Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Alizjana przykro mi z powodu Twojego wyniku. Teraz trzeba wziąć byka za rogi! Ja miałam konizację w gabinecie przy znieczuleniu miejscowym. Dało się przeżyć ,choć nie należało to do przyjemnych rzeczy. Ale Ty skoro masz skierowanie na oddział to przypuszczam,że będziesz miała robione to przy pełnej narkozie. Więc jak to napisała Doris odpłyniesz w objęcia Morfeusza, i jak się obudzisz będzie po wszystkim. Dowiedz się tylko co i jak. Pewnie będziesz musiała być na czczo. Po konizacji przez ok 2 dni miałam pobolewania w podbrzuszu. Trzeba się oszczędzać, nie dzwigać tak ok 2 tyg. Po ok 10 dniach odpadnie strupek i będzie taki nieprzyjemny zapach. Alizjana wiem ,że ważne jest aby konizacja była zrobiona zaraz po okresie. Przynajmniej tak poinformował mnie mój ginekolog(a dlaczego opisałam to na stronie 17 ) Napisz na kiedy masz to skierowanie. Będzie dobrze, zobaczysz. Strach ma wielki oczy
  • Skierowanie mam na 21.08.13r ale nic mi nie mówili bym była po okresie nawet nie spytali kiedy mi wypada, a z tego co teraz przeliczyłam i o ile mi się coś nie poprzestawia to będę przed samą miesiączką i co teraz?
  • 11 lat temu
    Może zadzwoń i się dopytaj swojego ginekologa. Szkoda ,że masz taki odległy termin. Gdyby zrobili to dzisiaj , to miałabyś już spokój, a tak ciąglę to przed Tobą. Tylko,że taka jest właśnie służba zdrowia.
  • lika byłam na stronie 17 i nie widziałam tam wzmianki na temat dlaczego konizacja musi być przed miesiączką, a chciałabym się tego dowiedzieć.
  • 11 lat temu
    Cześć dziewczyny;
    Alizjana Przykro mi z powodu twojego wyniku, ale musisz sie wziasc w garść i pozbyć sie tego ( wiem że łatwo się mówi)
    Kurcze termin to masz odległy....
    zawsze dają takie odległe terminy??
    a ja czytałam gdzieś na któreś stronie że nie można robić przed okresem ponieważ jak po operacji zaraz dostaniesz okres to ta rana niema czasu aby sie wygoic i może się w nią wszczepiać endometrium z okresu czy coś takiego....

Teraz to tylko ja zostałam z czekaniem na "wyrok" bedzie albo nie bedzie.....
  • 11 lat temu
    "."
    Alizjana78 razem z Tobą czekałyśmy na troszkę lepszy wynik... Ale widać tak musiało być. Wiesz na czym stoisz,konizacja to nie koniec świata! Zrobisz z tym cholerstwem porządek i niedługo nie będziesz pamiętała o tych koszmarnych dniach! Tyle że,ten termin dość pioruńsko daleki...
    Ale mam nadzieję,że na zlot Fiacików pojedziesz? Na pewno będzie super! Opisz nam dokładnie jak było,pouczestniczymy chociaż w ten sposób;-).
    asia28 jaki wyrok??? Co by nie było,TO się leczy! Zapamiętaj sobie i nie zamartwiaj się! Oczywiście,życzę abyś nie miała co leczyć!

We wszystkim trzeba podobno szukać pozytywów. Nie wzięłam urlopu na majówkę,nie pojechałam np nad morze,nie siedzę wkurzona,że zimno jak diabli i pada deszcz! Będę sobie pracowała,zaoszczędzę nerwy,może troszkę później dzięki temu się zestarzeję ;-)))?
    Jakie,babeczki,macie plany majówkowe? Oprócz zaglądania tutaj,oczywiście:-D!
    Ściski! :-*
  • 11 lat temu
    doris; Jakoś mi się tak napisało...mam zły dzień doła i wszystko mnie wkurza....
    własnie wróciłam od mojej ginekolog co się tak mną zajęła na oddziale, bo po zabiegu nawet nie zdążyłam jej podziękować bo kończyła dyżur a ja po tej narkozie jakaś zakręcona byłam.....pytała się mnie nawet czy pamiętam że była u mnie na sali przed pujściem do domu:-))) bo byłam strasznie zakręcona:-))
    Powiedziała mi że kolposkopia była dobra ze nie musieli by pobierać wycinków nawet, ale że była lekka nadżerka to niby z tej nadżerki wzieli no i z kanału macicy....
    na majówkę miałam jechać z dziećmi nad morze, ale jednak zostaniemy i pojedziemy na działkę bo pogoda nie za bardzo..może na drugi tydzień jak maż przyjedzie to wyskoczymy z dziewczynkami...
  • 11 lat temu
    Alizjana 78 nie jest źle! Dla Ciebie do poczytania link: http://www.krabb.is/Forsida/witamy/konizacja

Asiu, nie taki diabeł straszny..... . Trzymam kciuki!

Doris, syn już w domu, niestety pomimo leczenia plam przybywa. O rokowaniach nikt nie chce mówić, ponieważ zanim trwa wysyp wszystko może się wydarzyć. Niepokoją mnie bardzo jego wyniki krwi, wysokie CRP, dimery, ASO, leukocyty.
    W poniedziałek idziemy na wizytę do hematologa. Zobaczymy co ciekawego nam powie.
    W związku z powyższym planów na majówkę nie mam.
    Miłego długiego weekendu!
  • 11 lat temu
    Kasiu dzięki za kciuku przydadzą się...
    Życzę ci zdrówka dla Syna oby szybko udało się to jakoś ustabilizować...mojej koleżanki syn miał plamicę Henocha i Schonleina pamietam mówiła ze to leczy się objawowo...jakoś teraz jest ok
    mam nadzieje ze z Twoim synem też bedzie wszystko dobrze

Dziewczyny musze się wam pochwalić ze moja córka w sobote zdobyła złoty medal I miejsce w tańcu towarzyskim:-)
  • 11 lat temu
    Dla Alizjany.... sorki to była 18 str.

5 mies. temu
    Kolposkopie najlepiej zrobić po miesiączce ponieważ wszystko lepiej widać bo jest ,, wyczyszczone'' Tak powiedział mi mój ginekolog. Poza tym wszelkie zabiegi również powinno się robić po miesiączce gdyż na rane po zabiegu, (operacji) zlewa sie krew miesiaczkowa, ktora zawiera endometrium,a ono wszczepia sie i powstaje endometrioza. To także wiem od lekarza.
    Póki co , postaraj się o tym nie myśleć i baw się dobrze. Oczywiście przyłączam się do prośby Doris odnośnie zdania raportu ze zlotu.

Asiu gratulacje dla córeczki za talent i dla Ciebie,że masz taką zdolną córcie:)
    Kasiu 73 nie wiem co Ci napisać ,żeby choć trochę Cię pocieszyć. Wirtualnie Cię przytulam i myślami jestem z Wami. Mam nadzieję ,że niedługo będzie to tylko niemiłe wspomnienie.
    Dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę tego majowego weekendu. Tutaj nie ma tych świąt więc poczekam na opowieści z Waszych majówkowych wypadów. Kurcze jak ja czasami tęsknię za Polską.:-(
    Kochane życzę Wam pogody !

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat