Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Witam.
Mam podobny problem do waszego...cytologia III, wycinki-cin III, teraz czekam na łyżeczkowanie i wycinki z j. macicy pod narkozą 21 listopada, później 17 grudnia poznam wynik i lekarz określi jak bardzo będzie musiał działać...jak rozległe są zmiany...
Podczytuje Wasze forum juz jakis czas ale liczyłam że może wynik nie okaże się cinem III i nie będe musiała sie "odzywać" a jednak sie okazał...
Czekam niecierpliwie na wieści od koleżanek Ajiszy i Izy bo napewno bede przechodzić to samo...no i nie ukrywam że sie boję :)
Pozdrawiam z Gdańska
-
Olga witam Cie w naszym gronie...ale z drugiej strony wolalabym abysm tu wszystkie pisaly w innych-milszych okolicznosciach.
Nie wiem,czy dobrze przeczytalam-ale bedziesz miec dwa razy pobierane wycinki? po co? Przepraszam,nie chce podwazac decyzji lekarza,ale jesli byla kolposkopia i wycinki juz raz zrobione to po co stresowac pacjentke? po co jej dodawac cierpienia?
Pisze tak,bo ja sama mialam niekompetentnego lekarza i chcial mi robic caly czas wycinki...nie leczyc,nie podjac twardej decyzji-tylko wycinki...Wiec jestem juz przewrazliwiona.
Jesli wyszedl cin 3 to najlepiej dzialac-i miec spokoj:)
Ola udzielaj sie,badz z nami-naprawde razniej i lepiej na duszy:):)
Mysle ze sie nie obrazilas na to co napisalam-przepraszam...ale uwierz mi-juz tak strasznie nie ufam lekarzom....moi trzymali mnie 2 lata ze zla cyto,kazali robic sobie dziecko,a nastepnie jak przyszlo do wycinkow to byly zle pobrane-bylam zdrowa jak rybka! ajjj...a na koncu stwierdzili ze,,,, po co toto trzymac-trza usunac wszystko,,,-tu cytuje wypowiedz lekarki ktora mnie,,leczyla,,.
-
Hej Zoe. Tak jak pisałam... Pobrano mi wycinki podczas kolposkopii i wyszedł CIN III, teraz maja zrobić łyżeczkowanie i wycinki ale juz pod narkozą...wycinki teraz z jamy macicy, chyba dlatego zeby stwierdzic czy tylko trzon, czy więcej jest do usunięcia...tak mi się wydaje...17 grudnia odbieram wynik i z nim ide od razu na konsultacje i dowiem sie kiedy będą ciąć...
-
Z jednej strony wolę zrobić teraz drugi raz wycinki niż mają mi później docinać bo się okaże że trzeba więcej....Nie wiem tylko po co to łyżeczkowanie...?
-
Witaj Olga...łyżeczkowanie to dlatego że muszą sprawdzic czy kanał szyjki jest czysty..każda z nas to miała....mi odrazu łyczeczkowali przy kolposkopi i wycinach i to miałam pod narkoza a ty nie mialas narkozy przy wycinkach? Kurde brzuch to mnie juz tak boli jak sie okarze ze tego wyniku nie ma to sie wkur....
Dziewczyny i co z tym forum prywatnym na Fb? Tam nie trzeba imienia i nazwiska mozna takie loginy jak tu macie....???
-
Cześć Asiu.Ja miałam wycinki pobrane od tak...na żywca ale nie bolało jakoś specjalnie, zrobil to podczas kolposkopii....Powiedzcie a czego się spodziewać teraz podczas tego łyżeczkowania...jak to wszystko wygląda...?
-
W sumie to nic takiego, spisz....ja nawet nie plamiłam po tym...oni musza złuszzyc tkanke z kanalu z sprawdzic co am jest i tyle....a z macicy nie wiem czemu mi macice lyzeczkowali przy konizacji....moja gin nie odbiera....cos mnie trafi....cos czuje ze jeszcze tydzien poczekam
-
Może spróbuj zadzwonić za jakiś czas, może jest zajęta...
Mam nadzieję że wyniki beda dobre
-
No i wykrakałam nie ma, mam dzwonic za tydzien...pow ze jeszcze konsultuja cokolwiek to znaczy...spytałam czy konsultuja dlatego ze cos jest zle...pow ze nie ale ze po takich zabiegach to musza bardzo dokladnie....ajj mam cos zle przeczucie :-(((
-
Ajjj a czas wtedy tak wolno mija...ehh bądź dobrej myśli.
Czekasz na wynik po konizacji, tak?