Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Witajcie,jestem zmuszona znowu do Was napisać ponieważ jestem zdołowana :( Jak może pamiętacie jestem po raku tarczycy usunięta w maju zeszłego roku od grudnia przestałam miesiaczkowac co poskutkowało torbielami na obu jajnikach ostatecznie po lekach na wywołanie zeszły została tylko torbiel która miała wiele lat została zoperowana laparoskopowo w kwietniu tego roku całe szczęście była to zmiana łagodna.Wszystko było OK aż do teraz w tym miesiącu znowu nie dostałam miesiączki od razu udałam sie do gina i znowu mam torbiel 2,5cm tym razem na prawym jajniku:( Dostałam leki na wywołanie,gin nawet nie dał mi skierowania na marker,bo powiedział,ze torbiel nie wyglada podejrzanie.Podczas badania dopochwowo bardzo boli mnie jajnik lewy ten z którego była usuwana torbiel jak to powiedziałam to stwierdził,ze to zrosty.Zaczelam biegać i okazuje sie,ze nie mogę,bo bardzo boli ten jajnik operowany łapie mnie taka kolka w tym miejscu,ze ledwo idę do domu!Jestem tak zdołowana tymi problemami z jajnikami,ze zaczęłam poważnie myślec o usunięciu jajników z jajowodami.Wczesniej nigdy mi sie nie zdarzało żebym nie miesiączkowała zawsze jak w zegarku oprócz dwóch ciąż,a teraz nie wiem co sie ze mną dzieje:(Boje sie,ze przez te problemy dostanę raka jajnika,nie sypiam po nocach samopoczucie okropne:( Dziewczyny doradźcie co mam robić,co o tym wszystkim sądzicie czy brak tarczycy ma wpływ na jajniki..? Merlin Ty tez miałaś takie problemy jak ja jeśli jeszcze tu zaglądasz odezwij sie co u Ciebie..? Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie czytam na bieżąco forum miałam tylko krótka przerwę jak odeszła Magg tak mnie to przybiło,ale już nadrobiłam.Buaziaki <3 <3 <3
  • 10 lat temu
    Witajcie. Siedzę w domu i opycham się ciastem jogurtowym z malinami.Wiem, ze to nie jest wskazane bo cukier jest złym sprzymierzeńcem w raku, lecz musiałam zrobić sobie trochę przyjemności dla podniebienia. Mija już miesiąc od wizyty.Powinnam zrobić marker, lecz zastanawiam się co mi to da. TK mam za miesiąc, czuję się dobrze.Powoli nabieram na wadze bo przez te letnie upały schudłam 2,5 kg. Mariola napisz jaki masz marker.To,ze rośnie nie musi oznaczać wznowy procesu nowotworowego.Mój marker wynosi 405 rośnie systematycznie od sierpnia 2014r. a w badaniach nic nie wychodzi.Lekarze twierdzą, że markera się nie leczy. Powiększone węzły , które wyszły w tomografii określono jako limfadenopatię.Nie kwalifikuję się do podania chemii.Mam wykonać kolejne TK i marker pod koniec pażdziernika i wtedy będzie konsylium co zalecić. Zadaję sobie pytanie - czy czułabym się lepiej gdybym nie miała badania markera lub nie znała jego wyniku? Zapewne tak, bo w badaniach obrazowych jest w miarę ok. Czarownica jak dobrze, że pomagasz Bożence.Jesteś jej Aniołem. Eveline każde labolatorium ma swój cennik.Lekarz powinien Ci wskazać jaki marker zbadać. Marker CA 125 kosztuje 35 - 40 zł. Już zmykam. Idziemy do wnuczka. Zaliczę spacerek aby spalić kalorie po smakowitym cieście.Słoneczko świeci.17 stopni. Pozdrawiam i miłego popołudnia.
  • 10 lat temu
    Witam z rana :)Pisze z innego konta bo tamte mi sie cos zablokowalo :D Czarownico jestes wielka Bozenka ma wielkie szczescie ze cie poznala choc okolicznosci juz nie takie szczesliwe Dziewczyny odzywajcie sie bo pusto bez was <3 <3 <3
  • Hej Marker poszedl nieduzo w gore ale strach juz bierze gore nad rozsodnym mysleniem :/
  • 10 lat temu
    Witajcie dziewczyny wieczorową porą.Pogoda u mnie paskudna deszcz i brak światła.Wszystko działa depresyjnie ale jakoś narazie przynajmniej ta mnie nie łapie :)Z Bożenką o rentę jakąkolwiek z Zus raczej szanse minimalne.Spotkam się za to z prawnikiem specjalizującym się w prawie socjalnym to coś mi podpowie bo same to będziemy się kręcić w kółko po omacku B)Mariola witaj na forum. Ten Twój marker mocno rośnie czy tylko poszedł troszkę w górę?Niestety rak trzonu i równocześnie jajnika się zdarzają :( ....
  • Profilaktyka.....Co roku chodzilam do ginekologa na kazdej wizycie usg i cytologia 1 10miesiecy po ostatniej kontroli bol brzucha wyslal mnie do mojego ginekologa myslalam ze zapalenie pecherza czy cos w tym stylu a tu takie cuda wyszly :(
  • 10 lat temu
    Mariola kontrolowałaś się regularnie czy zaniedbałaś wtedy profilaktykę?
  • Witam wszystkich serdecznie Chcialabym wam podziekowac za to ze jestescie <3 Pomoglyscie mi przetrwac najgorsze chwile w moim zyciu Czytajoc was odzyskiwalam nadzieje na to ze bedzie dobrze Stalyscie mi sie bliskie jak rodzina <3 Mam na imie Mariola i mam 37 lat Rok temu w marcu wykryto u mnie raka jajnika i raka trzonu macicy mialam operacje radykalno brachyterapie i chemioterapie ktoro zakonczylam w listopadzie 2014 roku Teraz mam kontrole co trzy miesioce Boje sie bo na ostatnich dwoch moje markery powoli sie podnoszo Modle sie zeby nie przechodzic tego wszystkiego od nowa bo moja psychika padnie jak pies Pluto Pozdrawiam wszystkich serdecznie
  • 10 lat temu
    Niestety nawet po historii z nowotworem szyjki ginekolog niechętnie dał mi skierowanie na USG natomiast bardzo chętnie proponował mi antykoncepcję hormonalną :/ A markery profilaktycznie jakie konkretnie robić i co jaki czas? Ile kosztuje to badanie?
  • 10 lat temu
    Ja zawsze raz w roku byłam u ginekologa no i w ciągu roku tak się zdarzyło, że miałam IIIc (albo tak badają), a cytologię I grupę (no ale cytologia nie ma tu nic do rzeczy). Kiedys nie mówiło sie tak o raku jajnika, sama nie robiłam sobie markera (może ze dwa razy jak byłam młodsza) ale czasu nie cofnę. Myślę, że mając tę wiedzę co teraz to robiłabym marker i pół roku później usg. Trzymaj się :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat