Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
ajisza o matko nie strasz... mnie ketolnal w 1 dobę po wycinkach nie pomagał.. :( dopiero potem , to była masakra.. Najgorsze to łyżeczkowanie.
A jak z powrotem do pracy? Ile miałyscie zwolnienia? Kiedy wróciłyscie? Jak przyjęli to pracodawcy?
-
Coś tu pusto....gdzie jesteście....
-
Jagodowa, ja po wycinkach miałam tydzień wolnego. Pracuję z dzieciakami, które muszę często podnosic, schylać się przy nich itd więc w moim przypadku było to bardzo przydatne. Po powrocie bylo OK, ale moje koleżanki wiedziały po prostu, że muszą mnie niejako wyręczać właśnie chociażby w przewijaniu dzieci bo nie powinnam dźwigać-i tak też robiły :) Ale reakcja zarówno współpracowników jak i pracodawców to na pewno kwestia indywidualna i zależy od danego człowieka...
-
ja jestem po konizacji 2 tydzień ..nie doszłam jeszcze do siebie ...do pracy na razie sie nie wybieram ..,mam niejako spokój bo prowadze włąsna firmę ...maz wszystko ogarnia ...:) ale podejrzewam ze te dwa tygodnie to jest konieczne minimum jak nie wiecej ....
-
Ja po konizacji jestem już trzy tygodnie i nadal w domu. Lekarz wcześniej mówił,że te 2-3tygodnie to minimum. Ze szpitala dostałam 15 dni zwolnienia ale,że wróciłam z tym krwiakiem to dostałam kolejne dwa tygodnie.
-
Dziewczyny....w czwartek ide na łyżeczkowanie i wycinki...już mam stresa małego ;/
Powiedzcie, łyżeczkowanie miałyście samego kanału czy j.macicy też...? Bo ja na skierowaniu mam "CIN III łyżeczkowanie kanału i j. macicy" jejuuu normalnie sie boje chociaż wiem że to nic takiego...
-
Olga1988 - ja miałam łyżeczkowanie samego kanału.. i to było najgorsze . Znieczuelnie miałam miejscowe - jeżeli możesz to wybież narkozę albo niech ci podadzą wiecej środka niż zazwyczaj. Pobieranie wycinków przy tym to pikuś.
-
gosiek44 - bardzo szybko wróciłas - ja po samym łyżeczkowaniu i pobieraniu wycinków nie czułam się na silach pracować po tygodniu - wszystko mnie bolało , tylko ketonal działał i to słabo. Ale musiałam wrócić do pracy po paru dniach nie było wyjścia. I chodziłam jak śmierć blada z bólu
-
olga nie bój nic ..to trwa ok 15 minut ..robia wszystko wycinki ..łyzeczkowanie kanału i lzeczkowanie kanału ..ja bałam sie ogromnie ale to był pikus ...krótko i na temat ...zasnełam . i obudziałąm sie na sali ..po 3 h poszłąm do domku ...krwawienie po łyzeczkowaniu macicy jest do 3 tygodni ..mi nikt nie powiedział i sie martwiłam ze tak długo krwawiłam ...dolegliwosci bólowe po zabiegu chwilowe ...pozniej tylko wtedy jak sie napracowałąm lub byłam zbyt długo na spacerze ..pplecy i brzuch moga bolec do 1 mc ...
powodzenia ..bedzie dobrze .....:) to pierwszy etap..teraz to juz reakcja wiazana sie potoczy ...:)
-
izka330 ajisza dlugo 2 tygodnie , w mojej pracy gdzie dźwigać musze ciągle pewnie nawet 3... zapewne czekać już bedzie na mnie po tym czasie wypowiedzenie..
No ale nic jestem w tej dobrej sytuacji że czekam na wyniki więc może.. jest szansa.. że z cin3 zrobi się cin 1..