Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4823 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Iwoska25 - dziekuje i pozdrawiam.

• 7 lat temu

Probiotyków nie biorę ale jem dużo kiszonek A serce badam co 3 miesiące: dedimery,  ekg i co roku echo serca- tak mi zleca hematolog poza tym co miesiąc lub dwa morfologia, pełne watrobowe, nerkowe, cholesterol, glukoza. 

• 7 lat temu

Iwoska25 - a jeszcze mam pytanie -  czy bierzesz jakies probiotyki ?

• 7 lat temu

Iwoska25 bardzo dziekuje .Życzę Ci dużo dużo zdrowia. A czy badali Ci serce przed podaniem leku bo mi robili różne badania a serca nie.

• 7 lat temu

Oczywiście możesz pić wodę w trakcie tych 3 godzin bez ograniczeń i Tasigna wygląda wszędzie tak samo bo jest tylko jeden producent- są pod ochroną przez 15 lat i to żółte kapsułki z proszkiem - bo wchlaniają się dopiero na poziomie wątroby a nie wiem czemu tak opisali, moja rada jedz lekko przynajmniej na początku bo wątroba musi się przyzwyczaić do leku ja po pierwszych 2 tygodniach miałam ALT prawie 300 a norma jest 30 dlatego poxniej się pilnowalam 

• 7 lat temu

Iwoska25 - a jak jest goraco to wode mozna popijac w tym czasie przed i po tabletce czy tylko popic tabletki i nic poza tym? A jakie sa Twoje tabletki bo u mnie na ulotce pisze ze lek ma postac kapsulek twardych a te tabletki to jest proszek w zoltej takiej zamtkanej kapsulce .Czy Twoje tez takie sa ? czemu pisze ze to twarde kapsulki ?

• 7 lat temu

Ja też mam 2x400mg ale jak było i źle  z wątrobą to miałam 2x200mg - najtrudniejsze było przestawić się z tym jedzeniem tak pod godzinę ale konsultowalam też z innym lekarzem  i to jest ważne żeby być trochę  głodnym przed tabletką bo później miałam kołatania serca , zawroty głowy itp. Bo z jedzeniem powoduje się większe stężenie leku , więc 2 godziny przed i godzinę po dopiero jem i jest ok, wyniki mam super ponad 2.5 roku MMR 0,0%

Wpis edytowany dnia 18-08-2018 22:16 przez iwoska25
  • 7 lat temu

Iwoska25 - bardzo dziekuje za odpowiedz bo mam zaczac brac i nie wiem jak a lekarka mi nie powiedziala czytalam ulotke ale tam nie pisze ile tej wody mozna pic .A jaka dawke bierzesz jezeli  jezeli mozna wiedziec bo ja mam 2 razy dziennie po 400 mg. Serdecznie Cie pozdrawiam.

• 7 lat temu

witaj Tasignę biorę od prawie 3 lat i można dużo popijac ale najlepiej wodą co do jedzenia to ja trzymam reżim nie jem 2 godz przed tabletkami i godzinę po - zawsze jak np więcej zjadłam i nie strawiłam-  później to odchorowalam złym samopoczuciem więc biorę rano na czczo o 7.00 o 8.00 jem sniadanie a wieczorem o 17.00 lekki obiad, o 19.00 tabletki i o 20.00 kolacja

Wpis edytowany dnia 17-08-2018 22:20 przez iwoska25
  • 7 lat temu

Witam Wszystkich - czy ktos zna lek tasigna jak go brac czy mozna duzo popic czy lepiej malo bo wiem ze jesc nie mozna.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat