  • Do kuka chlebek oczywiscie na zakwasie ojej mam malo go jesc przeciez taki smaczny ale poslucham dobrej rady . Dziewczyny pielegniarka mowila dzisiaj ze leki wymiotne i pabi-dexometakson powoduja zaparcia ze jak nie ma mdlosci to lepiej ich nie brac albo bardzo malo .Ja nie mam nic przepisanego jedynie w razie bolu bede brala Diklac bo mi pomagal . A jutro jak bede miala sily to wyruszam znowu do Olsztyna do Genetyki bo po wielkich probach dostalam zaproszenie pozdrawiam
  • o rety tyle wam napisalam i wszystko poszlo na marne masakra napisalam ze bede miala18 wlewow masakra malo z krzesla nie spadlam az pytam zdziwiona ile ? a ona mi tlumaczy ze oni ten wlew rozpisuja na trzy tygodnie bo male dawki i ble ble ble a ja oczywiscie nastawilam moj leb na szesc a tu ci taka niespodzianka i jeszcze do tego zeby bylo malo to reanimowali kobiete ponad godz na chemi o rety tak sie zaczela pierwsza chemia i pelno niespodzianek .
  • do makro kochanienka bedzie dobrze powiedz mi tylko przy pierwszej chemi jakie mialas objawy ? Chodzi mi o metaliczny smak ,bole ,slabisci bo jesli to mala dawka Taxolu a to on powoduje to wszystko to moze bedzie deko lagodniej oczywiscie sie pocieszam pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat