Fioletowe warzywa i owoce są szczególnie cenne w diecie antynowotworowej. Zawierają dużo antocyjanów. To im zawdzięczają swój kolor, a przede wszystkim właściwości lecznicze. 

Antocyjany to flawonidy, które mają działanie antyoksydacyjne i bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Udowodnione jest ich działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Do naszej diety warto więc wprowadzić jak najwięcej kolorowych warzyw i owoców. Tych fioletowych i tych czerwonych. 

Najwięcej antycyjanów zawierają: ciemne winogrona, czarne i czerwone porzeczki, żurawina, aronia, borówki, wiśnie, bakłażany, czerwona fasola, pomidory, czerwona kapusta i cebula w tym kolorze.


Tradycyjne ziemniaki warto zastąpić tymi fioletowymi. Są pyszne i zdrowe. Pamiętajmy jednak, że się ich nie gotuje. Najlepiej smakują zapieczone w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i (w miarę możliwości świeżymi) ziołami. 

Zamiast białej można stosować czerwoną cebulę. A konfitura z niej jest doskonałym dodatkiem do kanapek czy mięsa (które oczywiście spożywamy z umiarem i raczej wybieramy białe a nie czerwone:)). 

Zdrowia i trzymajcie się.