Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Witam!!!! ładnie tak ,pozytywnie się zrobiło i bardzo optymistycznie!!!!Pozdrawiam wszystkie!

• 7 lat temu

ja też po wizycie i cuda, nie ma polipa, jest przegroda i w co tutaj wierzyć..

nic, tylko tańczyć :) 

• 7 lat temu

Super andzela! Bardzo się cieszę! Super czarownica! U mnie tez wszystkie badania ok. Następna kontrola w lutym

Wpis edytowany dnia 07-11-2017 19:11 przez turczynka
  • 7 lat temu

super czarownica, tak trzymaj, ja w dalszym ciągu czekam na opis TK

• 7 lat temu

melduje ze w usg jamy brzusznej i miednicy mniejszek ok:)

• 7 lat temu

wydaje mi sie ze tak

• Dziewczyny wybrałam wyniki :). Markery w normie ca125 wynosi 9,2 a AFP 1. CRP jest podniesione bo wynosi 13. Czyli mogę spokojnie czekać na wizytę 21 ? :)

Wpis edytowany dnia 07-11-2017 09:40 przez andzela po raz drugi
  • No właśnie też mnie to zdziwiło że po usg nie zlecił biopsji tylko mamografię. Jutro zrobię te badania no i zobaczę co dalej. Jak tylko będę coś wiedzieć to dam znać . Miłego dzionka Wam życzę. 

• 7 lat temu

Andzela, co do piersi to biopsja przede wszystkim, to jest bardziej miarodajne od markerów i usg czy mammografii, w naszym wieku raczej jednak usg, ale przede wszystkim pierwsze co, to biopsja. Co do zmiany na jajniku to sama wiesz, bo już przez to przechodziłaś, markery mogą być wskazówką, ale dopóki nie ma badania histo, to nic nie jest wiadomo tak naprawdę. Trzymaj się kochana dzielnie i bądź dobrej myśli 3

• 7 lat temu

Przede wszystkim alfafetaproteina! On jest najbardziej miarodajny przy potworniakach. Trzymam kciuki! Daj koniecznie znać!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat