Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Alizjana78 mówią,że brak wiadomości to dobre wiadomości. Życzę Ci aby w Twoim przypadku tak właśnie było. Zgadzam się,że czekając można oszaleć,ale nie daj się! Nawet słonko jest po Twojej stronie :-)!
    Dzięki za książki,skompletowane czytadła przydadzą się na polegiwanie na leżaczku ;-).
    Zaglądaj tu,czas szybciej Ci minie.
    Pozdrawiam!
  • 11 lat temu
    Jago,a po skończonym leczeniu jak długi miałaś celibat? Pytam nie bez powodu. Mnie onkolog na pierwszej wizycie kontrolnej po leczeniu kazała "ćwiczyć",jak najczęściej,żeby właśnie się nie przytrafiło zwężenie i zarośnięcie. Nikt Cię nie uprzedzał,że może się tak zdarzyć?
    Z jednej strony cudna wiadomość,że wszystko w porządku,a z drugiej taka "bomba"... Wysoką cenę musimy płacić za zdrowie i życie... Współczuję Ci bardzo,ale mam nadzieję,że gdzieś ktoś będzie umiał coś poradzić.
    Nie wiesz co masz robić? Na pewno się nie załamuj! Wygrałaś z rakiem,a to już sukces! Dasz radę! Trzymam kciuki za Ciebie i za cierpliwość Twojego męża :-)!
    Pozdrawiam!
  • 11 lat temu
    Cześć dziewczyny;
    Alizjana, a ile ogólnie czekasz na wynik....??
    Dziewczyny mam pytanko jeszcze jak ogolnie wygląda kolposkopia?? ja mam jeszcze na skierowaniu napisane, że ma być pobranie wycinków i wyłyżeczkowanie kanału i jamy macicy....zapomniałam lekarki zapytać czy t w znieczuleniu miejscowym czy ogólnym....
    Dostałam okres ( wziełam tylko jedną tabletke duphastonu na wywołanie wiec pewnie on wcale nie zadziałał)ale jakiś taki dziwny skąpy musze zadzwonić do ginekolog pewnie da termin na za tydzień na tą kolposkopie

Gosia75- długi tern okres oczekiwania, a wy chcecie noworodka czy wiekszę??, bo koleżanka też starała sie o adopcje i własnie o wiele dłuższy okres oczekiwania był na takiego noworodka, ale teraz jest szczęśliwą mamusią:-) i ty pewnie też bedziesz...

Miłego popołudnia wam życze lece z dziewczynami na rowery
  • 11 lat temu
    Witajcie.
    Asiu Ty się kolposkopii nic nie bój. To podobny zabieg do usg dopochwowe. Popsikaja Ci TAM najpierw roztworem soli fizjologicznej żeby oczyścić, potem roztworem kwasu octowego, popatrzy i po ,,igraszkach":) Jeśli chodzi o wycinki to ja miałam pobierane w znieczuleniu miejscowym zaraz przy kolposkopii ale niektóre dziewczyny miały znieczulenie ogólne( dowiedz się bo to ważne gdyż przy znieczuleniu ogólnym musisz być na czczo). Będzie dobrze :) A w oczekiwaniu na badania i wyniki dla odwrócenia swojej uwagi aby nie ześwirować może sięgniesz po jakąś książkę z polecanych tu przez dziewczyny.
    Jaga wiem ,że Ci ciężko i Twojemu mężowi pewnie też ;(. Może sięgniesz porady u jakiegoś innego lekarza. Jedno wiem na pewno musisz działać. Za dużo już przeszłaś, żeby teraz spocząć na laurach. Doris ma rację: dasz radę za co również będę trzymała kciuki!
    Dobra... a teraz idę pozbierać śmietniki bo u mnie tylko wczoraj była wiosna. Dzisiaj pada i wieje tak bardzo, że mój śmietnik opróżniony dzisiaj przez firmę oczyszczającą, spaceruje sobie po ulicy:) Mam nadzieję ,że mnie wiatr nie porwie. Pozdrawiam !

• 11 lat temu
    asia28 moja kolposkopia wyglądała... nie wiem właściwie jak,bo po ulokowaniu się na fotelu dostałam do żyły super-strzał,który szybciutko przeniósł mnie w czułe objęcia Morfeusza :-D. Na tyle skutecznie,że obudziłam się dopiero na sali i nie mam pojęcia jak się tam znalazłam. Narkoza-cudowna sprawa :-)! A potem horror czekania na wyniki... Jakże dalekie od oczekiwanych... Na szczęście to już historia.

jaga Chyba Twój lekarz dał d... Nic to nie zmieni,ale nie możesz mu nawkładać? Tak dla zasady? Wierzę,że jest jakiś sposób uporania się z problemem.

lika wszystkie śmietniki pozbierane? Tylko nie podeślij nam tej parszywej pogody! Napawamy się wiosną,póki jeszcze jest,bo zapowiadają ochłodzenie,jakby 20 to był jakiś nadzwyczajny upał ;-)!

"."
    Hej,a gdzie reszta wiernych,wesołych i niezawodnych pisarek? Czyżby prace ogrodowe wciągnęły Was na amen?

Wiosenne pozdrowienia!!!
  • Niestety niektóre z nas ciężko pracują. Ja mogę z własnego doświadczenia napisać,że samo badanie ,,kolposkopia,, nie boli jednak pobieranie wycinków nie jest już przyjemne, nie dostałam żadnego znieczulenia, usłyszałam tylko od lekarza ,,poczuje pani lekkie uszczypnięcie. Szkoda,że sam nie leżał na tym fotelu a ja jego członka bym tak poszczypała jak on mnie,może już nigdy więcej,żadnej kobiecie nie zrobiłby tego bez znieczulenia.Nie mogłam nawet zejść z fotela, musiała mi pomóc pielęgniarka,nogi miałam jak z waty. Lekarze to sadyści.
  • 11 lat temu
    Ciekawe jak to będzie zemną, na samą myśl mam stracha, niby ma być przy mnie moja ginekolog ale co ona tam będzie robić to nie wiem...bo koniecznie chciała abym była w środę bo ona ma dyżur...
    Alizjana a ile ty już czekasz na wyniki, boże to chyba najgorsze co może być jak takie czekanie na wyrok....
    z jakich rejonów Polski jesteście?? ja z zachodu :-)) niedaleko Szczecina
  • 11 lat temu
    Asia28 kolposkopia sama w sobie przypomina badanie ginekologiczne i nie sprawia jakiegoś większego dyskomfortu jednak pobieranie wycinków( u mnie bez znieczulenia) do miłych nie należą . Chyba trafiłam na zły humor lekarza-było minęło.
    Na wyniki czekałam 3 tygodnie.

Jaga, przykro mi, że tak się pogmatwało.Dziwi mnie dlaczego lekarz kazał Ci przez tyle czasu żyć w celibacie :-/
    Mój onkolog po miesiącu od zakończenia leczenia dał zielone światło na.. tamtaramtadam ;-P
    Zastanawia mnie jak to możliwe, że wcześniej nikt tego nie zauważył, bo chyba masz jakieś kontrole i lekarz badał Cie ginekologicznie?

Alizjana, nie zazdroszczę Ci tego czekania. To chyba największa cholera jak może być :-( Miejmy nadzieję,że w piątek zostanie Ci wszystko wynagrodzone.

Iza25, przeczytałam i ja. Nic nie mam zamiaru udawać i tym bardzie nigdzie się przenosić.
    Wydaje mi się, że nie jesteś do końca sprawiedliwa w swoim osądzie. Jak tylko któraś z nas jest w stanie udzielić odpowiedzi to odpowiada. Nie udzielam się w tematach na które nie mam pojęcia- konizacja- nie wypowiadam się bo nie miałam, a nie dlatego że zignorowałam. Nie ważne. To nie miejsce na przepychanki słowne. Jesteśmy tu po to żeby sobie pomagać i nie musi to być zawsze pomoc merytoryczna. Nie zawsze trzeba pisać o chorobie. Uważasz że było by fajniej gdybyśmy ciągle pisały o raku, który część z nas dopadł??
    Dużo zdrówka i wyrozumiałości życzę.

"."
    Gosiu, życzę Wam aby mechanizm szybko ruszył i czas oczekiwania skrócił się do niezbędnego minimum.

Lika, udało Ci się nie odfrunąć ?

Doris, zaglądam ale ostatnio byłam jak bomba zegarowa i wolałam chwilowo unikać wpisów ;-P
    Dziś oficjalnie rozpoczęłam sezon ogrodniczy. Już odczuwam efekty swojej głupoty ;-)

Spokojnej nocki :-*

• Za wynikami czekam już 2 tyg ,miałam mieć wyniki po 8 dniach bo był przyśpieszony termin,ale jak widać ktoś to ma gdzieś. Najwyrażniej będę czekać dłużej niż to przewidywałam.
    Dobranoc i dobrej nocy :)
  • 11 lat temu
    Dziewczynki! na moim zimnym wschodzie termometr w słońcu wskazuje 34 stopnie. Dla mnie bomba, tego potrzebowałam! Podwóreczko i ogródek uporządkowane, zaraz wyciągnę leżak i oddam się błogiemu lenistwu.

Alizjana mam nadzieję, że wynik tej długo oczekiwanej biopsji powali Cię na kolana ze szczęścia. Trzymam kciuki!

Miłego dnia!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat