Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Zoe - ja po LEEP od razu czułam sie cudownie , nic mnie nawet nie zabolalo i nie boli , sam zabieg tez wspominam bardzo dobrze , żadnego bólu tylko czułam jak mi tam coś robią (ale ja mam bardzo wysoki próg bólu , do dentysty chodzę bez znieczulenia )
    Fakt czułam sie skolowana po zabiegu a na drugi dzień tylko nogi mi słabo chodziły i jakoś tak zmęczona byłam ale na 3 dzień już samochodem jeździłam i funkcjonowalam normalnie.
    Nie jest to dobre bo jak nic nie boli to sie nie oszczędzasz a po tym zabiegu trzeba np wczoraj miałam sporo spraw na mieście do załatwienia i wieczorem byłam zmeczona bolal mnie krzyż i trochę brzuch więc lezalam
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Asiu spokojnie:) na pewno nie zgubi:)
    a propo czy sie rozni to hpv dna od tej drugiej? no w tym to juz jestem zielona.Czytalam wiele opinii o szczepionce-jedni sa na TAK a inni niestety odradzaja.bo jesli ktos juz jest zarazony to szczepionka nie ma sensu.
    Powiem wam,ze moj doktorek tez nie byl tak euforycznie nastawiony nawet na te testy hpv.Stwierdzil,ze po co je robic-strzepic sobie nerwy jesli wyjdzie np 16 i 11.Powiedzial,ze tak czy siak musimy sie juz pilnowac,musimy byc pod stala kontrola-ze robi sie te testy ot tak dla siebie,bo przeciez na to i tak lekarstwa nie ma....wtedy gadalam z nim łoj-przeszlo 40 min.
    Stwierdzil,ze jak chce to moze mi to pobrac-bez problemu...:) no i ja chcialam.
    O testach hpv tez sie naczytalam baaardzo duzo.
    Asiu teraz czekamy do listopada-ale jestem pewna ze bedzie wsio ok!:D
    Mala mi-oj musze Ci pozazdroscic tego dobrego samopoczucia....Ja czulam sie fatalnie-bol brzucha,brzuch obrzmialy,spuchniety..ogolnie nie mialam sily.Ale psychicznie chyba bylam bardziej wykonczona.W trakcie zabiegu bol....jak obcinali to nie czulam kompletnie nic,procz smrodku:D Ale przy lyzeczkowaniu kanalu i tam dalej....-nie bede wspominac.
    U mnie 6 tyg po zabiegu ale nadal mnie jakos brzuch czasem dziwnie boli-wczoraj sie troche nadzwigalam zakupow i dalo troszke do wiwatu.
    A u dentysty to ja od lat,zawsze bez znieczulenia:) Zbyt bardzo boje sie igiel.No,wyrywanego jeszcze w swoim zyciu nie mialam-a wtedy to chyba by sie nie obylo bez zik w dziąsło.
    Tak wiec prog bolu tez moze byc:)
  • 11 lat temu
    Cześć dziewczyny!
    Zoe- Z tego co zrozumiałam to różnica jest taka że Dna typuje ci jakie masz wirusy, a to mRNA jest bardziej czułe i skupione na dwóch typach i dzięki niemu dowiesz się czy ta infekcja jest czy nie ma gdzieś głębiej...tak jakby to hpv normalnie nie zawsze wykryje a to niby tak...
    Dodatni wynik mRNA HPV oznacza, że w badanej próbce wykryto transkrypty E6 i E7, co świadczy o tym, że zakażenie wysokoonkogennymi typami wirusa trwa od dłuższego czasu i proces karcynogenezy już się rozpoczął.

Ujemny wynik badania (brak transkryptów E6/E7) oznacza brak zakażenia lub odzwierciedla takie stadium zakażenia HPV, że organizm sam może wyeliminować infekcj

Ale co to da?? że ma się tą wiedze?? tego to nie wiem nawet zadałam jej takie pytanie a co to da jeśli tego się nie leczy!!
    to odp mi że gdybym rok wcześniej zrobiła to badania to bym się dowiedziała że mam taką infekcje i trzeba być czujnym bardzo....a już sama nie wiem...

A ta płynna cytologia wg mnie lepsza wczoraj widziałam na własne oczy jak to wygląda...:-) ona pobiera tą szczoteczką co i do normalnej, ale końcówke tej szczoteczki odrazu wrzuca do takiego małego pojemniczka z jakimś płynem i miesza to i już:-))

Ale powiem wam że jak dla nas po takich cinach itd to powinno być refundowane...

Ale wy macie wysoki próg bólu ja byłąm wczoraj u dentysty to ja nie dam nic zrobić bez znieczulenia:-)
  • 11 lat temu
    Asiu! no to sobie wczoraj,,umiliłaś,,dzien-nie ma co!:) rano dentysta,wieczorem ginekolog...oj oj:)
    cytat------------,,to odp mi że gdybym rok wcześniej zrobiła to badania to bym się dowiedziała że mam taką infekcje i trzeba być czujnym bardzo....a już sama nie wiem....,,------
    a no wlasnie...-z tym,ze ja(jak i wiekszosc dziewczyn)nie podejrzewa nawet ze cytologia moze im zle wyjsc.a co mowiac juz brnac w takie badania.Praktycznie takie badania robi sie dopiero jak cos,,nawali,,A ja cyto robilam co rok-a tu pewniego pieknego dnia-bum! z reszta pisalam wczesniej.
    Tak czy inaczej musimy sie juz kontrolowac caly czas-a test hpv to wieksza wiedza o naszym zdrowiu dla nas samych oraz wieksza motywacja aby sie kontrolowac.
  • 11 lat temu
    http://www.kolposkopia.com/index.php/Test_mRNA_HPV_-_hit_czy_kit_?/
    Asiu,mam cos dla Nas-no i nie tylko...hmmmm tylko komu tu zaufac? czemus co pisze w necie czy naszemu lekarzowi(ktoremu notabene ufamy)
  • 11 lat temu
    hej dziewczyny

ale dostałam dzis wiadomosc ..dzwonili ze szpitala , maja miejsce na 24 ..jakis sadny dzień ten 24 ...a ja mam okres jutro ...trzymajcie kciuki zebym go dostała ...bo marnie to widze ...jak nie bedzie do niedzieli to musze zrezygnowac ..jejku , takie szczescie w nieszczesciu i taki pech ....kurcze znów jestem nerwowa , i to jak ...az sobie znalezcz miejsca nie moge ...czy ja mam jakiegos pecha z ta choroba ...
    a moze powinnam isc prywatnie , moze odpuscic sobie państwoawa słuzbe zdrowia ...nie wiem co robic ..tu konsultacja na 24 a tu dzwonia ze moze sie uda zabieg juz zrobic jak miesiaczka minie ...co robic kobitki ..pomózcie ...na co sie decydowac ....
    i jak tu okres szybciej sprowadzic np .dzis ....??????????????????????????????????????????????????????????

ale pech .....

A
  • 11 lat temu
    Zoe ja już zgłupiałam...wg tego tekstu to hpv mRNA jest o kand tyłka...w sumie to badania nic nie daje....i komu tu wierzyć...

Ajisza to super, może akurat się uda...obyś tylko okres dostała....
    ja bym nie odpuszczała jeśli jest taka możliwość to idz na ten zabieg.... czym szybciej tym lepiej dla ciebie...
  • 11 lat temu
    http://kefir2010.wordpress.com/2011/10/25/szczepionka-hpv-czyli-medyczna-rosyjska-ruletka/

jest jeszcze taki artykuł , który kiedys czytałam ...wydaje mi sie ze warto robic badania przy cin 1 ..reszcie pozostaja kontrole i kontrole ...i jeszcze raz kontrole , i kolposkopie ....
    ale i tak mam metlik w głowie ...
  • 11 lat temu
    ide brac kapiel ...moze okres bedzie szbciej ...
  • 11 lat temu
    Cześć dziewczyny.
    Ajisza ale super wiadomość :-). Ja tez czekam na okres,powinien przyjść w niedziele. Ja mam 4 dni wiec w czwartek bedzie juz czysto. Pytałam lekarza co zrobic jesli mi sie przedłuzy o jeden dzien,powiedział,zeby jechac. Mowił,ze w razie co mam powiedziec,ze w domu juz nie było,najwyzej przeciągną przez weekend.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat