Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ma go ...zwariuje ...na serio ..postanowiłam dzwonic co drugi dzień ...pielegniarki mówia ze tak do mc ..oszaleli chyba ...jutro mija 3 tydzień ..:(
-
AJISZA kurcze....:( kochana daj znac jak juz bedziesz miec te wyniki!
a ja dzis do lekarza...stres jest-ale coz zrobic.Dam Wam znac jak przyjade.
Pozdrowionka:* kobitki
-
Jak tam Zoe? Już po wizycie?
-
Czesc dziewczyny..
Iza tak-ja juz po wizycie:) wrocilam pozno,wiec juz nawet kompa nie wlaczalam..a kazda taka wizyta po prostu mnie tak wykancza ze wracam wrak.
Ogolnie jest ok-za pol roku cytologia no i za 2 miesiace moge sirac sie o bobasa...chociaz chyba jzu mi sie odechcialo.
No i duzo,duzo sie wypytalam...a czy sie cieszyc? piernik wie-trzeba sie kontrolowac-minimum 3 cyto jak wyjdzie ok to mozna uznac ze jest dobrze.Bede juz zapisana jako osoba podwyzszonego ryzyka i co pol roku bedzie mi przychodzic zaproszenie na cyto.Lekarz tez powiedzial,ze to gowno wraca...ze jest odsetek kobiet co niestety moze powrocic.No i tu dobry humor mi prysl..Oczywiscie zeraz puscilam czarne wizje i spytalam sie jesli by mi wyszla zle ta pierwsza cyto co to wtedy? No i tu slowa-no to trzeba bylo by to dociac.Ale niech pani nie mysli-bo ja wycialem wiecej...itd itd,,No ale wiecie jak to jest-zawsze sobie cos czlowiek wkreca.
Ogolnie ciesze sie ale to nie jest taka euforia.Za pol roku cytologia i 2 tyg.mega stresu! A! no i pobierze mi badanie na hpv,ale to razem z cytologia.
ja jestem ogolnie z tych panikujacych i powiedzialam ze ja pol roku nie wytrzymam-az sie smial ze mnie...stwierdzil,ze nie ma potrzeby robic wczesniej,ze jest ok,ze musze mu uwierzyc...No ale ja swoje:)
-
HEJKA b ..
fajnie masz zoe..troszke ci zazdroszcze ...chciałabym być juz na tym etapie ...u mnie sytucja sie nie zmieniła ..czekam nadal ...
mam pytanko ..czy po pobraniu wycinków i wyłyzeczkowaniu kanału szyjki ( 3 tyg po ) bola plecy ...ja jak dłuzej pochodze ok godzinki , póltorej to mam duzy problem z plecami ...owszem zawsze bolały mnie plecy ale mam krzywy kregosłup ale teraz to juz mega ból ...dzis nawet po 2 h spacerze bolały mnie plecy , brzuch , biodra ..dosłownie cały dól ...wczesniej nie miałam takich objawów tzn przed wycinkami ...
nie wiem ...juz wkrecam sobie film przygodowy i wtedy boli mnie juz wszystko ..
:) pozdrawiam ...
-
Mnie bolał brzuch i plecy w drugim cyklu po wycinkach czyli tak po 18 dniach . Najbardziej tak w czasie jajeczkowania i potem przed okresem ale ból był mega! Niewiem czy bol był związany z wycinkami czy nie. Troche wcześniej tak z 10 dni po wycinkach bolał mnie jak za duzo sobie pozwoliłam tzn. porzadki,zakupy itd.
-
Zoe to super!! ale zastanawia mnie to dlaczego dopiero cytologia za pół roku?? sugerował ci abyś zrobiła płynną?? ja jak poszłam do szpitala po wypis to nawet ordynator mi napisał że cytologia płynna za 3mc....
Ajisza- myśle że jedno z drugim nie ma nic wspólnego..., ale może u każdego jest inaczej...
-
hej dziewczyny ja po wczorajszej wizycie kontrolnej ok. lekarz zrobil kolposkopie i powiedział ze ladnie się goi probowalam czegos się doczytać z badania histopatu ale ni w zab wszystko po lacinie wiec musze mu zaufac skoro mowi ze wszystko wycięte i ze granice odpowiednie dopytałam kiedy cytologia to odpowiedział ze kontrola za 3 miesiące ale nie cyto tylko kolposkopia ze kobiecie po konizacji cyto zawsze wychodzi do d.... i ze tutaj tylko kolposkopia i badanie molekularne na hpv a ze ja mam hpv 16 dostałam wczoraj druga dawke szczepionki żeby organizm zaczol walke z wirusem bo mimo ze zmiana została usunieta wirus dalej jest i musimy go prubowac zwalczyć za 4 mce. ostatnia trzecia dawka
-
zoe tak mam opisany wynik histopatu fragment szyjki macicy o wymiarach 3,5x2,2cm dl. .1,1cm dysplasia planoepithelii gradus maioris. margo resectionis liber
-
Aga, co lekarz..to inna opinia, moja twierdzi że cytologię się robi po to aby zobaczyć czy już nic tam nie ma bo nie powinno nic być jeśli jest to trzeba dalej ciąć...ile lekarzy tyle opini...wariować idzie...powiedz mi jaki koszt jest takiej szczepionki??