Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    W naszej chorobie jest zakazane przyjmowanie leków takich jak polprazol,panrazol ... ponieważ chamują wchłanianie naszych tabletek zapytajcie swojego lekarza i znacznie wpływają na wyniki. :D :D :D Pozdrawiam wszystkich.
  • Misiek2lucky - tak wiem, że różnie piszą. Ja jednak postępuje tak, jak producent kazał, dokładnie 2 godz po jedzeniu. I wiesz co??? Robię tak już ponad 5 lat a leki działają bardzo dobrze, więc ja akurat wierzę, że na dwie godz po zjedzeniu tasigmy to panrazol jest ok. Oto moje słowo :):):) ot tak, świnka doświadczalna
  • 8 lat temu
    Misiek ja też pracuje na 3 zm i jak jeden tydzień wezmę leki 4 godz przed pracą jak robię drzemkę to się nic nie stanie :D
  • Nala to ciekawe bo z tego co wiem wszystkie inhibitory pompy protonowej zażywa się najlepiej rano na czczo conajmniej pół godziny przed posiłkiem. Z drugiej strony opisy profesjonalne mówią że posiłek nie wpływa na stężenie i działanie leku jedynie lekko opóźnia wchłanianie. I komu tu wierzyć. ;-);-);-). Brałem je oczywiście z przerwami parę lat, złoty środek,juz w porządku mój żołądku. :-)
  • Jurekw - będzie dobrze! Grypa zabija więcej ludzi niż białaczka. Ja choruję prawie 10 lat. O za miesiąc będzie dokładnie 10 lat jak choruję. Ale jaja.. Oj zrobię imprezę z tej okazji :D :D :D :D :D :D :D Jak coś to pisz Jurku, pisz. To pomaga :D
  • Misiek2lucky - ja oczywiście nikogo nie namawiam na leki osłonowe. Ale przez 4 lata brania imatynibu mój żołądek się totalnie rozwalił!! Teraz jak chcę zjeść cudownego pomidorka to mój brzuchol się buntuje. Wiele produktów nie mogę jeść, bo mam zapalenie żołądka i nadkwasotę. Zawsze mówię, że rak mnie nie zabije, tylko z głodu padnę :D :D :D :D :D :D :D :D :D Na szczęście zmieniłam lekarza i ten jest normalny i pozwala mi jeść panrazol - tylko tak jak napisane na ulotce - dwie godz po zjedzeniu leku.
  • Jurek zwracaj bardzo uwagę na datę publikacji, bo tekst z przed dwóch lat już jest nieaktualny. :-). Może to oczywiste ale czym starszy tekst tym mniej optymistyczny. Iwoska może kiedyś się spotkamy :-), tylko Ty zawsze w czwartek a ja w środy. :-) Jadwigap oczywiście że powinnaś, Twój staż tylko potwierdza że nie ma się czy martwić na wyrost <3. Życzę 100 lat. :-) A propos skurczy i bólu miałem tylko przez pierwszy miesiąc z imatinibem a aspargin bardzo pomagał. 2tab 3 razy na dobę. Ale skoro masz do tej pory to nie wiem czy to pomoże. Zresztą sama wiesz lepiej masz naprawdę ładny staż. :-) Dora na to wygląda ze ten sam tekst, ale prawdziwy, i kto wie czy nie chodzili na te same zajęcia. Nie chce wymieniać innych groźnych chorob żeby nie urazić kogoś kto byc może to czyta. Ale PBS czy PBL, jeśli jestem skazany na raka w tych czasach i mógłbym wybierać, to wybrałbym właśnie białaczkę Jurku. :-):-):-):-).
  • Misiek leczę się w Poznaniu -czyli lekarze różni a ten sam tekst pocieszania i tego się trzymajmy,pozdrawiam wszystkich serdecznie
  • Misiek2lucky ja też w klinice na Staszica :-) jurekw na ile to możliwe spokojnie podejdź do tematu, poczytaj a zobaczysz posty osób co sa tutaj z doświadczeniami zprzed 10-15 lat więc chyba można z tym żyć - każdy inaczej ale się da - mi dokucza wątroba a przy CML na Tasignie to podobno tak bywa więc na ile mogę to zmieniłam dietę, uważam i żyję nie ograniczając się - 4 tabletki 2 razy dziennie i raz w miesiącu wizyta w przychodni i aptece i tak mi zleciało już 2 lata - a w Koszalinie będę 16 sierpnia bo jadę do Kołobrzegu na 2 tygodnie na turnus rehabilitacyjny odpocząć poprostu :-) Pozdrawiam wszystkich
  • Nie wiem czy powinnam, ale ja juz z tak dlugim stazem/19,5roku/ choroby moge nowincjuszom powiedziec aby normalnie funkcjonowali w kazdej dzidzinie zycia.Ja tez przy nibixu czuje zoladek,ale staram sie go brac z cieplym posilkiem i jest lepiej. Tylko te cholerne skurcze. Zycze wytrwalosci i cierpliwosci

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat