Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Hesia też jest objęta badaniem klinicznym w Bydgoszczy , wiemy tylko, że lek jest dla platyno reagujących. I to tyle
  • 10 lat temu
    Dziewczyny, przejrzałam wszystkie strony PTO dotyczące badań klinicznych w Polsce. Wydaje mi się, że nie jest to pełny wykaz. Nie znalazłam badania, w którym sama uczestniczę. Może ten wykaz już dawno nie był uaktualniany!
  • 10 lat temu
    Tak, Kasiar, jestem mutantką. Wydaje mi się, że prof. Markowska mogła mieć na myśli inny lek, nie Olaparib. Poznań ma badanie kliniczne II - fazy dla osób z nawrotowym rakiem jajnika bez mutacji, ale nie wiem, co to za lek. Badanie zaczęło się w czerwcu 2014r., więc nie mam pojęcia, czy jeszcze rekrutują. Musisz się dowiedzieć.
  • 10 lat temu
    Lucyna1, o to chodzi, po to są fora, żeby się wspierać! I dzielić swoją wiedzą :)
  • 10 lat temu
    Dziękuję za rady , przekażę . Wasze rady są nieocenione .
  • 10 lat temu
    Nana a jesli możesz przypomnieć mi - czy Ty masz mutację BRCA1?zastanawiam się czy na ten Olaparib nie zaciągnęła by się teściowa.Profesor Markowska mówiła nam ,że miała by dla nas lek(i tu myslę ,że być może o Olaparibie mówiła) .Niestety teściowa nie ma tej mutacji(może stety) i nie ma dla niej narazie innego leku. Pozdrowionka:)
  • 10 lat temu
    Czarownico,Nana- dziękuję Wam za odp:) <3 <3 <3 <3 Tesciowa nie ma mutacji BRCA1-a w II rzucie właśnie ten schemat zastosowali-oby pomógł i dobił gadzine na zawsze.O Ement zapytam na kolejnym wlewie. Dziekuję Wam wszystkim za wsparcie-jesteście kochane. Lilith.p <3 <3 <3
  • 10 lat temu
    Witaj Luno65, moja Mama też miała rozsianego gada. Trzymam kciuki za TK! USG widzi zmiany powyżej 1 cm, możliwe, że dziadostwo jest mniejsze. Osobiście nalegalabym na PET. (O ile nie chorujesz na cukrzycę, gdyż wtedy nie jest w 100% miarodajny, ale i tak lepsze niż TK.) Dlaczego nie rezonans, też dokładniejsze badanie niż TK.
  • 10 lat temu
    Dziękuję Czarownico postaram się cierpliwie poczekać do 30.11 na TK i w czasie pobytu w szpitalu spróbuje porozmawiać z moimi onko Pozdrawiam wszystkie waleczne :)
  • 10 lat temu
    Alinkagosi, daj znać, jak wizyta w CO!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat