tatmag dziękuję. Czyli tylko mówią i uspokajają że niby może być torbiel, będę czujna dziękuję
Karmel do badania markera nie trzeba być na czczo. Jeśli chodzi o jajnik bada się marker Ca 125. Lekarz po samych badaniach obrazowych nie stwierdzi na 100% jakiego rodzaju jest zmiana. Na 100% to wiadomo po usunięciu i badaniu histopatologicznym tego co wycięto.
A tak wgl to lekarze na usg rozpoznają co jest guzem a co torbiela? Czy dla nich wszystko jest jednym albo drugim? I jeśli da mi skierowanie na markery to mam byc naczczo?
tess41@wp.pl dziękuję. Trzymajcie się dziewczyny i walczcie! Jestem z Wami.
Witam wszystkie !Babeczka , na pewno tylko lekarz powie co dalej,jakie leczenie.A odnośnie Avastinu to w/g mojej wiedzy nie powoduje zmniejszenia zmian , ale ma zapobiec ewentualnej wznowie,co w moim przypadku nie sprawdziło się bo pomimo 12 wlewów pojawił się w węzłach i więcej nie podano . Karmel konsultuj z innym ginekologiem bo na moim przykładzie : jedna p.dr. nie widziała guza na jajniku(3cm) może dla niej był za mały?druga owszem zobaczyła.Odnośnie objawów nie miałam żadnych,dlatego rak jajnika jest taki wredny.Oczywiście zrób markery i może też kolonoskopię,gastroskopię . takie badania na początku tej choroby mnie zlecono.Na początku jest trudno ,ale nie każda zmiana jest nowotworem i najlepiej szybko wykluczyc to co niepotrzebne.Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!!!
powodzenia i daj znac co powiedział
Czarownica11 dziękuję za odpowiedź, robiłam badania tarczycy są w normie. Dziś idę do ginekologa mam nadzieję że będzie ok. Pozdrawiam
Karmel tak po krótce.Przede wszystkim nie wszystkie torbiele na nasze szczęście są rakami.Łagodnych nowotworow jest 80%.Pierwszym krokiem oprócz usg jest zrobienie testu ROMA to markery z krwi które określają prawdopodobieństwo zapadnięcia na raka jajnika i może coś wskazać.Nie są jednak 100%miarodajne ale zawsze.Drugim krokiem jest drugi ginekolog.Nogdy jak są kłopoty nie chodź do jednego.Można mocno wtopić.Piszesz,że boli Cię jajnik. Generalnie to nasz rak nie boli ,raczej są to objawy które pojawiaja sie przez dużego guza albo wodobrzusze,mnie np bolal kregoslup bo guz naciskal na nerwy ,no ale mial 15 cm wiec mialo prawo mnie boleć.Co do omdleń i włosów to może jest to wynik stresu bo się naczytałaś a robiłaś badania tarczycy??Może coś jest z hormonami?Siak czy owak,bez paniki.Podrepcz do innego dobrego gina a jak masz w okolicy ginekologa onkologa to jeszcze lepiej.Noe daj się zbyć ale nie wpadaj w panikę bo naprawdę czytając w necie możemy sobie wszystko dopasować.
zanik dziękuję za odpowiedź. Boli mnie czasami żołądek tak bardzo że nie mogę się wyprostować, miałam robione Usg brzucha i wyszło też że mam powiekszona sledzione i nikt nie wie od czego w dodatku mam anemie ale poziom żelaza jest w normie.
na spokojnie zadzwoń i wypytaj.