Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
no nie wiem laski jak z tym dzwiganiem ale w szpitalu lekarz kilka razy mi mówił,ze 10 dni po zabiegu to rygor,nawet wstawać musiałam w odpowiedni sposób,moze dlatego,że miałam ten krwotok. Przy wypisie jasno miałam powiedziane,że przez pierwszy miesiąc do 2kg bo może wszystko puścić. Dostałam też kartkę gdzie jest wyrażnie napisane,,w pierwszym tygodniu po wypisaniu do domu szczególnie oszczędny tryb życia,przestrzeganie wypoczynku,unikanie gwałtownych ruchów...w następnych tygodniach stopniowe zwiększenie aktywności fizycznej,wprowadzenie i wydłużanie spacerów na świerzym powietrzu,podnoszenie cieżarów w pierwszym miesiącu po zabiegu nie powinno przekraczać 2kg...zwiększenie dozwolonego ciężaru powinno mieć charakter stopniowy,do 5kg w pierwszych miesiącach po zabiegu,a podnoszony ciężar rozkładać równomiernie na obie ręce...to tyle jeśli chodzi o dzwiganie. Na tej kartce mam jeszcze wytyczne odnośnie higieny,sexu,roweru,basenu...
jagodowa-myślę,że jeśli Twoja praca wyklucza te wskazania lekarskie to dostaniesz zwolnienie tak długo jak będzie trzeba. Koniecznie po operaji,jeśli będziesz miała,powiedz lekarzowi o charakterze Twojej pracy,napewno to uwzględni wypisując zwolnieni. Potem Twój lekarz napewno przedłuży.
-
Witam dziewczyny :) Super że jesteście... a juz mało nie ogłupieje od czekania.... 5 listopada miałam pobierane wycinki i w srode mam dzwonic o wynik i ewentualnie jesli jest w czwatek po wyniki... jestem zdziwiona długością oczekiwania niektórych z Was na czas oczekiwania na kolposkopie.... ja zadzwoniłam do centrum onkologi w warszawie (bardzo polecam nowy kameralny budynek z przemiłym personelem).. że wyszła mi źle cytologia i w ciągu 1,5 tygodnia miałam kolposkopie a za 4 dni wycinki... u mnie nic nie bolały wycinki miałam w 4 miejscach i miałam wyskrobiny pobierane wszystko w znieczuleniu miejscowym czyli polewanie w środku środkiem znieczulającym. plamienie kilkudniowe po wszystkim i teraz najgorsze to czekanie....
-
ja w sumie nie wiem ile cała operacja ..wyjechałam z sali ok ..8 ..a obudziłam ok 10 ...było jeszcze pare procedur zanim zasnełam ...wiec ja tak licze ze sam zabieg ok 1 h ..na swojej sali byłam o 12 ..wiec pobyt na bloku od 8.30 do 12 ....
-
Ale i tak człowiek chce jak najszybciej zapomnieć o tym wszystkim.
-
witam. w 2009 roku zrobilam cytologie, wyszla slaba, rozpoznanie CIN III + HPV 16, zrobili mi w maju konizacje szyjki macicy. W wycinkach widoczne byly zmiany o charakterze CIN III/HSIL dochodzace do ciec chirurgicznych, wiec w lipcu konizacje powtorzono. wrocilam do zycia. co 8 mcy robilam cytologie. minelo prawie 5 lat, tradycyjnie poszlam zrobic badanie, po czym wyjechalam na stale do UK. po niecalych 3 tyg dostalam wiadomosc od lekarza, ze wykryto atypowe komorki i mam sie natychmiast zglosic na kolposkopie do szpitala. polecialam pierwszym samolotem, zaplacilam jak za zboze. pan doktor wykonal kolposkopie, stwierdzil ze szyjka brzydka, ze zmianami (zbielone nablonki, patologczne naczynia, poletkowanie) i pobral mi wycinki pod narkoza dla potwierdzenia diagnozy. byl pewien po kolposkopii, ze bede miala powtorna konizacje. polecialam zalamana do domu i czekalam na wyniki. po 21 dniach przylecialam do pl i dzien pozniej sie dowiedzialam, ze "wszystko w porzadku, kolejna cytologia za rok". i co ja mam o tym wszystkim myslec?? ze strachu malo nie umarlam, lekarz byl pewien, ze jest zle i nagle cud??
-
A czemu nie zrobisz badan w miejscu, w ktorym mieszkasz?
I nie martw sie, nerwy to zly doradca! :-)
-
Witaj Madi. Ja bym jeszcze szukała gdzies potwierdzenia bo jeśli ta kolposkopia wyszła taka fatalna to jest jeszcze opcja,że zle pobrali wycinki. Być może jest faktycznie dobrze,oby tak było ale zapewne przeczytałaś cały wątek i zauważyłas,że różne przypadki tu były i gdyby nie determinacja niektórych dziewczyn to może nadal by żyły w nieswiadomości co w nich siedzi.
-
to bylo zaraz po tym jak wyjechalam, wiec jeszcze nie wiedzialam jak w UK sie poruszac. nadal za bardzo nie wiem:) co do kolposkopii to sie zastanawiam czy w moim przypadku szyjka nie jest brzydka po pierwszych zabiegach (od lat rozni ginekolodzy mowia mi, ze mi brzydko zrobili szyjke w szpitalu). nie wiem co robic, chcialabym potwierdzenia 100%. ten moj lekarz podobno dobry jest i place mu ciezkie pieniadze, wiec chyba gdyby nie byl pewien tych wynikow to by mi kazal powtorzyc badania? musze sprawdzic jak to jest w UK i moze tam uda mi sie cos zdzialac. tylko nie wiem czy znowu wycinki? czy jednak cytologie?
-
Dziewczyny ponaglam pytanie...
...w wyniku z wycinków mam ze wycinki błony śluzowej czesciowo pokryte nablonkiem paraepidermalnym z dysplazja nabłonka dużego stopnia CIN III
Co oznacza ze sa pokryte nablonkiem paraepidermalnym...? Miała ktoras cos takiego...?
-
Ja rowniez mieszkam w uk:-) jutro ide na kolposkopie i wtedy bede wiedziec dokladnie co tam na dole dzieje sie ze mna ;-)
Ale od poczatku. Masz tutaj lekarza, przychodnie? Jesli nie,poszukaj koniecznie i umow sie na cytologie (smear test). Wykonuje ja zwykle pielegniarka. Przed badaniem przeprowadzi z Toba wywiad i wtedy mozesz jej powiedziec jaka jest Twoja sytuacja. Napewno cos doradzi.
Ja pierwsza cyto mialam cin 1. Odczekalam 6 miesiecy i ponownie zrobilam badanie. i znow cin 1. No, ale jak napisalam wszystko jutro bedzie wiadomo co i jak.
Nie obawiaj sie leczenia tutaj. Jesli masz problem z jezykiem mozesz poprosic o tlumacza.
Pozdrawian
Użytkownik @madi1979 napisał:
to bylo zaraz po tym jak wyjechalam, wiec jeszcze nie wiedzialam jak w UK sie poruszac. nadal za bardzo nie wiem:) co do kolposkopii to sie zastanawiam czy w moim przypadku szyjka nie jest brzydka po pierwszych zabiegach (od lat rozni ginekolodzy mowia mi, ze mi brzydko zrobili szyjke w szpitalu). nie wiem co robic, chcialabym potwierdzenia 100%. ten moj lekarz podobno dobry jest i place mu ciezkie pieniadze, wiec chyba gdyby nie byl pewien tych wynikow to by mi kazal powtorzyc badania? musze sprawdzic jak to jest w UK i moze tam uda mi sie cos zdzialac. tylko nie wiem czy znowu wycinki? czy jednak cytologie?