Tematy
Witam. Znalazłam na tym forum już informacje i Wasze wskazówki co należy jeść w trakcie chemioterapii, ale nie znalazłam żadnych dotyczących samego żywienia w trakcie choroby, jeszcze przed chemioterapią. Chodzi mi o produkty, które w jakikolwiek sposób są w stanie zwalczyć komórki rakowe. 3 tygodnie temu moja Mama dowiedziała się, że ma raka piersi, ma za sobą mastektomię, a teraz kolejne 3 tygodnie musimy czekać na wyniki badań i dowiemy się co dalej (pisałam o tym zresztą w wątku poświęconym rakowi piersi).
Przedstawię poniżej listę produktów, które są bardzo wskazane w diecie podczas raka, które znalazłam w Internecie:
- zielone warzywa (szpinak, sałata, jarmuż, brokuły)
- czosnek i cebula (wzmacniają odporność organizmu)
- cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, cytryny, limety-limonki)
- soja (fasola sojowa, serek tofu)
- herbata (zielona, czarna lub ulung)
- karoten
- tran
- pszenica.
Na jednej ze stron Internetowych znalazłam również informację, że ekstrakt z jabłek zabija komórki rakowe. Nie mam jednak pojęcia (a informacji na ten temat również nie znalazłam) jak taki ekstrakt z jabłek uzyskać. Wie ktoś może? A może ktoś posiada wiedzę na temat jakichś innych produktów, które zabijają komórki rakowe?
Założyłam ten wątek właśnie w celu znalezienia wskazówek żywieniowych dla osób, które już są chore na raka, a nie dla tych, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na niego (takich wskazówek w Internecie jest znacznie więcej). Serdecznie pozdrawiam!