Jak majówka, to grill. Tak zdaje się myśleć wielu Polaków. I nie ma w tym nic złego, pod pewnymi warunkami. Ważne jest, co się grilluje, gdzie i jak.

Grillowanie może być zdrowe, jeśli przestrzega się zasad zdrowego grillowania. 

Warto wybierać chude mięsa - zamiast kiełbasy, karkówki czy żeberek postaw na kurczaka, indyka lub ryby. A do tego oczywiście warzywa. 

Należy unikać przypalania (spalenizna zawiera szkodliwy dla zdrowia benzopiren). Zdecydowanie lepiej stosować grill gazowy lub elektryczny, zamiast tradycyjnego grilla węglowego. Podczas grillowania, zwłaszcza w wysokiej temperaturze i przy użyciu tradycyjnego węgla drzewnego, powstają szkodliwe substancje, takie jak PAH i HCA, które mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Obydwie substancje są rakotwórcze. 

Nie wolno rozpalać grilla na terenach leśnych i w odległości 100 metrów od lasu. Wyjątkiem są specjalnie wyznaczone do tego miejsca np. polany biwakowe. Niewskazane jest grillowanie na balkonie, często zresztą zarządcy nieruchomości wyraźnie tego zakazują. Grillując u siebie w ogrodzie czy na działce pamiętajmy o zasadach bezpieczeństwa i komforcie sąsiadów. 

Kiełbasy są za tłuste a do tego to mięso przetworzone. Nie znamy ich pełnego składu, a mogą zawierać substancje, które w kontakcie z ogniem są toksyczne. 

To mięso jest przypalone czyli szkodliwe dla zdrowia. Może być rakotwórcze. 

Zdrowia. Trzymajcie się. I miłej majówki.