alkt, Wygrał

od 2010-06-16

ilość postów: 12

Adiunkt w Zakładzie Dietetyki, Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dietetyk udzielający porad dietetycznych w ramach prywatnej praktyki oraz w Centrum Medycznym LuxMed.

Ostatnie odpowiedzi na forum

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @koala napisał:
papryczki chili +olej lniany czy to pomoze????


Szanowni Państwo. Nie ma produktów ,które były by panaceum na wszystko. Choroba nowotworowa jest problemem złożonym natomiast dietoterapia indywidalnie dostosowana do potrzeb pacjenta może działac prewencyjnie lub wspomagac leczenie ale go nie zastąpi. Zalecam rozsądek i poedjście wybiórcze do wszystkich "nowinek" dietetycznych

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @mamanatali napisał:
Jeszcze jedno pytanie: proszę o ogólne wskazania ,których produktów KATEGORYCZNIE nie powinno się spożywać.Córka jest po 7 cyklach chemii , radioterapii .Przeszla rownież 3 zabiegi operacyjne.Obecnie czuje sie dobrze. Chcialabym ,aby ten stan utrzymać. Myslę ,że bardzo dużo zależy od diety wlasnie.


Drogą meilową nie jestem w stanie przedstwaic w tak krótkim czasie szczegółowych zaleceń ,wymaga to zawsze indywidualnego podejścia ,zważywszy na zaburzenia gastryczne jakie towarzyszą chemioterapii polecam wizytę u dietetyka

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @marek19451 napisał:
Witam serdecznie- czy to prawda co piszą o kuracji amigdalina.Nasiona pestek brzoskwini.


Rzeczywiście amigdalina pojawia się w publikacjach jako substancja przydatna w zwalczaniu nowotworów ,ale badania są nadal prowadzone , nie ma jednoznacznych wyników. Osobiście odradzam stosowanie wszelkich niesprawdzonych substancji ,gdyż np amigdalina jest substancją o działaniu trującym i może wywoływac różnego rodzaju konsekwencje zdrowotne

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @ania80 napisał:
Witam serdecznie! Choruję na raka piersi,czy jest jakaś dieta którą można stosować? czy uwarza Pani że mogłabym skorzystać prywatnie z porad dietetyka który ułożyłby dla mnie dietę? Problem jest dla mnie bardzo duży bo po chemii bardzo przytyłam i źle się z tym czuję.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!


W przypadku raka piersi dieta winna obfitowac w tzw fitoestrogeny ,których źródłem są produkty pełnoziarniste zbożowe ,nasiona roślin strączkowych ,ale także szereg owoców i warzyw. Oczywiście indywidualna dietoterapia jest wskazana bowiem w przypadku otyłości tkanka tłuszczowa stanowi dodatkowe źródło estrogenów i może sprzyjac nawrotowi choroby dlatego sugeruje Pani wizytę u kompetentnego dietetyka

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @mamanatali napisał:
Witam! Moja córka walczy z sarcomą.Interesuje mnie zdanie Pani Doktor o wszelkiej suplementacji-zdania są podzielone.Lekarze prowadzący bardzo powściągliwie udzielają odpowiedzi.Konkretnie chodzi mi o preparaty podnoszące odporność.


Mankamentem suplementacji jest fakt że są to różne tabletki, kapsułki ,które zawierają składniki mogące wchodzic w interakcje z lekami ,żywnością stąd różna jest ich tzw biodostępnośc. Niewątpliwie źródła naturalne ,a więc produkty takie jak produkty mleczne, warzywa, owoce jeżeli są zaproponowane w zbilansowanej diecie mogą skutecznie działac, czasami wymagana jest suplementacja pod okiem lekarza

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @mkot779 napisał:

Spadek hemoglobiny wynikac może z niedostatecznej ilości żelaza ,niedoborów kwasu foliowego czy bardzo rzadko witaminy B12. Źródłem tych składników są oczywiście produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso) ,ale również warzywa i owoce. Zaplanowanie diety wymaga indywidualnego podejścia i ustalenia dietoterapii dostosowanej konkretnie do Pani przypadku

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @santorinka napisał:
To w takim razie jesli glukoza jest niekorzystna dla organizmu w przypadku zachorowania na nowotwor - czym mozna ja zastapic? Czy dieta oparta na duzej ilosci owocow i warzyw jest wystarczajaca?


Oczywiście glukoza jest też podstawowym substratem energetycznym wykorzystywanym przez zdrowe tkanki jak i guza stąd niebezpieczeństwo. Warto spożywac produkty obfitujące w błonnik, który pomaga niwelowac związki rakotwórcze i dlatego podaż warzyw i owoców jest jak najbardziej wskazana przede wszystkim jako źródło tego błonnika ,ale również szeregu witamin ,składników mineralnych o działaniu tzw przeciwutleniającym oraz substancji tzw nieodżywczych ,które takie działanie wykazują

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @aga_lalka napisał:
Jestem po raku tarczycy, mam jeszcze inne choroby ( np. zwyrodnienia stawów, zespół jelita drażliwego, w dzieciństwie przeszłam choroby zakaźne CMV i monokloza, silne migreny i inne). Ostatnio mam problemy z brzuchem, wyglądam jak bym była w ciąży, biorę espumisan, ale nie bardzo chce mi pomagać. Co mogę z tym zrobić, jaką dietę zastosować.


Złożonośc tego problemu (różne jednostki chorobowe) wymaga indywidualnej porady dietetyka

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @szymczakanna napisał:
WitamCzy to prawda że w chorobie nowotworowej należy kategorycznie wykluczyć cukry? Czy cukier brzozowy może być stosowany do potraw? Jaka dieta jest dietą optymalną podczas chemioterapii?


Podczas chemioterapii stosuje się dietę lekkostrawną ,pozbawioną produktów które mogą pobudzac wydzielanie soku żołądkowego (aromatyczne ,silnie przyprawione) aczkolwiek wymaga to idywidulnego podejscia związane z rodzajem nowotworu i stosowanych środków farmakologicznych do chemioterapii

Gorąca godzina: 23 czerwca 2010 od 10:00 do 11:00, "Co nam szkodzi w żywności, którą spożywamy ?" -

13 lat temu

Użytkownik @JustynaS napisał:
Witam :)Chciałam się zapytać o dietę po przeszczepie szpiku kostnego (teraz jest ok. 4 m-c po przeszczepie). Lekarze zalecają jedzenie mięsa (powinna być dostarczana duża ilość białka), jednak w wielu publikacjach dotyczących raka jest napisane aby jedzenie mięsa ograniczać. Jak to w końcu jest? Również chciałam się zapytać o 'produkty krwiotwórcze', które są najlepsze, mające takie właściwości?Jedna uwaga, spożywane przeze mnie jedzenie musi być poddawane obróbce termicznej.


Dieta w nowotworach jest dietą wysoko kaloryczną i wysoko białkową. Sugestia dotycząca spożycia białka nie musi dotyczyc mięs np. wieprzowina, wołowina. Pozostaje białko pochodzenia roślinnego, białko drobiu czy ryb ,które jest wartościowe i łatwiej przyswajalne. Odnośnie produktów "krwiotwórczych" które muszą podlegac obróbce termicznej można wprowadzic np wątrobę, ale dobrymi produktami są też inne chodź w przypadku produktów mlecznych ograniczają one przyswajalnośc żelaza. Wszystko zależy o jakie aspekty "krwiotwórcze" chodzi.