Komosa ryżowa czyli quinoa zwana jest matką zbóż, choć zbożem do końca nie jest:). To ma dla nas jednak mniejsze znaczenie. Ważne jest to, co ma w sobie ta pani.
Jest doskonałym źródłem białka (ważnego w przed operacją i w trakcie rehabilitacji) a także flawonidów. Podobnie jak kolorowe warzywa ma więc właściwości antyoksydacyjne. Zawiera także nienasycone tłuszcze, witaminy A, C, E oraz liczne witaminy z grupy B. Z minerałów zaś m.in. żelazo, wapń, magnez, potas, selen i cynk.
Quinoa ma nie tylko działanie przeciwutleniające, ale też przeciwzapalne i - według wielu danych przeciwnowotworowe.
Mówiąc najprościej, bardzo warto włączyć ją do jadłospisu, a możliwości jej zastosowania jest wiele.

Możesz zastąpić nią kasze czy ziemniaki, które zwykle dodajesz do dania głównego. Może być bazą wielu sałatek, ale też samodzielnym daniem, które wystarczy polać ulubionym sosem.
Smacznego. Zdrowia i trzymajcie się.