Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
ja prześwietlenie płuc krew na markery takie tam za tydzien usg jamy brzusznej i miednicy a we wrzesniu usg piersi bo na mamografie to ja za mloda oczywiscie zalecenia jedzonko lekko strawne zadnych gazowanych rzeczy ostych tez unikac i jeszcze sie nie przeziębiac bo po tym to pecherz chce wyskoczyc i pojawia sie krew w odbycie
-
asia jak wyniki wszystko w porzadku?
-
Cześć dziewczyny wczoraj odebrałam wynik;
1/ stożek części pochwowej, pobierając 15 wycinków w 3 wycinkach stwierdza się obecność nabłonka wielowarstwowego płaskiego z cechami CIN 2, oraz w 5 obecność nabłonka gruczołowego z cechami neoplazji śródnabłonkowej częściowo średniego i częściowo dużego stopania
2/ wyskrobiny z kanału
Fragmenty endometrium i endocervix ze spokojnie zahcowującym się nabłonkiem cewek gruczołowych ponadto osobno leżące 2 drobne strzepki nabłonka wielowarstwowego płaskiego z cechami cin2
EXCISIO CoMPLETA
3/jama macicy Fragmenty endometrium ze spokojnie zachowującym się nabłonkiem cewek gruczołowych
i bądź tu mądry...o co chodzi....moja ginekolog będzie dopiero za tydzień, musze się umówić wcześniej prywatnie do innego się skonsultować
mam też napisane cytologia za 3 miesiące na podłożu płynnym!!
-
Cześć dziewczyny, już wróciłam ze szpitala. Zabieg miałam we wtorek, po zabiegu bardzo bolało mnie podbrzusze jak mega miesiączka. Teraz trochę brzuch mnie pobolewa i mam krwawienia. Zrobiono mi konizację i czekam na wyniki badania czy linie cięcia czyste-czyli tak jak u Ciebie Asiu28. Jeśli będą czyste to czekam kilka miesięcy i szybko trzeba zdążyć dziecko urodzić, jeśli nie będą czyste no to już nie zdążę. Lekarz mówi że bez szyjki donosić ciążę jest prawie niemożliwe. Asia28 ciesz się że masz już dzieci.
-
Magdalenka32, a co ci powiedzieli dużo tej szyjki wycieli?? mi 3cm
mi lekarz powiedział że niby jest oki bo te
Excisio commpleta - oznacza
" wycięte w całośći"
jakoś to dziwnie opisane ani jaki margines ani nic, sama nie wiem
ahh
i dlaczego mam robić cytologie tylko na podłożu płynnym??
-
Asia28 ja rozumiem ten Twoj wynik tak, ze wycieli Ci wszystko co bylo cin 2 i 3 . Cytologia na podlozu plynnym to chyba ta nowa, dokladniejsza cytologia.
-
Asia28 Tobie wyszla kolposkopia ok i mimo tego pobrali wycinek? Przepraszam, ze pytam ale u mnie nic nie widac na badaniu i nie chca nic pobrac wycinka a cyto wyszla ascus.
-
asia28, w sumie nie mam pojęcia ile mi tej szyjki wycięli, ale z tego co mi mówił lekarz zrozumiałam że chcieli mi wyciąć całą szyjkę, ale ze względu na to że jeszcze nie mam dzieci zastosowali zabieg oszczędzający czyli konizację czyli "Wycina się stożek podstawę którego stanowi fragment tarczy części pochwowej, a wierzchołek stożka znajduje się w kanale szyjki macicy", widocznie Twoja szyjka miała długość 3cm, a ile moja ma to nie wiem. Jutro idę po wypis to się może więcej dowiem. Fajnie że już masz spokojną głowę, choć przed każdą cytologią pewnie i tak się będziesz denerwować. Czytałam że po konizacji cytologia jest mniej miarodajna, ponieważ w szyjce są inaczej wydzielone jakieś strefy, może dlatego napisali o tej lepszej cytologii.
Ja kolposkopii w ogóle nie miałam, w cytologi wyszło mi cin3 i mój ginekolog wysłał mnie na wycinki. W wycinkach wyszło cin1/cin2. Zastanawiałam się skąd on wiedział które wycinki wziąć skoro nie robił kolkoskopii, ale bałam się zapytać żeby go nie urazić.
Jeszcze raz asia28 gratuluję :) Nawet nie wiesz jak chciałabym dołączyć do Twojej szczęśliwej grupy uleczonych bez wycięcia szyjki. Wyniki mam za dwa tygodnie we wtorek.
-
Klewe - z tego co wiem to mi na kolposkopii w jednym miejscu się zmieniło, na godzinie 9 -tej ale pobrali też z 12, te dwa wycinki i z tych wycinków wyszło cin3, ( a w cytologi nic nie było tzn nieprawidłowe komórki nabłonkowe ale żadnych cinów)
Mi dzisiaj lekarz powiedział że ta normalna cytologia wykrywa zmiany w 40% a płynna w 100% wiec chyba wole płacić niż myśleć czy dobrze pobrali
w sumie lekarze chyba wiedzą co robią?? ascus to jeszcze chyba nic takiego??
-
Magdalenka nie wiem jak ale jakoś nie widziałam twojego wpisu dopiero dzisiaj....
Wiesz co nie jestem do końca taka spokojna i pewna, ponieważ martwi mnie ten cin2 w kanale, którego nie było miesiąc temu.....
i teraz się zastanawiam, czy kanał i macice łyżeczkują przed zaczęciem zabiegu?? czy już po
bo jeśli po to mam czym się martwić....
ale sobie tak myśle że jeśli by robili to po...a to krew leci czy coś od tego wycięcia??
sama nie wiem co myśleć.....jakoś do końca nie potrafie się cieszyć
Jak ty myślisz jak oni to robią?? bo zaraz po wycieciu miałam taki seton włożony no i potem zaczełam mocno krwawić...to w jakiej kolejności oni to robią?? czyszczenie macicy kanału i potem konizacja??
musze liste pytań zapisać na kartce aby wiedziała oco pytać bo potem w gabinecie zapominam:-)) i sobie odchaczać ptaszkiem :-) haha
A powiedz jak się czujesz ogólnie?? krwawisz dużo??
masz ochote przejść ze mna osobiscie na rozmowe na gg albo skypa??