Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Paulinaa i jak tam?? Plamienie to sprawa normalna, nawet delikatne krwawienie, ale to o czym Ty piszesz, to moze być krwotok.
  • 10 lat temu
    ja własnie dzwoniłam do szpitala. Wyniki badań po konizacji już są!! AAAAAAAA!! Się zestresowałam odrobinę. Pani powiedziała mi, że nie muszę wyciągać karty do lekarza, znaczy że dadzą mi wyniki do ręki. Po wycinkach MUSIAŁAM odebrać wynik od lekarza, bo była adnotacja że trzeba mnie wezwać. No to jak teraz mogę odebrać sama, to może nie jest najgorzej. Mam tysiące myśli w głowie... Chyba nie dam rady podjechać dzisiaj... Czyli do jutra nerwówka :/
  • 10 lat temu
    Gosiu Ty mialas leep jak pamietam?
    Daj znac!! czekamy:)
  • 10 lat temu
    hej dziewczyny. od prawie 2 lat też zmagam się z nieprawidłowymi cytologiami, w zeszłym roku miałam wykonywane zabiegi laserowe na szyjce, a w tym roku w marcu już wyszło na cytologi ASC-H i miałam pobierane wycinki i łyżeczkowanie kanału, jednak wyniki nic nie wykazały, potem cytologia LSIL, a teraz HSIL i wczoraj miałam wycinki i łyżeczkowanie kanału, jednak jak mówił lekarz i jak mam w protokole operacyjnym wycinek był pobierany elektrochirurgicznie, czy to znaczy że była wykonana konizacja ? jedynie to mi się kojarzy z takim określeniem, lekarz też mi za dużo nie wytłumaczył jedynie zaproponował czy bym nie chciała krótkiego znieczulenia ogólnego, ale ostatnio jak miałam wycinki i łyżeczkowanie miałam miejscowe i nic nie czułam, jedynie na koniec uszczypnięcie, on stwierdził że nie powinno bardziej boleć, pomimo miejscowego i tak bolało jak to robił, ale na szczęście nie cały czas.
  • 10 lat temu
    Obawiam się, bo czytałam że w konizacji elektrochirurgicznej nie można ocenić brzegów wycinka i pod wzlędem diagnostycznym jest to gorsza metoda, a to było wykonywane właśnie w celu diagnostycznym...
  • dzsiaj robilam sobie badania kontrolne jak zwykle leukocyty ponizej normy, a w moczu leukocyty 500
  • 10 lat temu
    Zoe - tak leep.
    Jednak wyrobiłam sie i odebrałam już wyniki. Nawet już dwóch lekarzy zdążyłam dziś zaliczyć, żeby poznac 2 opinie ;) A więc: zmiana usunięta, na chwilę obecną, cytuję "jest Pani wyleczona" Kontrolna cytologia za pół roku (dokładnie za pół roku od ostatniej cyto, czyli w moim wypadku za trochę ponad 4 mies.). Jak wiele z nas po odebraniu wyników mam mieszane uczucia. Z jednej strony jestem happy że po wszystkim, ale z drugiej doskonale wiem, że to może nawrócić i że jestem już w grupie ryzyka, co powoduje konieczność podwojonej kontroli i ciągłej niepewności, że może coś wróci:/ Ale generalnie na chwilę obecną duża ulga zawitała w mojej glowie :) Stąd dziś wieczór szykuje się mała szampanowa uroczystość (szkoda, że sex jeszcze zakazany ;) )
    A wiecie co jest najlepsze - badanie konizatu wykazało, że dysplazja była jednak niewielka, znaczy CIN1 a nie CIN2 (nie mówiąc już o CIN3/CIS które wyszło w cytologi)... Lekarka wytłumaczyła mi, że wynika to z faktu, że wycinki mogą zawierać niewiele zmienionych komórek, które czasem ciężko ocenić kiedy nie widzi się ich w całości.
  • 10 lat temu
    izka hiv, a nie hpv. na pewno. dwoch lekarzy mi kazalo. podobno dysplazja i rak szyjki macicy sa wskazaniem do wykonania badania na obecnosc wirusa HIV :(
  • 10 lat temu
    http://www.aids.gov.pl/files/wiedza/Kiedy_lekarze_roznych_specjalnosci_powinni_proponowac_test_na_HIV.pdf
  • 10 lat temu
    Ja to nawet nie zamierzam myslec o hiv!!!! Jedna zaraza mi wystarczy!!
    Wrocilam z kliniki i zyje:-) Powiedzieli, ze jest tylko cin 1 i zglosic sie na kontrol za 6 m-cy. W ciagu 6tyg. mam dostac od nich list z informacja o wyniku badania.
    Sama nie wiem co mam myslec. Niby to najnizszy stopien, ale cos sie jednak dzieje. Powiedzieli mi, ze lagodne zmiany czesto sie cofaja, ale ja jakos nie jestem do tego przekonana...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat