Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    kamu1983 dziekuje bardzo za pomoc. w poniedzialek ide sie zapisac do przychodni, a tam pewnie jakos mnie pokieruja dalej. jestem tez w stanie powtorzyc cytologie prywatnie, ale kolposkopii nie, gdyz nie maja sprzetu (ponadto lekarz wykonujacy to badanie pod mkroskopem tez powinien byc wykwalfkowany odpowiednio i doswiadczony). a Ty gdze na kolposkopie idziesz? daj znac jak bylo!
  • 10 lat temu
    Olga ten nablonek o ktorym piszesz to wlasnie cin 3..Ta paraepidermnalność oznacza z grubsza zmianę chorobową (np. właśnie na tle zakażenia brodawczakiem-wirus hpv znaczy)
  • 10 lat temu
    Olga,ja też miałam tak w wyniku. nabłonek paraepidermalny oznacza,ze zmiana dotyczący nabłonka wielowarstwowego płaskiego nierogowaciejącego (takiego
    jak na tarczy części pochwowej szyjki macicy). Cin3 oznacza,ze zmiana jest duża.

• 10 lat temu
    dziewczyny a czy Wam tez lekarze kazali robic badania na obecnosc wrusa HIV??
  • 10 lat temu
    madi,chyba hpv????????
  • 10 lat temu
    a nie ma za co ;-)
    ja mieszkam w londynie i dostalam list z kliniki kolposkopii w guy's hospital. wiec nie wydaje mi sie, zeby robil badanie ktokolwiek, tylko wysylaja pacjentki do szpitali.
    wizyte mam na 2.30, wiec dam znac wieczorem.
    :)
  • 10 lat temu
    Dziewczyny pomocy. Mialam dzisiaj pobierane wycinki z szyjki macicy. Po 2 godzinach wyszlam ze szpitala a teraz strasznie krwawie. Czy to normalne? Co pol godziny musze biegac do llazienkii zmieniac podpaski. Prosze Was o porady co robic
  • 10 lat temu
    mozliwe plamienie ...jak jest duze krwawienie krwia czerwona to szybko dzwoń tam gdzie robili wycinki ...krew taka jasno czerwona to zły objaw ..jak krwawienie bedzie mierne i bedzie ustepowac to poczekaj do rana i obserwój ...jak mocne to worek z lodem na brzuch i do lekarza ...:)
  • 10 lat temu
    Mnie się też pojawiło krawienie teraz w środku cyklu (2.5 tygodnia po wycinkach?) W kazdym razie jeszcze sporo mi brakuje do następnego okresu . Już drugi dzień zdycham z bólu krew jak niby okres bardzo bolesny . Też raczej objaw nie bardzo..
  • 10 lat temu

Użytkownik @paulinaa napisał:
    Dziewczyny pomocy. Mialam dzisiaj pobierane wycinki z szyjki macicy. Po 2 godzinach wyszlam ze szpitala a teraz strasznie krwawie. Czy to normalne? Co pol godziny musze biegac do llazienkii zmieniac podpaski. Prosze Was o porady co robic

Ja mialalm przykazane przez dr ze jak krwawienie mocne to do najbliższego szpitala z wypisem tym co dają po wycinkach

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat