Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    lyzeczkowanie macicy ...hahhah..dwóch kanałow nie mamy ...
  • 10 lat temu
    Jagodowa ja po wycinkach i łyżeczkowaniu szybko się zregenerowałam...krwawienie miałam dokładnie 14 dni i koniec. Ból po wycinkach i lyżeczkowaniu był niezbyt duży. Za to, jak już wczesniej pisałam, po konizacji wycierpiałam swoje:/ Po skróceniu szyjki też dostałam tydzień zwolnienia ale przez to zapalenie które się wdało teraz siedzę już drugi tydzień na l4. W przyszły poniedziałek powrót do pracy, o ile nic znowu (a mam nadzieję, że nie) się nie wydarzy :/ Teraz czuje lekkie pobolewanie i takie jakby ciągnięcie w dole brzucha, lekko też krwawie - pewnie efekt odrywania się strupka.
    Olga - łyżeczkowany miałam i kanal i jamę (to chyba standard, bo muszą sprawdzić, czy w wyskrobinach nic nie ma, a jeśli jest to jak daleko sięga).
    Izka - jak Ty się w ogóle czujesz teraz?? Mam nadzieję, że już lepiej :)
  • 10 lat temu

Użytkownik @Jagodowa napisał:
    Olga1988 - ja miałam łyżeczkowanie samego kanału.. i to było najgorsze . Znieczuelnie miałam miejscowe - jeżeli możesz to wybież narkozę albo niech ci podadzą wiecej środka niż zazwyczaj. Pobieranie wycinków przy tym to pikuś.

No ja mam miec w narkozie wiec spoko...
    Ajisza dzieki za opis...ale i tak na sama mysl robi mi sie goraco ;/

• 10 lat temu
    Długa trwa taka operacja skrócenia szyjki...?
    Sa tego jakieś różne metody...? sorki ze tak wypytuje ale staram sie nie radzic wujka google...
  • 10 lat temu

Użytkownik @Olga1988 napisał:
    Dziewczyny....w czwartek ide na łyżeczkowanie i wycinki...już mam stresa małego ;/Powiedzcie, łyżeczkowanie miałyście samego kanału czy j.macicy też...? Bo ja na skierowaniu mam "CIN III łyżeczkowanie kanału i j. macicy" jejuuu normalnie sie boje chociaż wiem że to nic takiego...

OLGA przezyjesz:) ja mialam wycinki ,abrazje szyjki i macicy i dalam rade.Nie mialam narkozy tylko ,,glupiego jasia,,i zneczulenie w szyjke(to przy wycinkach i abrazji)
    A przy zabiegu mialam tylko miejscowe i wytrzymalam.Oczywiscie przy usunieciu kawalka szyjki robia tez abrazje szyjki i macicy-to norma,zeby zobaczyc czy oby nic nie siedzi w kanale.Samo lyzeczkowanie-boli,boli...ale dalam rade i czulam sie jak herod baba:) Potem ketonal zostal moim przyjacielem...Ja narkozy nie chcialam bo wolalam byc w domciu po wszystkim-odpoczywac i regenerowac sily w swoim domku,a wiadomo ze po narkozie czlek czuje sie niezbyt dobrze.
    trzymamy kciuki!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 lat temu

Użytkownik @Olga1988 napisał:
    Długa trwa taka operacja skrócenia szyjki...? Sa tego jakieś różne metody...? sorki ze tak wypytuje ale staram sie nie radzic wujka google...

Tak-sa dwie metody...leep/letzz czy jakos tak to sie pisze i chirurgiczne ciecie.Ten pierwszy jest lzejszy,ale ten drugi zabieg to juz raczej operacja...
  • 10 lat temu
    http://www.informed.com.pl/forum/viewtopic.php?p=9342&sid=115196bb0683a47041d0ca76fb31a983
    Tu cos jest do poczytania-tez dziewczyna pyta....
  • 10 lat temu
    Dziekuje!
  • 10 lat temu
    Nie ma za co:)
    Jeszcze pytalas ile trwa zabieg...wiec wycinki okolo 15-20 min,zabieg leep(ja ten mialam) okolo 30 min.Ale juz nozem to dluzej....dziewczyny licza od ockniecia sie po operacji to okolo ,5 do 2 h..Tak dziewczyny???
    Powiem Ci ze przed zabiegami kazda z nas sie denerwuje nieziemsko....ale czekanie na wynik to juz jazda konkretna po psychice.Bo po pierwsze-jestesmy zmeczone samym zabiegiem,a po drugie juz nasza psycha jest tak oslabiona ze ogolnie odbieramy ten moment czekania na wynik jak cos traumatycznego...bo to od niego zalezy co dalej....????
  • 10 lat temu
    mialo byc 1,5 do 2 h.....przepraszam:):)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat