Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • Witajcie, choruję od ponad roku. Leczę się Glivekiem. Wyniki na razie są dobre. Poza pierwszymi tygodniami brak skutków ubocznych. Czy jest tutaj może ktoś z optymalną odpowiedzią leczący się w warszawskim Instytucie Hematologii i Transfuzjologii kto był w tym tygodniu po lek i wie coś o Glivecu/generykach? Mam wizytę na początku przyszłego tygodnia i jestem ciekawy czy dostanę Glivec, czy tak jak w Bydgoszczy generyk. Na poprzedniej wizycie lekarz nie znał żadnych konkretów. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.
  • 10 lat temu
    Witam jestem po wizycie w bydgoskiej poradni. Lek Glivec dostałam ale tylko 2 op a od września jakiś generyk, ale nie wiadomo jaki przetarg trwa..
  • 10 lat temu
    mysle, ze nie bedzie to dobre rozwiazanie odnosnie scedowania na lekarzy decyzji o przydziale lekow oryginalnych lub zamiennikow. Decyzja powinna byc jednoznaczna zeby nie bylo poroznien, ale jest to tylko moje zdanie i moze sie myle. Czas pokaze rozne scenariusze z naszego dalszego leczenia. Pozdrawiam.
  • 10 lat temu
    Gazeta Wyborcza (Wrocław) donosi: "Krzysztof Bąk, rzecznik ministra zdrowia, potwierdza, że lek nadal będzie refundowany: - Minister zdrowia rozpatrzył wnioski złożone przez producenta Glivecu i wydał pozytywną decyzję refundacyjną. Lek będzie od lipca refundowany w ramach katalogu chemioterapii. Jednocześnie informuje, że ministerstwo nie wycofało się z decyzji o stosowaniu jego tańszych odpowiedników. Zapewnia, że są one dopuszczone do obrotu, skuteczne oraz bezpieczne, a potwierdzają to badania kliniczne. Do pacjentów dotarły informacje, że oryginalny medykament będą zażywać tylko ci dotychczas nim leczeni. Natomiast nowi chorzy będą dostawać zamiennik. (...) Czy tak rzeczywiście będzie? Minister zdrowia nie podejmuje decyzji w tych sprawach: - Decyzję dotyczącą prowadzenia terapii danym lekiem refundowanym - innowacyjnym lub jednym z jego odpowiedników - podejmuje lekarz - przypomina Bąk. "
  • 10 lat temu
    Zmiany na stanowiskach Krajowych Konsultantów. M.in. dotychczasowego Krajowego Konsultanta w dziedzinie hematologii prof. Jędrzejczaka z Warszawy zastąpił .... prof. dr hab. Dariusz Wołowiec z Wrocławia
  • 10 lat temu
    23-24 czerwiec Ministerstwo ma wydać rozporządzenie w tej sprawie. Nic nie podpisuj.
  • 10 lat temu
    dzień dobry, lecze się od 1,5 roku w w warszawskim Instytucie Hematologii,(Glivec) wynik - wieksza odpowiedź molekularna.Na ostatniej wizycie ( w tym tygodniu) dowiedziałam się ze w lipcu dostane generyk. dzisiaj w aptece nie dostałam całego opakowania Glivecu tylko 20 tabletek co pozwoli mi dociągnąć do kolejnej wizyty. czy ktoś z Państwa wie jak złożyć odwołanie od ewentualnej decyzji o zmianie leku, czy podpisywać wtedy warunkowo zgode na generyk i jednocześnie złożyć odwołanie.
  • 10 lat temu
    Super wiadomość Filip, tak trzymaj :)
  • 10 lat temu
    gratuluje.
  • 10 lat temu
    Po zmianie Gliveku na Tasignę i po upływie 3 miesięcy osiągnąłem remisje całkowitą! MR 4 i gen BCR-ABL 0,004 % - sukces !!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat