Nowe rekomendacje American Cancer Society w zakresie diety i aktywności skupiają się na zwiększeniu aktywności fizycznej, spożywaniu mniejszej ilości mięsa czerwonego oraz przetworów mięsnych (lub unikaniu ich) oraz unikaniu lub ograniczeniu spożycia alkoholu.

Aktualne rekomendacje:

1. Utrzymuj zdrową masę ciała w ciągu swojego życia. Jeżeli charakteryzujesz się nadwaga lub otyłością pamiętaj, że zrzucenie tylko kilku kilogramów zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe.

2. Zalecana aktywność fizyczna u dorosłych to 150-300 minut aktywności o średniej intensywności lub 75-150 minut o wysokiej aktywności (lub kombinacje obu form aktywności) każdego tygodnia. Dłuższy czas aktywności (300 minut lub więcej) oznacza największy zysk dla zdrowia.  

W przypadku dzieci i młodzieży zaleca się co najmniej 1 godziną aktywności o średniej lub wysokiej intensywności każdego dnia.

3. Spędzaj jak najmniej czasu w pozycji siedzącej lub leżącej (przeglądanie telefonu, tabletu, komputera, oglądanie TV). 

4. Spożywaj wielokolorowe warzywa i owoce oraz dużo produktów pełnoziarnistych oraz brązowego ryżu.

5. Unikaj lub ogranicz spożycie czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych, takich jak bekon, kiełbasa czy hot dog.

6. Unikaj lub ogranicz konsumpcję napojów słodzonych cukrem, produktów wysoko-przetworzonych oraz przetworzonych produktów ziarnistych.

7. Najlepiej nie spożywaj alkoholu. Jeżeli jednak pijesz alkohol, ogranicz jego spożycie do nie więcej niż 1 drinka dziennie w przypadku kobiet oraz nie więcej niż 2 drinków w przypadku mężczyzn. Jeden drink to około 360 ml piwa, 150 ml wina lub 45 ml wódki.    

Na podstawie aktualnej wiedzy, bardziej istotne jest jak się odżywiamy niż jakie poszczególne produkty spożywamy. Zdrowa dieta pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, szczególnie na nowotwory piersi oraz jelita grubego i odbytnicy.

Dodatkowo aktualne rekomendacje ACS odpowiadają na powszechne pytania w zakresie żywności genetycznie modyfikowanej, bezglutenowej oraz oczyszczania organizmu sokami.  

Uprawy genetycznie modyfikowane powstają poprzez dodawanie do roślin specyficznych genów w celu uzyskania porządnego efektu w postaci odporności na pestycydy czy polepszenia smaku. Nie ma żadnych dowodów wskazujących aby żywność powstała z tych produktów wpływała niekorzystnie na zdrowie lub zwiększała ryzyko nowotworów.

Gluten jest białkiem, którego źródłem jest pszenica, zboże i jęczmień, bezpiecznym dla większości ludzi. Osoby z celiakią nie powinny spożywać produktów z glutenem. W przypadku osób bez celiakii, nie wykazano żadnego związku pomiędzy dietą bezglutenową a niższym ryzykiem nowotworów złośliwych. Wiele badań epidemiologicznych wskazuje za to na ewidentny związek spożycia produktów pełnoziarnistych (w tym tych z glutenem) i niższym ryzykiem nowotworów jelita grubego i odbytnicy.

Nie ma dowodów potwierdzających tezę, że picie tylko soków z owoców przez jeden lub więcej dni (tzw. oczyszczanie organizmu sokiem) redukuje ryzyko nowotworów lub wykazuje pozytywne efekty zdrowotne. Dieta ograniczona do soków może wiązać się z niedoborem istotnych składników odżywczych a w niektórych przypadkach prowadzić nawet do problemów zdrowotnych.