Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Witajcie dziewczyny ; ja melduje ze mój histpat czysty ..w ośmiu węzłach i pogłębionym cięciu zero czerniaka . Uff.. odetchnęłam z ulgą ; mam na plecach pionowe,dwudziestocentrymetrowe cięcie i pachę pociętą ;szukali w węzłach , byli pewnie ze coś znajdą ,bo była mowa o wycięciu węzła tzw wartowniczego ,a docięli jeszcze 8 ..wszystko zapewne z powodu mojej bogatej przeszłości nowotworowej ; mimo to muszę jeszcze stawić sie na komisje onkologiczną co mnie ciekawi , po co ? Wspieram was myślami ; Lupus i Kucja nie odzywają się ..

• 7 lat temu

czarownica, oby jak najdłużej były dobre wiadomości bo wiele cierpienia już przeszłyśmy  a skutki uboczne ciągną się za nami cały czas. Pozdrowienia dla wszystkich dziewczyn.

• 7 lat temu

Ania walcząca, faktycznie ten wzrost markera jest niepokojący. Dobrze by było aby TK wyszedł dobrze. Trzymam kciuki aby było jak najlepiej. 

• 7 lat temu

Nana co u Ciebie?

• 7 lat temu

Rukola super wieści.U mnie w badaniu gin,usg gin i dopplerze wszystko ok.Jeszcze marker przede mną i w poniedzialek onko.

• 7 lat temu

Aniu walcząca...Marker wyraźnie wzrasta,oby jak najdłużej mama miała czysto w obrazówce,ale wszystko wskazuje że musicie szykować się z mamą do drugiego starcia:( Ze wznowami nigdy nic nie wiadomo czasem ma sie długi czas spokój czasem jest go mniej...Najważniejsze żeby podana chemia skutecznie zadziałała

• 7 lat temu

Witaj Maria27.To rzadko występujący nowotwór i w większości -o ile kojarzę -dopada młode kobiety.Trzeba szybko działać bo wiem że jest mocno inwazyjny....Chyba nie było tu nikogo z drobnokomórkowym choć mogę się mylić....

• 7 lat temu

Dzien dobry. Zdiagnozowano u mnie rak drobnokomorkowy jajnika prawego. Czy spotkalyscie sie moze z takim rodzajem nowotworu???

• Dziewczynki, nie jest dobrze. Marker 268:-( Dzisiaj była tomografia, wyniki w ciągu tygodnia. Mama dobrze się czuje tylko widzę, że wpada w dolinę:-( Staram się tłumaczyć, żeby poczekać spokojnie na wynik tomografii, ale jest ciężko. Przy niej zgrywam pozytywnego twardziela, ale tak serio to bardzo się boję, ze będzie nawrót i druga chemia. Czy któraś z Was po drugiej chemii miała długi czas bez wznowy? Moja Mama pierwszą skończyła w grudniu 2016 i zanosi się na to, że zacznie drugą w grudniu 2017. Mam nadzieję, że nie będzie zmian w tomografii i jeszcze ta chemia się odwlecze.

• 7 lat temu

witajcie dziewczyny. Mam wynik z ostatniego TK z 30.10.  otóż nie ma żadnych nowych zmian w stosunku do ostatniego badania które miałam w czerwcu. Wizytę u lekarki mam za tydzień i pewnie dostanę skierowanie na PET. 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat