Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Nana, być może, że z Nolwadexem jest tak jak z Avastinem,że jednej pomoże a drugiej nie. Albo Olaparib - też nie wszystkim pomaga, i rosną po nim guzy. Ale w coś musimy  wierzyć, bo wielkiego wyboru po chemii nie mamy. Ja po tych tabletkach czuje się dobrze i ufam, że mi pomogą. 

• 7 lat temu

Nana cieszę się z dobrego wyniku i trzymam kciuki za Ciebie :)

• 7 lat temu

Tess, Nolvadex to nazwa rynkowa Tamoxifenu, lek hormonalny. Ja brałam Tamoxifen przez 6 tygodni i onkolog kazała odstawić. Tk wykazało, że w tym okresie wszystkie zmiany urosły 2 razy. Tamoxifen jest stosowany w raku piersi, a przy jajniku bardzo rzadko. Onkolodzy przepisują go w ciemno, nie badając poziomu hormonów na powierzchni guza, a przy raku piersi robi się to standardowo. Stąd u niektórych pacjentek z rakiem jajnika skutek może być odwrotny do oczekiwanego, jak było w moim przypadku. Ja nie przytyłam po tym leku, ale wybuchy i zlewne poty męczyły mnie jeszcze kilka miesięcy po zakończeniu leczenia. Dla mnie to było gorsze niż menopauza, której praktycznie nie odczułam.

Byłam dzisiaj na kontroli morfologii, jest w porządku, więc w niedzielę idę do szpitala na dolewkę Gemzaru.

• 7 lat temu

Bardzo dziękuję za odp. z nadzieją ,że będzie tylko lepiej!!!!🙂Pozdrowienia dla wszystkich!!!!

• 7 lat temu

U mnie Figo3C, więc.... różowo nie jest. ALE po ostatnim TK po skończonej chemii, Profesor powiedział, że prawdopodobnie zostały już tylko blizny po operacji. Aczkolwiek ja wiem, że coś tam jeszcze było w otrzewnej. Ponieważ nie mogłam dostać Avastinu ze  względu na przetoki w jelicie grubym to dano mi Nolwadex. Ja nie mam zastrzyków. Może jestem już za stara ? Ale czuję się dobrze. Pozdrawiam 

Wpis edytowany dnia 08-09-2017 12:43 przez taka jedna
  • 7 lat temu

A tak" na marginesie" to ja i tak przytyłam w trakcie całego leczenia,więc na myśl , że mogłabym jeszcze po tym Nolwadexie to brrrr,Ale skutkiem ubocznym może być też zakrzepica żylna dlatego będę też brała zastrzyki p.zakrzep.

• 7 lat temu

Taka jedna!Witam! czy w twoim przypadku są widoczne zmiany w TK.czy masz "czysto"?Dlaczego zaproponowano właśnie ten lek?

• 7 lat temu

TURCZYNKA - no to działo się kochana, najważniejsze że się wybudziłaś i jesteś z nami cała i zdrowa! 3

NANA - jesteś taka dzielna, podziwiam Ciebie za siłę i mądrość. Życzę Tobie jak najlepiej. Przytulam 3

LUPUS - trzymaj się kochana! 3

TESS41 - nie znam tego leku, ale życzę, żeby zrobił Tobie 'dobrze' 🙂

TAKA JEDNA - ca125 32 czyli w normie! I tak o tym myśl! (tak wiem, łatwo powiedzieć...)

CARMEN, MARGARETA, MIDI, ANIA_, CZAROWNICA11 i wszystkie te, których nie wymieniłam - serdecznie Was dziewczęta pozdrawiam i życzę dobrego dnia!!! 🙂

• 7 lat temu

Marker wzrósł na 32,pomyliłam się. 

• 7 lat temu

Ja biorę Nolwadex od marca tego roku. Wcześniej miałam chemię 6 carbo + taksol, bez Avastinu, ze  względu na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Nie wiem czy. Nolwadex mi pomaga?  Przytyłam po nim około 5,kg.Marker CA 125 od marca do sierpnia wzrósł z 26 na 36. Niby niedużo ale strach jest. 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat