Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • Rafal spytaj sie lekarza, tak normalnie po ludzku niech Ci powie. Wg mnie piwo jedno Ci nie zaszkodzi. Ja rozmawialam z lekarzem i bardzo zyciowo sie odniosl do tego tematu.Od czasu do czasu nalezy sie wyluzowac - umiarkowanie. No w koncu trzeba normalnie zyc i bywac tu i tam. Pozdrawiam
  • Mam takie pytanie, czy przy braniu imatynibu pozwalacie sobie na wypicie np: piwa od czasu do czasu? :) Ja mam 22 lata i przy jakimś wyjściu ze znajomymi na wieczorne piwko raczę sie tymi bez alkoholowymi i tak sie zastanawiam co z normalnym :)
  • Ja lecze sie w Warszawie w IHiT
  • ania... U mnie morfologia jest już ok ostatnio miałem pobierany szpik po ponad 3 miesiącach na imatynibie i czekam na wyniki :)
  • Terazja... ja leczę się w IHiT w Warszawie... od prawie 18 lat :-)) Jestem od wielu lat w pełnej remisji, ale bałabym się odstawić leki. Pozdrawiam Wszystkich
  • Terazja...... Nie dziwię Ci się! Ja choruję 10 lat i też czasami mam dosyć leków!!! Tak, to taki bunt i trzeba o tym mówić, bo czasami branie leków jest upierdliwe. Jedzenie kiedy możesz, a nie kiedy masz ochote. Do znajomych umawiasz się i jesz jak leki nakazują, a nie jak Ty sobie tego życzysz. To drażni nawet po tylu latach. Ale i też uczy jakieś systematyczności i pokory. Masz prawo się wkurzać Co do odstawienia leków - ja miała odstawione na 5 i pół miesiąca. Ale to z powodów kardiologicznych. U nas we Wrocławiu eksperymentalnie odstawia się pacjentom leki, ale oczywiście tym którzy spełniają odpowiednie warunki.
  • Terazja bierz leki i ciesz się życiem a o odstawieniu leku nawet nie myśl. Lekarz zawsze powtarza, ze trzeba będzie brać do konca.Ja mam remisje okolo 15 lat i nigdy nie bylo takiej propozycji. Przed 20 laty nie bylo tych zyciodajnych p-ko bialaczce lekow i wyobraź sobie co Ci chorzy przezywali słysząc,ze zostalo 5-6lat zycia. Dobrze,ze ta medycyna taka cudowna. Zdrówka i cierpliwosci
  • Mam pytanie... Czy jest tutaj ktoś, kto przy remisji choroby pokusił się o odstawienie leków? Wiadomo, że w tym momencie, kiedy remisja utrzymuje się dłużej... Nie wiem jak Wy, ale mnie przeraża zażywanie tych leków do końca życia... Może tak się buntuje, bo to dopiero początek życia z białaczką i naprawdę trudno mi się z tym pogodzić... Jeszcze jedno, czy ktoś z Was leczy się w Warszawie? Pozdrawiam, K
  • Mariola brawo ty ☺
  • Mariola to świetna wiadomość :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat