Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl
nala123 nie wiem co mam ci napisać - ja świetnie cię rozumiem co znaczy mieć lekarza z którym ma się świetny kontakt - mi chyba też by się świat zawalił jakby moja Pani doktor odeszła - Tulę cię mocno i mam nadzieję że uda się jednak do kogoś innego niż ta twoja poprzednia :-(
Misiek - jak już wielokrotnie mówiłam - co lekarz to inna opinia. Niestety. Moja pierwsza lekarka zakazała osłonowych i teraz ja cierpię. Po ucieczce od kretynki - mój obecny hematolog zalecił wręcz branie tych leków osłonowych. Zresztą nawet na mojej ulotce jest napisane, że można to brać.
Bo ja mam to samo podejście co Ty - po co mi życie jak się potwornie tylko męczę.
A co na twojej ulotce jest napisane? Czytałeś?
A, i ja podczas brania imatynibu i omeprazolu miałam cały czas bardzo dobre wyniki.
Zancia - przez pierwszy okres jakieś 10-12 kg. Z czego co najmniej 3-4 kg wody, która mi się nazbierała niezauważalnie. Dopiero potem się zorientowałam, zupełnie przypadkiem. Teraz bacznie obserwuję swoje nogi nad kostkami - jeśli robi mi się tzw. kalesonek, taka poducha kończąca się tuz nad kostką, biorę Toramide.
Po 2-3 latach choroby ogarnęłam się i nieco odchudziłam, jednak ze względu na wiek - 48 lat - i tendencję do tycia, pewnie już nigdy taka szczuła jak przed chorobą nie będę :)
Przy białaczce pogarsza się także wzrok. Pacjenci często wiążą to z imanitybem, ale prawda jest inna - sama choroba powoduje, że pogarsza się wzrok, słuch zresztą też.
Nie pociłam się na początku choroby, ale przy ogólnym dużym osłabieniu to chyba nie jest dziwne, że się z mamy leje. natomiast całą resztę przerobiłam sumiennie. Bóle bioder i kolan takie, że trudno było parę kroków zrobić, totalna niemoc i wieczne marzenie o łóżku. I tak jak reszta towarzystwa - potwierdzam - to przejdzie :) Dziś robię bez problemu 8km spacery :)