Od kilku dni leżę z katarem. Zaczęło się jak zawsze od bólu gardła. Kto mnie zna wie, że nie lubię jadać dodatkowych leków. I tak swoich „obowiązkowych” mam sporo, a jeszcze dodatkowo obciążać żołądek, to dla mnie kara.

Dlatego jeśli tylko mogę staram się przy pierwszych objawach choroby pić herbatkę z imbirem – po prostu do zaparzonej herbaty wrzucam kilka plasterków imbiru. Mowa oczywiście o imbirze naturalnym. Duży plaster cytryny i łyżka miodu w herbacie – obowiązkowo. Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność organizmu, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza układ mikrokrążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne. Dodatkowo ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne, dba o jamę ustną, ponieważ ma działanie odkażające.

Aby całkowicie móc się bronić podczas choroby wysyłam rodzinę do sklepu po naturalne „antybiotyki” - czosnek, cebulę i imbir – moja święta trójca ☺ A do tego ich żółta przyjaciółka – cytrynka – i jej moc witaminy C. Obowiązkowo maślanka naturalna, aby jeszcze mocniej wspierać jelita w walce z chorobą.  Komplet naturalnych leków kupiony – można zacząć działać w kuchni ☺

Do przygotowania „antybiotycznego” dania potrzebujemy:

  • 3 bataty pokrojone w kostkę;
  • 1 cebulę czerwoną pokrojoną w piórka (dla ładnego wyglądu);
  • 1 paprykę żółtą pokrojoną w paski;
  • 1 paprykę czerwoną pokrojoną w paski;
  • 2 starte ząbki czosnku ;
  • imbir –około 2 cm, starty;
  • mały brokuł (wcześniej podgotowanego 3 minutki);
  • połowę puszki mleka kokosowego'
  • garść dowolnych orzechów;
  • dwie łyżki sezamu;
  • sok z cytryny;
  • przyprawy mielone – po pół łyżeczki kurkumy, cynamonu, kardamonu, goździków, papryczki chili, sól i pieprz.

Na dużej patelni podsmażyć bataty przez 5 min. Dorzucić cebulę, papryki, czosnek i imbir. Wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć kolejne 5 min. Dodać 100 ml wody oraz połowę puszki mleka kokosowego. Dusić przez 20 min na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Następnie wrzucić podgotowane brokuły. Dusić jeszcze przez 1 minutę.

W międzyczasie na suchej patelni uprażyć orzechy, a po chwili dodać sezam i razem prażyć.

Danie nałożyć do miseczek. Dobrze smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Posypać orzechami, sezamem, kolendrą i skropić sokiem z cytryny.

Po posiłku proponuje wypić szklankę maślanki naturalnej – aby danie dodatkowo wzmocnić się porcją białka.

Autor: Nala123